Totul despre cancerul prostatic neuroendocrin

Cancerul prostatic este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de natură canceroasă întâlnită la bărbați, a doua după cancerul pulmonar. Evoluția cancerului prostatic este, de obicei, una lentă și apare, în special, în rândul bărbaților în vârstă (aproximativ 6 din 10 diagnostice aparțin bărbaților cu vârsta de 65 de ani sau mai mult). Pentru a înțelege ce înseamnă cancerul prostatic, este important să cunoaștem mai multe despre prostată și rolul acesteia în organism.

Prostata este o glandă situată sub vezica urinară, în fața rectului. Are mărimea unei nuci, iar rolul său este de a sprijini activitatea de reproducere, prin secretarea unor fluide componente ale materialului spermatic, care facilitează transportarea spermatozoizilor și, în cele din urmă, fecundarea ovulului. 

Tipuri de cancer prostatic 

Este important de știut faptul că 95% din cancerele prostatice sunt adenocarcinoame - adică o formă de cancer care se dezvoltă în glandele care secretă fluide în interiorul și/sau exteriorul corpului. În cazul prostatei, cancerul se formează în celulele care produc lichidul prostatic. Cel mai des întâlnit tip de cancer prostatic este adenomul carcinar, însă există și alte forme canceroase posibile, cum ar fi:

  • Adenocarcinomul ductal (se dezvoltă și se extinde mai repede față de adenomul carcinar)
  • Carcinomul cu celule scuamoase (este o formă mai agresivă de cancer față de adenocarcinom)
  • Carcinomul cu celule de tranziție (se poate răspândi către vezica urinară și țesuturile din jur)
  • Carcinomul cu celule mici (este un cancer de tip neuroendocrin)
  • Cancerul prostatic neuroendocrin 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest tip de cancer este foarte rar și se caracterizează prin afectarea celulelor neuroendocrine ale prostatei. Celulele neuroendocrine prezente la nivelul prostatei sunt de natură epitelială și sunt răspândite pe întreaga suprafață anatomică a prostatei.   

Cancerul prostatic neuroendocrin poate însemna carcinom cu celule mici sau tumoră neuroendocrină. Carcinomul cu celule mici este compus din celule rotunde de talie mică, în timp ce tumora neuroendocrină este un adenocarcinom.

Simptomatologie cancer prostatic neuroendocrin

Simptomele cancerului prostatic neuroendocrin apar în stadii avansate ale bolii și sunt, în mare parte, la fel cu cele ale celorlalte tipuri de cancere prostatice, mai precis:

  • Nevoie constantă de urinare, adesea insoțită de durere sau usturime în timpul urinatului și de un flux slab sau întrerupt al urinei;
  • Sângerare la urinare și/sau ejaculare;
  • Oboseală cronică și dureri de spate, șolduri și/sau pelvis.

În ceea ce privește carcinomul cu celule mici, o serie de sindroame sunt asociate cu manifestarea acestuia, principalele fiind:

  • Sindromul Cushing (hipercorticism);
  • Hipercalcemia;
  • Encefalopatia limbică.

Factori de risc 

Deși nu există o serie de cauze bine definite pentru apariția cancerului prostatic neuroendocrin, probabilitatea apariției acestuia este exponențial crescută dacă există antecedente de cancer prostatic în familie. 

Alți factori de risc importanți sunt:

  • Vârsta - Riscul apariției cancerului prostatic neuroendocrin crește odată cu înaintarea în vârstă.
  • Creșterea în greutate - Un indice de masă corporală mai mare de 30 kg/m2  crește riscul de cancer de prostată cu 10%.
  • Sedentarismul. 
  • Fumatul.

Diagnostic și tratament 

Odată cu înaintarea în vârstă, controlul prostatic anual este foarte important pentru prevenție sau diagnosticare timpurie. Diagnosticarea cancerului de prostată se realizează prin teste de screening, cum ar fi tușeul rectal sau dozarea antigenului specific prostatic (PSA) din sânge.

Tratamentul cancerului prostatic este prescris în funcție de stadiul bolii, de viteza extinderii celulelor tumorale, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. Există o serie de metode standard de tratare a cancerului prostatic:

Intervenția chirurgicală, relevantă în formele incipiente de boală. Există mai multe tipuri de intervenții, aplicabile în funcție de tipul de cancer prostatic și de nivelul de răspândire a celulelor maligne, și anume: prostatectomia radicală, limfadenectomia pelvină sau rezecția transuretrală. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radioterapia și terapia hormonală, adesea utilizate în tandem pentru reducerea dimensiunii tumorii și oprirea dezvoltării celulelor canceroase.

Chimioterapia, în cazul cancerului prostatic neurendocrin – terapia cu săruri de platină este o variantă de chimioterapie eficientă. Cea mai invazivă formă de tratament, chimioterapia este utilizată, în special, în formele avansate de cancer prostatic, în care celulele canceroase s-au 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4297323/
https://healthengine.com.au/info/prostate-cancer-neuroendocrine-carcinoma-of-the-prostate#What_is

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0