Terapia pentru infectia cu HIV ar putea reduce riscul de hepatita B

Un nou studiu sugereaza ca terapia pentru HIV este eficienta impotriva virusului care provoaca SIDA, dar si pentru reducerea riscului de infectie cu hepatita B.

„Ceea ce inseamna ca terapia pentru infectia cu HIV pare ca restabileste degradarea reactiei imunitare care protejeaza o persoana infectata cu HIV impotriva infectiei cu hepatita B”, a precizat principalul autor al studiului, dr. Chloe Thio, profesor de medicina la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins, intr-un comunicat de presa al universitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La studiu, publicat in editia din octombrie a Annals of Internal Medicine, au participat 2400 de barbati homosexuali si bisexuali, recrutati in cadrul Studiului Multicenter AIDS Cohort. Oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii tratati cu succes cu ajutorul terapiei pentru infectia cu HIV, se confruntau cu acelasi risc de infectie cu hepatita B ca cei care nu erau infectati cu HIV. Hepatita B este un virus care afecteaza ficatul.

Studiul a aratat ca barbatii cu HIV pozitiv care urmau terapia pentru infectia cu HIV, ale caror analize de sange nu indicau infectia cu virusul respectiv, au fost cu 80% mai putin predispusi sa fie infectati cu virusul hepatitei B in urmatorii 9,5 ani, fata de barbatii cu HIV, care nu urmau terapia pentru infectia cu HIV sau ale caror analize de sange indicau niveluri detectabile ale virusului.

Oamenii de stiinta au precizat ca rezultatele studiului confirma convingerea indelungata potrivit careia vaccinarea impotriva virusului hepatitei B ofera protectie indiferent de statusul privind infectia cu HIV.

Autorul studiului, dr. Oluwaseun Falade-Nwulia, profesor asistent de medicina la Universitatea Johns Hopkins a declarat ca „am identificat o reducere cu 70% a noilor infectii (cu hepatita B) in cazul barbatilor care au s-au vaccinat cel putin o data impotriva virusului hepatitei B”.

Cu toate acestea, „ratele de vaccinare, chiar si in cazul indivizilor cu risc ridicat, precum barbatii homosexuali, raman scazute, trebuie sa incurajam mai mult vaccinarea”.

 

 

Adultii care se vaccineaza impotriva virusului hepatitei B ar trebui sa li se administreze trei doze in decursul a sase luni, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite).

In 1984, cand a inceput studiul, 41% dintre barbatii cu HIV fusesera vaccinati impotriva hepatitei B, spre deosebire de 28% dintre cei care nu erau infectati cu HIV, au precizat cercetatorii.

Din 2013, proportia barbatilor care s-au vaccinat de mai multe ori impotriva hepatitei B a crescut cu 67% in randul barbatilor cu HIV, fata de 58% in cazul celor care nu erau infectati cu virusul respectiv.

In pofida efectelor benefice ale terapiei pentru HIV, este nevoie de o preventie mai buna in randul barbatilor homosexuali si bisexuali, pentru a controla raspandirea virusului in randul acestora, au avertizat autorii studiului.

Cercetatorii sustin ca barbatii homosexuali si bisexuali reprezinta aproximativ 15 pana la 25% din infectiile noi cu hepatita B din Statele Unite.

Dependentii de droguri care folosesc ace in comun risca, de asemenea, sa dezvolte boli hepatice, potrivit CDC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0