Totul despre Balonare: Cauze si Tratamente

1. Balonarea – informații generale
   a. Ce este balonarea?
   b. Cauzele balonării
   c. Simptomele balonării
   d. Când trebuie să mergi la medic?
2. Cum poate fi tratată eficient balonarea?
   a. Tratament medicamentos contra balonării
   b. Tratamente naturiste contra balonării
3. Cum poate fi prevenită balonarea?
   a. Mișcarea fizică regulată
   b. Regim și igienă alimentară contra balonării

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Balonarea – informații generale

Balonarea, cunoscută și sub denumirea de meteorism abdominal, este caracterizată de prezența aerului și a gazelor la nivel gastrointestinal. Oricine se confruntă, la un moment dat, cu balonarea. Dieta nesănătoasă, stresul zilnic și unele tratamente medicamentoase pot cauza balonare, așa că nu e de mirare că această neplăcere e tot mai frecventă.

Ce este balonarea?

Balonarea este afecțiunea care apare în urma acumulării de aer și gaze la nivel gastrointestinal, acompaniată de simptome precum crampe sau disconfort abdominal, senzație de stomac umflat, flatulență, eructații, dureri abdominale, greață, diaree sau constipație, lipsa poftei de mâncare.

Cauzele balonării

Cauzele balonării sunt numeroase, începând de la consumul unor alimente, până la stres, tulburări hormonale sau alte boli.

Alimentația

De multe ori, balonarea apare din cauză că organismul nu poate digera așa cum se cuvine unele alimente. Astfel, apar gazele care determină balonarea.

Printre alimentele greu de digerat și care au tendința de a cauza balonare se numără următoarele:

• Legumele crucifere (broccoli, conopidă)
• Alimentele care conțin lactoză (produsele lactate)
• Fructoza (din sucuri de fructe, fructe proaspete)
• Ouăle
• Glutenul (din pâine, paste și cereale)
• Sorbitolul (din bomboane și alte dulciuri)

Pentru a preveni balonarea după masă, încearcă să observi ce alimente îți provoacă probleme și să le eviți sau să le consumi în alte combinații alimentare, astfel încât să reduci riscul de balonare.

Este important de menționat că legumele crucifere sunt mai ușor de digerat dacă sunt gătite, de aceea în cazul persoanelor care suferă de balonare e recomandat că legumele să fie fierte înainte de consum ori gătite la abur.

Și modul în care mâncăm poate fi responsabil pentru balonare – mâncatul prea repede ne face să înghițim mai mult aer decât ar trebui, aer care se acumulează în tractul gastrointestinal și produce apoi balonare.

Stresul

Stresul și anxietatea pot fi, de asemenea, responsabile pentru balonare. Anxietatea îngreunează digestia, favorizând formarea de gaze și instalarea balonării. De asemenea, stresul și anxietatea ne fac să respirăm accelerat și haotic, ceea ce înseamnă că inspirăm foarte mult aer, care ajunge în tractul gastrointestinal. Așadar, stresul poate cauza balonare în mai multe feluri. Tehnicile de relaxare pot ajuta pacientul să combată eficient stresul și, astfel, și consecințele acestuia – printre care și balonarea.

Tulburările hormonale

Dereglările hormonale care apar înainte de menstruație, în timpul menopauzei sau din alte cauze, pot fi motivul pentru care ai probleme cu balonarea. Și tratamentele hormonale pot avea, ca efect secundar, balonarea.

Alte afecțiuni care pot cauza balonarea

O serie de afecțiuni pot cauza balonarea – iată despre ce este vorba:

• Refluxul gastroesofagian
• Intoleranța la lactoză
Indigestia
• Obstrucția intestinală
• Sindromul premenstrual
• Boala celiacă – intoleranța la gluten
• Gastroenterita virală
• Hernia hiatală
• Diverticulita
• Sindromul de colon iritabil
• Chisturile ovariene
• Infecția cu E. coli
• Endometrioza
• Boala Crohn
• Colita ulcerativă
• Apendicita
• Bolile parazitare
• Fibroza chistică
• Limfomul non-Hodgkin
• Anxietatea, depresia
• Tulburările alimentare precum anorexia sau bulimia

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele balonării

Balonarea se manifestă printr-o serie de simptome gastrointestinale neplăcute.

  1. Senzația de umflare sau presiune în zona abdominală este cel mai comun simptom al balonării.
  2. Flatulența este un alt simptom al balonării. Aceasta apare din cauza acumulărilor de gaze și aer în intestine.
  3. Eructațiile apar tot din cauza acumulărilor de gaze la nivelul sistemului gastrointestinal. Boala de reflux gastroesofagian cauzează, în general, balonare însoțită de eructații.
  4. Lipsa poftei de mâncare poate apărea ca simptom asociat cu balonarea.
  5. Durerile abdominale apar din cauza procesului anevoios de digestie sau din cauza acumulării de gaze la nivel gastrointestinal.
  6. Constipația și diareea apar de multe ori asociate cu balonarea. Pe măsură ce constipația, respectiv diareea, se ameliorează, și balonarea este ameliorată.
  7. Senzația de greață apare alături de balonare, mai ales în urma unei mese copioase sau pe fondul stresului ori anxietății.
  8. Meteorismul (mărirea în volum a abdomenului) apare din cauza acumulării de aer și gaze în intestine. 

Când trebuie să mergi la medic?

Dacă simptomele balonării persistă mai mult de câteva zile, e cazul să mergi la medic pentru a afla cauza acesteia. Înainte, însă, de a te gândi la afecțiuni ascunse care ți-ar putea cauza balonarea, ar trebui să te gândești la alimentele pe care le-ai consumat și care ar putea fi răspunzătoare pentru problema ta.

Mergi de urgență la medic dacă apar, alături de balonare, și următoarele simptome:

• Vărsături
• Sânge în vomă
• Sânge în scaun
• Pierderea cunoștinței
• Diaree acută sau constipație care persistă mai mult de 3 zile

Cum poate fi tratată eficient balonarea?

Balonarea este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o. De aceea, este indicat să se afle cauza acesteia.

Tratament medicamentos contra balonării

Tratamentul medicamentos folosit în tratarea balonarii are scopul de a ameliora simptomatologia.

Antispastice

Antispasticele sunt folosite pentru ușurarea crampelor musculare și a disconfortului abdominal cauzate de balonare. Acestea pot fi luate și fără rețetă de la medic, însă ideal ar fi să se administreze la indicația specialistului.

Antiacide

Medicamentele antiacide combat aciditatea crescută de la nivelul stomacului, reducând astfel balonarea. În cazul bolii de reflux gastroesofagian, medicamentele antiacide sunt cele mai indicate.

Laxative

Dacă balonarea apare pe fondul constipației, se pot folosi laxative pentru reglarea tranzitului intestinal.

Probiotice sau prebiotice

Probioticele și prebioticele reglează microbiota intestinală, ameliorând afecțiunile gastrointestinale și prevenind balonarea.

Tratamente naturiste contra balonării

Și tratamentele naturiste pot fi folosite în combaterea și prevenirea balonării. Acestea sunt în special recomandate celor care vor să evite folosirea medicamentelor, despre care se știe că au o serie de efecte secundare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.Cărbunele medicinal este cel mai renumit remediu naturist în tratarea balonării. Acesta este făcut numai din plante și combate flatulența, precum și celelalte simptome ale balonării.

Automasajul abdominal poate ameliora crampele abdominale care apar pe fondul balonării. Reflexoterapia poate fi, de asemenea, folosită pentru reducerea balonării și a simptomelor care vin la pachet cu aceasta. Potrivit principiilor reflexoterapiei, unele zone din palmă corespund stomacului așa că, prin presarea și masarea acestora, se poate stimula digestia. Totodată, și balonarea poate fi ușurată astfel.

Acupunctura poate fi eficientă în combaterea balonării, reușind să echilibreze tractul digestiv, potrivit unor studii științifice.

În plus, compresele calde pot ușura crampele și durerile abdominale cauzate de balonare. Acestea pot fi folosite cu succes pentru reducerea durerilor.

Enzimele digestive mențin sănătatea tractului digestiv, favorizează digestia carbohidraților, grăsimilor și a proteinelor, reduc gazele și balonarea, prevenind totodată constipația. Folosind suplimente cu enzime digestive vei ajuta organismul să proceseze mai ușor alimentele greu de digerat, prevenind astfel problemele precum balonarea.

Fitoterapia folosește efectele terapeutice ale plantelor în tratarea unor afecțiuni. Balonarea pot fi tratată cu ajutorul plantelor medicinale; există unele ceaiuri pentru balonare pe care le poți încerca.

Ghimbirul este una dintre cele mai eficiente plante în combaterea balonării și a altor probleme de natură digestivă. Acesta stimulează digestia, combate gazele acumulate în intestine, ușurează disconfortul abdominal și totodată combate greața. Ghimbirul poate fi consumat fie ca atare, fie sub formă de ceai, pentru tratarea balonării.

Mușețelul este, de asemenea, eficient în combaterea balonării așa că e indicat să bei ceai de mușețel zilnic dacă ai probleme cu balonarea.

Alte ceaiuri pentru balonare sunt și cel de:

• Fenicul;
• Busuioc;
• Pătrunjel;
• Mentă;
• Chimen.

Toate plantele enumerate mai sus au efecte benefice asupra sistemului gastrointestinal, așa că e recomandat să se consume sub formă de ceaiuri pentru balonare. Important este să găsești remediul cel mai eficient în cazul tău și apoi să îl folosești de fiecare dată când apar problemele de natură digestivă.

Balonarea poate fi combătută prin adoptarea unei diete benefice pentru tractul digestiv. Această dietă elimină alimentele care favorizează balonarea. Pentru combaterea balonării se recomandă o alimentație bazată pe alimente sănătoase, de proveniență organică, însă care să nu fermenteze și să nu favorizeze acumularea de gaze la nivel intestinal. Scopul regimului alimentar adoptat pentru balonare este de a favoriza digestia, de a preveni acumularea de gaze, de a vindeca inflamația și de a reduce durerile abdominale.

Se recomandă, pentru combaterea balonării, următoarele:

• Consumul de proteine – alege sursele sănătoase precum somonul, legumele, quinoa, orezul, nucile, semințele și carnea slabă.
• Consumul de uleiuri obținute prin presare la rece: ulei de măsline, ulei de susan
• Consumul de fibre, însă nu cele din legumele amidonoase
• Consumul de grăsimi sănătoase, din nuci, ulei de pește, ulei de cocos sau ulei de măsline
• Consumul de cereale fără gluten – orez, mei, quinoa, tapioca

De asemenea, se recomandă și evitarea sau limitarea consumului alimentelor care favorizează balonarea, precum:

• Grâul
• Laptele de vacă
• Porumbul
• Drojdia
• Cafeina
• Citricele

Se recomandă, de asemenea, consumul moderat de alimente care pot irita tractul digestiv: carne de porc, de vită sau carne procesată, fructe de mare, produse pe bază de soia, zaharuri, îndulcitori artificiali, siropuri pe bază de fructoză, băuturi alcoolice.
Pacienții care observă o agravare a simptomatologiei în urma consumului de produse lactate pot avea intoleranță la lactoză. De aceea, e important să discuți cu medicul despre simptomele pe care le ai, precum și despre momentul în care apar acestea.

Cum poate fi prevenită balonarea?

O serie de strategii pot fi eficiente în prevenirea balonării, mai ales dacă aceasta este cauzată de alimentație sau de stilul de viață nesănătos.

Mișcarea fizică regulată

Pe de o parte, stilul de viață sedentar favorizează balonarea. Pe de altă parte însă, mișcarea fizică regulată o poate combate și chiar preveni, pentru că exercițiile fizice stimulează tranzitul intestinal.

Specialiștii recomandă minimum 30 de minute de sport pe zi. Astfel, se menține nu numai sănătatea digestivă, ci pe cea a întregului corp. Pe lângă cele 30 de minute de sport, e indicată adoptarea unui stil de viață mai activ, în general: renunță la lift și urcă pe scări, coboară mai devreme cu 1-2 stații din autobuz și mergi pe jos ori mergi la cumpărături fără mașină.

Persoanele care au probleme cu balonarea după masă ar trebui să facă, imediat după ce mănâncă, o plimbare ușoară. Astfel, vor reuși să scape de această problemă, stimulând procesul de digestie și prevenind acumularea de gaze la nivel intestinal.

Regim și igienă alimentară contra balonării

Pentru prevenirea balonării se recomadă respectarea unor reguli de igienă alimentară simple.

Persoanele care suferă de balonare ar trebui să înlocuiască mesele copioase cu mesele mai mici și mai dese. De pildă, în loc de 3 mese mari pe zi, acestea ar trebui, mai degrabă, să mănânce 3 mese mai mici și 2 gustări. Astfel, stomacul nu va fi copleșit de cantitatea mare de alimente pe care trebuie să le digere și riscul de balonare scade.

De asemenea, se recomandă consumul alimentelor ușor de digerat și evitarea alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri, care sunt mai greu de digerat și pot declanșa acumularea de gaze precum și celelalte simptome neplăcute ale balonării.

Mâncatul rapid este și el vinovat, uneori, pentru balonare. E indicat să mesteci lent fiecare îmbucătură și să nu vorbești în timp ce ai mâncare în gură.

O altă recomandare este să se evite utilizarea gumei de mestecat, care contribuie, prin înghițirea aerului, la apariția balonării. Și băuturile carbogazoase ar trebui evitate din același motiv – duc la acumularea de aer la nivel gastrointestinal.

Consumul de apă este extrem de important, hidratarea fiind esențială pentru buna funcționare a organismului. Există însă și momente în care apa este contraindicată: de pildă, consumul de apă imediat după masă poate favoriza balonarea și acumularea de gaze.

Consumul de apă foarte rece, de asemenea, crește riscul de balonare. Stomacul depunde efort pentru a aduce apa la temperatura corpului, de aceea procesul de digestie este îngreunat și poate apărea balonarea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Bloating
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
Health Direct – Bloating
https://www.healthdirect.gov.au/bloating
Clinical Gastroenterology and Hepatology - Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating
https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(20)30433-X/fulltext
Studiul „Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating”, apărut în Clinical Gastroenterology and Hepatology, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.cgh.2020.03.056, autori: Brian E. Lacy, David Cangemi, Maria Vazquez-Roque


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1