Te dor articulatiile? Nu da vina doar pe vreme!

Desi este cunoscut faptul ca vremea poate influenta durerile articulare si osoase, in special la persoanele meteosensibile, cercetatorii spun ca nu este un motiv suficient de bun sa spui ca te dor genunchii din cauza vremii care se schimba.

Multe persoane pun durerile articulare pe seama umiditatii, temperaturii mai scazute, presiunii atmosferice. Insa o echipa de cercetare de la George Institute pentru Sanatate Globala din Newtown, Australia, sustine ca nu exista dovezi stiintifice pentru a sustine aceasta teorie.

 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Credinta populara ca durerile de spate sau de genunchi si schimbarile vremii sunt legate exista inca din timpul Imperiului Roman. Insa cercetarea noastra evidentiaza ca oamenii descriu evenimentele in functie de parerile pe care le aveau anterior" spune Chris Maher, director al diviziei de cercetare scheleto-musculara a institutului.

Ce spune studiul?

Studiul a inclus aproape 1350 de australieni cu dureri ale zonei lombare sau osteoartrita la genunchi. Durerile participantilor au fost inregistrate si comparate cu modificarile vremii. Spre surprinderea tuturor, nu au existat asocieri clare intre durerea intensa si modificarile de temperatura, umiditate, presiune atmosferica, directie a vantului sau precipitatii.

 
"Oamenii sunt foarte susceptibili si este usor de inteles de ce observam durerea intensa doar in zilele cand este frig si ploua, dar le trecem cu vederea in zilele insorite si calde" a explicat Maher intr-un comunicat de presa.

Autorii studiului au mai spus si ca durerea de spate afecteaza aproape o treime din populatia lumii (1 din 3 persoane) intr-un moment al vietii lor sau pe perioade mai lungi. In plus, aproape 10% dintre barbatii si 18% dintre femeile peste 60 de ani au osteoartrita.

Asadar, vremea in sine nu afectează cursul artritei. Cu toate acestea, poate avea un anumit impact asupra simptomelor artritei la unii oameni, exacerband resimtirea durerii. Climele calde și uscate pot permite unor persoane cu artrită să se simtă mai bine, dar nu există un climat care să fie o zonă fără artrită. Acesta depinde si de afectiune.

Potrivit profesorului Karen Walker-Bone, profesor de reumatologie ocupațională la Universitatea din Southampton, persoanele cu osteoartrita preferă în general vremea caldă și uscată, în timp ce cei cu poliartrită reumatoidă tind să prefere vremea mai rece.

În 2019, studiul „Cloudy with a Chance of Pain’”, condus de profesorul reumatolog consultant Will Dixon de la Universitatea din Manchester, a evaluat modul în care vremea a afectat peste 13.000 de persoane din Marea Britanie cu condiții de sănătate pe termen lung, inclusiv artrita și fibromialgia.

Participanții au folosit o aplicație pentru smartphone pentru a-și înregistra simptomele zilnice și lucrurile care le-au afectat nivelul de durere (cum ar fi somnul și exerciții zilnice, în timp ce GPS-ul de pe telefon a furnizat rapoarte meteorologice precise.

Studiul, finanțat de Versus Arthritis, a constatat că zilele umede și cu vânt cu presiune atmosferică scăzută au crescut riscul de a suferi mai multă durere decât în ​​mod normal cu aproximativ 20%. Presiunea barometrică poate afecta articulațiile  mai mult decât umiditatea, precipitațiile și temperatura.

Potrivit Met Office, presiunea ridicată tinde să provoace vreme frumoasă și caldă, în timp ce presiunea scăzută poate duce la precipitații prelungite și inundații.

Un mic studiu norvegian din 2019 cu 48 de persoane cu fibromialgie a constatat că presiunea barometrică mai scăzută a fost asociată cu durerea crescută, cu niveluri de stres emoțional mai ridicate care îngreunează durerea.

Cercetările efectuate în 2015 în Belfast, care au vizat 133 de pacienți, au descoperit că persoanele cu poliartrită reumatoidă prezintă mai puține simptome articulare (sensibilitate și umflături) și niveluri mai scăzute de inflamație, în condiții însorite și mai puțin umede.

Beneficiile vitaminei D

O explicatie cu privire la impactul vremii insorite asupra durerrilor de tip reumatic poate tine de ..vitamina D. Aceasta este esențială pentru oase, dinți și mușchi sănătoși, precum și sistemul imunitar. Obține, cea mai mare parte a vitaminei D din lumina directă a soarelui atunci când pielea este expusă razelor ultraviolete (UV).

Potrivit Cancer Research UK, durata de timp de care aveți nevoie la soare pentru a produce suficientă vitamina D depinde de tipul de piele, de ora din zi sau de an și de locul în care vă aflați în lume.

Nu există instrucțiuni stabilite cu privire la cât timp este necesar la soare, dar cei cu piele mai deschisă ar putea avea nevoie de doar 10 minute de lumină solară în fiecare zi, în timp ce cei cu pielea mai închisă la culoare ar putea avea nevoie de aproximativ 25 de minute.

„Există orientări privind suplimentarea cu vitamina D pentru toată lumea”, spune profesorul Walker-Bone. „Dar dacă vă îngrijorează nivelul vitaminelor D și durerile articulare, este important să primiți sfaturi de la medicul dumneavoastră sau de la echipa de reumatologie. Îți pot verifica prin analize de sange nivelurile de vitamina D, în mod ideal în lunile de iarnă, când este posibil să fie mai mici".

Unii oameni consideră că psoriazisul lor se îmbunătățește când sunt la soare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă lumina soarelui ajută in ameliorarea artritei psoriazice.

„Lumina naturală a soarelui poate ajuta psoriazisul pielii, dar nu pare să ajute simptomele articulare”, spune profesorul WalkerBone. „Mulți oameni cu artrită psoriazică nu au si leziuni importante ale pielii, așa că tratamentul cu PUVA (UVA light și comprimate speciale) nu poate ajuta”.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0