Tot ce trebuie sa stii despre melanomul malign: cauze, simptome, tratament modern

Melanomul malign este neoplazia cu cel mai mare ritm de crestere in ultimii 10 ani, fiind intrecut, ca si incidenta, doar de cancerul bronhopulmonar. La nivel mondial, numarul de cazuri raportate pentru 2015 depaseste cifra de 275.000, cu un numar de decese de peste 70.000.

Rata cea mai mare de aparitie a acestei boli se intalneste in tari precum Australia, Noua Zeelanda, dar si in tarile scandinave, cu o crestere in ultima decada de peste 30%. Potrivit estimarilor Societatii Americane de Cancer, numarul deceselor datorate melanomului malign pentru anul 2015 a ajuns in SUA la aproximativ 10.000 cazuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanomul malign este mult mai frecvent intalnit la rasa alba. Populatia alba cu ten inchis este mai putin afectata, comparativ cu cea cu tenul deschis. Prototipul standard de persoana cu risc crescut de a dezvolta un melanom malign este: ten deschis, par blond sau roscat si care, dupa expunerea solara, prezinta invariabil arsura a tegumentului si nu pigmentarea acestuia.

Melanomul poate aparea la orice varsta, cu toate ca sub 10 ani s-au raportat cazuri extrem de rar. Varsta medie la diagnostic este in jur de 50 ani, dar este o realitate afectarea din ce in ce mai frecventa a populatiei tinere.

Care sunt cauzele care duc la aparitia melanomului malign?

Dintre factorii ambientali, expunerea la radiatiile solare este cel mai comun factor incriminat in aparitia acestei maladii. Zonele de pe glob cu cel mai mare numar de zile insorite sunt si cele cu incidenta cea mai mare a melanomului.

Pielea celor care, in general, nu se expun radiatiilor solare (cum ar fi, de exemplu, subiectii cu munca de birou) prezinta o tendinta mai mare de a dezvolta un melanom malign dupa expunerile repetitive sau intensive, comparativ cu cei a caror piele este intr-o continua expunere solara prin prisma muncii pe care o desfasoara. De asemenea, un element de risc important este dat de expunerea cumulativa la soare incepand din copilarie, dar si de istoricul de arsura in aceasta perioada a vietii.

In privinta surselor artificiale de radiatii ultraviolete, expunerea la radiatii cu intensitate mare, asa cum se intampla la saloanele de bronzare, reprezinta un alt element important de risc, in special la populatia tanara de sex feminin.

Tipul individual de piele este un element care mareste predispozitia in aparitia melanomului. In acest sens, tipurile de piele I si respectiv II precum si prezenta de nevi pigmentari multipli ("alunite") maresc riscul aparitiei melanomului. Un individ cu mai mult de 100 de nevi comuni sau cu mai mult de 2 nevi atipici prezinta un risc de 5-20 de ori mai mare pentru dezvoltarea unui melanom.

In ceea ce priveste factorul genetic, exista date potrivit carora un istoric familial de melanom la cel putin o ruda de grad I creste riscul de a dezvolta boala cu 30%. Aproximativ 1 din 10 pacienti diagnosticati au un membru al familiei cu istoric de melanom. Daca mama, tata, un frate/o sora sau copilul a fost diagnosticat/a cu melanom, exista predispozitie intrafamiliala pentru aceasta boala.

O atentie speciala trebuie acordata copiilor din familiile cu risc crescut, deoarece melanomul poate sa apara chiar inainte de pragul adolescentei. Din acest motiv, in cadrul acestor familii, parintii sunt sfatuiti sa urmareasca periodic modificarile tegumentare ale copiilor lor, chiar din etapa de sugar.

In ceea ce priveste controlul medical, acesta trebuie sa inceapa la varsta de 10 ani si sa aiba loc, de rutina, de 2 ori pe an. O atentie deosebita trebuie acordata pubertatii si perioadei de adolescenta, atunci cand transformarile hormonale pot determina modificari la nivelul nevilor pigmentari.

Complicatii melanom

In evolutie, melanomul se poate ulcera si suprainfecta, iar procesul de metastazare poate surveni precoce. Metastazarea este uzual limfatica la nivelul tegumentului de vecinatate si la nivelul ganglionilor regionali. Mai tarziu, sunt afectate organele interne, predominant plamanii, ficatul sau creierul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0