Te trezești cu zgârieturi? Care ar putea fi cauzele

Pentru unele persoane, trezirea înseamnă descoperirea unor zgârieturi pe piele, fără explicații clare. Uneori, acestea pot fi atât de adânci încât provoacă sângerare sau cicatrici. Care sunt cauzele zgârieturilor în somn?

Când o persoană este trează, poate găsi diverse modalități de a calma mâncărimea pielii, dar în timpul somnului nu este întotdeauna prezent același nivel de control. Iată câteva cauze posibile ale zgârieturilor în somn:

Afecțiuni ale pielii

Pielea are propriul său ritm circadian. Mai exact, bariera cutanată poate avea o incidență mai mare a pierderii de apă noaptea, când corpul poate secreta și mai puțin cortizol (hormonul stresului). Acești factori pot provoca mâncărimea pielii mai mult noaptea. Exemple de afecțiuni ale pielii care pot provoca zgârieturi în timpul somnului includ dermatita atopică, pielea uscată, eczemele, psoriazisul și scabia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unui articol¹ din Journal of Clinical Sleep Medicine, medicii nu au exclus faptul că ar putea exista o afecțiune distinctă a pielii care provoacă zgârieturi în somn. Cu toate acestea, încă nu i-au dat un nume aceastei afecțiuni.

Reacții alergice

O persoană se poate zgâria în timp ce doarme din cauza reacțiilor alergice la medicamentele pe care le ia seara. Mâncărimea poate apărea, de asemenea, dacă detergentul folosit pentru spălarea așternuturilor irita pielea. Alte simptome care pot fi luate în considerare pentru prezența unei reacții alergice includ: eczema, roșeața pielii, umflarea pielii sau a buzelor. Dacă te trezești cu probleme de respirație, acestea ar putea semnala o reacție alergică severă și ar trebui să soliciți asistență medicală imediată.

O altă persoană sau un animal de companie

Uneori, cauza zgârieturilor ar putea fi partenerul de somn care a avut un coșmar sau un animal de companie (un câine, o pisică). Atenție la zgârieturile de pisică, deoarece acestea pot avea diverse bacterii pe gheare, care ar putea duce la o infecție care provoacă de obicei febră ușoară, mărirea ganglionilor limfatici și dureri de stomac.

Dermatografia

Dermatografia este o afecțiune pe care medicii o numesc și „scrierea pielii”. Această afecțiune a pielii poate face ca o persoană să se confrunte cu zgârieturi mari pe piele,  ridicate și roșii, asemănătoare cu urmele de bici. Acestea pot apărea chiar și după atingeri ușoare ale pielii.

Mușcăturile de insecte

Dacă o insectă (țânțar, păianjen etc.) te mușcă în timpul somnului, te poți scărpina fără să-ți dai seama, provocându-ți zgârieturi. Dacă știi că e posibil să-ți intre insecte în cameră, folosește un repelent înainte de culcare.

Sarcina

Un abdomen în creștere în timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea de vergeturi, care dau senzația de mâncărime. Dacă acesta este cazul tău, și ziua, dar și înainte de culcare, aplică o cremă hidratantă pe pielea abdomenului.

Somnambulismul

Somnambulismul este o tulburare de somn care face ca o persoană să se ridice din pat și să meargă în somn ca și cum ar fi trează, dar fiind, de fapt, adormită. Astfel, dimineața se poate trezi cu răni de origine necunoscută, inclusiv zgârieturi.

Remedii pentru zgârieturile nocturne

Tratamentele pentru zgârieturi în timpul somnului depind de cauza problemei. Dacă o afecțiune a pielii esta cauza zgârieturilor, tratarea acestei afecțiuni rezolvă de obicei problema. Menținerea unghiilor scurte poate ajuta la recucerea riscului de zgârieturi adânci și dureroase. 

Cei care nu pot identifica o cauză de bază, pot lua măsuri pentru îmbunătățirea somnului care să reducă simptomele zgârieturilor. Acești pași includ:

Îmbunătățirea igienei somnului: exemplele includ abținerea de la utilizarea stimulentelor - cum ar fi cafeaua sau țigările - înainte de culcare, somnul într-o cameră răcoroasă și întunecată și abținerea de la a folosi dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare.
Reducerea stresului: adesea, înainte de somn, ne gândim la anumite lucruri. Gândurile stresante pot fi prezente în aceste momente, iar senzația de stres poate continua și în timpul somnului. Meditația, respirația profundă sau chiar repetarea unei fraze pozitive înainte de a merge la somn pot ajuta.

Evitarea alcoolului: alcoolul poate afecta calitatea somnului unei persoane, ceea ce poate crește riscul de parasomnii, inclusiv zgârieturi.

Prevenirea lipsei de somn: Incidența tulburărilor de somn poate crește atunci când o persoană nu doarme cât trebuie. A dormi la intervale regulate de timp și a obține o cantitate suficientă de somn poate contribui la reducerea acestui risc.

Dacă ai luat aceste măsuri, dar situația nu s-a îmbunătățit, cere sfatul medicului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical New Today - What to know about waking up with scratches
https://www.medicalnewstoday.com/articles/waking-up-with-scratches
1. Studiul „Sleep Related Scratching: A Distinct Parasomnia?”, apărut în J Clin Sleep Med. 2016 Jan 15; 12(1): 139–142. Published online 2016 Jan 15. doi: 10.5664/jcsm.5416, autori Gaurav Nigam et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0