Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzheimer

Un test de sânge pentru a detecta modificările cerebrale timpurii cauzate de boala Alzheimer ar putea să fie dezvoltat în curând, potrivit cercetătorilor. 

Cercetătorii raportează că pot măsura nivelurile de proteină amiloidă beta Alzheimer în sânge și folosesc astfel de niveluri pentru a prezice dacă proteina s-a acumulat în creier. Descoperirile reprezintă un pas cheie către realizarea unui test de sânge pentru a diagnostica oamenii pe cale de a dezvolta această boală înainte de apariția simptomelor.

Cu până la două decenii înainte ca persoanele să dezvolte pierderea de memorie și confuzia caracteristice bolii Alzheimer, grupuri dăunătoare de proteine ​​încep să se acumuleze în creierul lor. Cercetătorii sunt pe punctul de a realiza un test de sânge pentru a detecta astfel de schimbări precoce ale creierului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii de la Universitatea Washington, Statele Unite ale Americii, raportează că pot măsura nivelurile de proteină amiloidă Alzheimer beta în sânge și folosesc aceste măsurători pentru a prezice dacă proteina s-a acumulat în creier. Când nivelurile de amiloid din sânge sunt combinate cu alți doi factori majori de risc ai Alzheimerului (vârsta și prezența variantei genetice APOE4) persoanele cu modificări ale creierului specifice bolii Alzheimer timpurii pot fi identificate cu o precizie de 94%, a descoperit studiul.

Rezultatele studiului reprezintă un alt pas către un test de sânge pentru a identifica persoanele aflate pe cale de a dezvolta boala Alzheimer înainte de apariția simptomelor. În mod surprinzător, testul poate fi chiar mai sensibil decât testul actual, scanarea a creierului cu un computer tomograf PET (PET CT).

Un astfel de test poate deveni disponibil la cabinetele medicilor în câțiva ani, dar beneficiile sale vor fi mult mai mari odată ce vor exista tratamente pentru a opri progresul bolii și demența. Acest test de sânge ar putea oferi o modalitate de a analiza eficient persoanele cu semne precoce ale bolii Alzheimer, astfel încât să poată participa la studii clinice care evaluează dacă unele medicamente pot preveni demența.

Cum funcționează testul de sânge pentru Alzheimer

Testul de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer folosește o tehnică numită spectrometrie de masă pentru a măsura cu precizie cantitățile a două forme de beta-amiloid în sânge: beta amiloidă 42 și beta amiloidă 40. Raportul celor două forme scade pe măsură ce cantitatea de depuneri beta amiloid în creier crește.

Studiul a inclus 158 ​​adulți cu vârsta peste 50 de ani. Majoritatea, cu excepția a 10 participanți, au fost descriși drept normali din punct de vedere cognitiv. Fiecare a furnizat cel puțin o probă de sânge și o scanare a creierului de tip PET CT. Cercetătorii au clasificat fiecare probă de sânge și scanare PET ca amiloid pozitiv sau negativ și au constatat că testul de sânge de la fiecare participant a fost în concordanță cu scanarea PET în 88% din cazuri. Aceste rezultate sunt promițătoare, dar nu suficient de precise pentru un test clinic.

În efortul de a îmbunătăți precizia testului, cercetătorii au încorporat mai mulți factori majori de risc pentru Alzheimer. Vârsta este cel mai mare factor de risc cunoscut, întrucât după 65 de ani, șansa de a dezvolta o formă de demență se dublează la fiecare cinci ani. O grupare de gene numită APOE4 crește riscul de a dezvolta Alzheimer de 3 până la 5 ori. Și genul joacă un rol în această afecțiune, doi din trei pacienți cu Alzheimer fiind femei. Când cercetătorii au inclus acești factori de risc în analiză, au descoperit că vârsta și prezența APOE4 au crescut precizia testului de sânge la 94%.

Primele simptome în boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, reprezentând aproximativ 50-70% din cazuri. Aceasta este o boală neurodegenerativă, adică distruge celulele și țesutul creierului. Pe măsură ce creierului este din ce în ce mai afectat, boala cauzează simptome precum confuzie, pierderea memoriei și diminuarea capacității de funcționare. În cele din urmă, persoana afectată nu mai poate duce o viață independentă.

Dacă suspectezi că o rudă ar putea fi în etapa timpurie a bolii Alzheimer, adresează-te unui medic geriatric. Primele semne prevestitoare sunt de cele mai multe ori:

  • Pierderi de memorie - deși aparent banale, uitarea cheilor sau dificultatea de a găsi ochelarii pot fi evenimente care prevestesc boala Alzheimer;
  • Pierderea noțiunii timpului - deși este normal să uităm câteodată ziua săptămânii, dacă un vârstnic uită anul sau luna curente, poate fi un motiv de îngrijorare;
  • Dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite - observă dacă persoana în vârstă se exprimă mai greu și nu își amintește unele cuvinte uzuale;
  • Dificultăți în rezolvarea problemelor - odată cu vârsta, abilitățile cognitive scad considerabil, dar scăderea bruscă poate fi un semn de demență Alzheimer;
  • Schimbări de personalitate- confuzia, anxietatea, neliniștea, frica sau depresia pot fi primele semne că demența influențează activitatea creierului;


 

Sursă foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie: 

1. Studiul ”High precision plasma amyloid-β 42/40 predicts current and future brain amyloidosis.”, publicat în Neurology, în 2019, autori: Schindler S.E., Bollinger J.G., Ovod V. et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0