Testul Papanicolau ar trebui efectuat și după vârsta de 65 de ani

Protocoalele actuale recomandă ca testul Papanicolau (testul pentru cancer de col uterin) să fie efectuat periodic până la vârsta de 65 ani, însă studii noi demonstrează avantajul testării și după această vârstă limită.

Studiile efectuate în SUA și prezentate la Simpozionul Anual cu tema „Cancerul la Femei”, organizat de Societatea de Ginecologie Oncologică, arată că 1 din 5 femei peste 65 ani este diagnosticată cu cancer de col uterin, comparativ cu 1 din 20 femei în intervalul de vârstă 20-29 ani. Concluzia studiilor reflectă importanța screening-ului, adică a testării preventive periodice. Riscuri mai mari se descriu la femeile care nu efectuează screening periodic sau nu efectuează niciodată o testare Papanicolaou.

În mod normal, este recomandat că testul Papanicolau să fie făcut o dată la trei ani dacă rezultatele testului anterior sunt bune. În mod frecvent, medicii nu mai recomandă testul Papanicolau femeilor care au depășit vârsta de 65 de ani. Femeile care nu și-au făcut deloc testul Papanicolau ar trebui să îl facă chiar dacă au depășit vârsta de 65 de ani. De asemenea, și femeile care au depășit această vârstă, însă fac parte din categoria de risc crescut de cancer (sunt fumătoare ori au sistemul imunitar slăbit), ar trebui să își facă în mod regulat testul Papanicolau chiar dacă au trecut de perioada reproductivă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Intrucât există o limită superioară pentru testul Papanicolau, se poate presupune că femeile tinere sunt mai predispuse cancerului de col uterin, ceea ce este complet greșit. Cancerul de col uterin este mai des întâlnit în rândul femeilor vârstnice, nu în rândul tinerelor. Așadar, testul Papanicolau este la fel de important și după împlinirea vârstei de 65 de ani. Cancerul de col uterin este mai periculos la femeile în vârstă, riscul de deces fiind mai mare în rândul acestora. Rata de mortalitate mărită este mai mare în rândul acestora și din cauză că boală este depistată în stadiu mai avansat, iar acest lucru se petrece din cauza lipsei screening-ului.

Tratamentul pentru cancerul de col uterin la femeile de peste 65 de ani trebuie ales cu mare grijă, pentru că, în general, femeile în vârstă suferă de unele afecțiuni cronice care îngreunează tratamentul sau mărește riscul de complicații. Intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia reprezintă metodele folosite în tratarea cancerului de col uterin. Întrucât medicii au tendința de a alege un tratament mai puțin agresiv pentru cancerul de col uterin la femeile vârstnice, șansele de vindecare la femeile în vârstă sunt mai mici decât ale unei femei tinere, care poate fi supusă unui tratament foarte agresiv.

Potrivit specialiștilor, primul semn care ar trebui să îngrijoreze femeile atunci când vine vorba despre cancerul de col uterin este sângerarea vaginală sau secrețiile anormale. Imediat ce se observă un asemenea simptom, este obligatoriu să se meargă la medic pentru realizarea unei examinări amănunțite. Alte simptome pot fi: oboseala, greața sau scăderea în greutate.

Cum se face pregătirea pentru testul Babeș-Papanicolau

Pentru ca rezultatele să fie cat mai corecte, este indicat ca pacienta să se pregatească din timp pentru recoltarea probei:

  • Testul Papanicolau ar trebui sa fie programat cel putin la 5 zile dupa ce se incheie menstruația (această precauție nu mai este necesară la femeile care se află în perioada postmenopauză).
  • Este indicat să se evite folosirea tampoanelor, a cremelor și a produselor cosmetice în zona vaginală, a lubrifianților sau a ovulelor cu 2-3 zile înainte de efectuarea recoltării.
  • Este recomandat să nu se folosească dușul vaginal cu cel putin 2-3 zile înainte de recoltarea probei.
  • Contactul sexual ar trebui să fie evitat cu 2 zile înainte de recoltarea probei pentru testul Papanicolau.
  • Pentru recoltare, medicul ginecolog va folosi o spatulă cu care va lua, prin răzuire, o mostră de celule și de mucus de pe peretele părții inferioare a colului uterin. Proba recoltată va fi apoi trimisă spre laborator pentru analiză.

Medicul ginecolog este cel care interpretează rezultatele testului. Un frotiu in limite normale indică lipsa celulelor anormale. Rezultatul poate fi considerat negativ. Dacă testul Papanicolau făcut are acest rezultat, nu există necesitatea de realizare a altor analize. Dacă rezultatul este frotiu atipic, acest lucru înseamnă că testul Papanicolau a identificat anomalii, însă nu este neapărat vorba despre cancer, poate fi vorba despre formațiuni precanceroase. Medicul va recomanda, în acest caz, efectuarea altor teste pentru clarificarea diagnosticului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0