Suplimente care îți pot face mai mult rău decât bine

Credeai că suplimentele alimentare pe care le iei nu pot fi periculoase? Din păcate, atunci când luăm suplimente fără să cerem sfatul medicului, acest lucru se poate dovedi periculos, iar în unele cazuri, suplimentele pot să provoace chiar și reacții grave, afectând ficatul.

Există o serie de suplimente care nu pot provoca neapărat efecte negative, întrucât excesul se elimină rapid din organism. În plus, ne fac să ne simțim bine - cum ar fi vitaminele C, familia de suplimente de vitamina B, acizii grași omega 3 - situații în care administrarea suplimentelor este asociată cu o creștere a nivelului de energie, o stare de bună dispoziție, precum și o scădere a stresului și anxietății. 

Cu toate acestea, este bine să respecți o anumită "rutină multivitaminică și multiminerală" și să te sfătuiești cu medicul tău, mai ales dacă urmezi o anumită terapie pentru o afecțiune cronică. Multe suplimente alimentare conțin ingrediente active care pot avea efecte puternice în organism. Tocmai de aceea, este bine să fii întotdeauna în alertă și să nu uiți că există posibilitatea să apară unele efecte secundare neașteptate, în special atunci când încerci un produs nou.

Suplimentele au cele mai mari șanse să provoace efecte secundare sau să facă rău atunci când oamenii le iau în locul medicamentelor prescrise de medic sau atunci când oamenii iau prea multe suplimente în combinație.

Iată câteva exemple de efecte ale suplimentelor alimentare:

  • Vitamina K poate reduce capacitatea unor medicamente (prescrise pentru subțierea sângelui) de a preveni coagularea sângelui;
  • Suplimentele pe bază de sunătoare pot accelera descompunerea multor medicamente (inclusiv a antidepresivelor și a anticoncepționalelor) și, prin urmare, pot reduce eficiența acestor medicamente;
  • Suplimentele cu antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, ar putea reduce eficacitatea anumitor tipuri de chimioterapie în cazul persoanelor cu cancer;
  • doza prea mare de vitamina A poate provoca dureri de cap și leziuni hepatice, poate duce la reducerea rezistenței oaselor și poate cauza defecte congenitale;
  • Excesul de fier provoacă greață și vărsături și poate dăuna ficatului și altor organe.

Prea mult calciu

Calciul joacă un rol esențial în construirea și menținerea oaselor sănătoase, însă dacă este prea mult în organism, poate să facă mai mult rău. Din ce în ce mai multe studii arată riscuri crescute de atac de cord și de accident vascular cerebral în rândul bărbaților și femeilor care iau între 1000 și 1200 de miligrame de calciu pe zi, spun specialiștii. 

Cercetătorii cred că fără o doză adecvată de vitamina D care să ajute la absorbția acestuia, excesul de calciu se depune în artere în loc să se sedimenteze în oase. De acolo, calciul ajută la formarea plăcii care amenință inima și creierul. Excesul de calciu poate să provoace dureri musculare, schimbări de dispoziție, dureri abdominale și pietre la rinichi.

Prea mult fier

Fierul este un mineral esențial. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor nutrimente, este dăunător în cantități mari. De fapt, fierul este atât de toxic, încât absorbția lui din tractul digestiv este foarte bine controlată. Toxicitatea datorată fierului poate fi bruscă sau graduală, iar multe probleme grave de sănătate pot fi provocate de:

  • supradozajul accidental;
  • de faptul că pacientul ia doze mari de suplimente pe o perioadă lungă de timp;
  • de afecțiuni genetice (precum hemocromatoza), determinate de acumularea fierului în organism.

Primele simptome ce indică o toxicitate provocată de fier sunt durerea de stomac, greața și vărsăturile. Treptat, excesul de fier se acumulează în organele interne, având un potențial fatal de a afecta creierul și ficatul.

Prea multă vitamina A

Hipervitaminoza A (sau toxicitatea datorată vitaminei A) apare atunci când ai prea multă vitamina A în organism. Această afecțiune poate fi acută sau cronică. Simptomele includ anumite modificări ale vederii, dureri osoase și modificări ale pielii. Toxicitatea cronică poate duce la afectarea ficatului și la creșterea presiunii asupra creierului. Hipervitaminoza A poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor de sânge, prin care se verifică nivelul vitaminei A. Cantitățile excesive de vitamina A sunt depozitate în ficat și se acumulează în timp.

Simptomele toxicității cronice cu vitamina A pot include și următoarele manifestări:

  • vedere neclară sau alte modificări ale vederii.
  • dureri osoase.
  • scăderea apetitului
  • ameţeală.
  • greață și vărsăturisen.
  • sensibilitate la lumina soarelui.
  • piele uscată și aspră.

Prea multă vitamina K

Vitamina K este esențială pentru coagularea normală a sângelui și pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, consumul excesiv de vitamina K poate fi asociat cu unele efecte secundare.

Când se iau doze mari de vitamina K, aceasta poate interfera cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina, care sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru poate duce la coagularea excesivă a sângelui și creșterea riscului de accident vascular cerebral, atac de cord sau alte probleme de sănătate.

În plus, o cantitate mare de vitamina K poate afecta absorbția vitaminei E, care este importantă pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Prea multă vitamina B6

Prea multă vitamina B6, sau piridoxină, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Piridoxina este implicată într-o serie de funcții importante în organism, inclusiv în producerea de neurotransmițători, în metabolismul proteinelor și în formarea globulelor roșii.

Cu toate acestea, consumul excesiv de vitamina B6 poate duce la neuropatie periferică, o afecțiune care afectează sistemul nervos periferic și poate provoca amorțeală, furnicături și durere în mâini și picioare. De asemenea, poate duce la simptome precum greață, vărsături, durere abdominală și sensibilitate la lumina soarelui.

Reține!

Dacă suspectezi că ai avut o reacție gravă la un supliment alimentar, discută cu medicul tău și spune-i în ce a constat reacția și cum te-ai simțit, pentru că el te poate ajuta să descoperi cum poți aborda problema.

Este important să obții doza necesară de vitamine și minerale din alimente și să nu depășești doza recomandată de suplimente. Dacă vrei să iei suplimente alimentare, este important să discuți cu medicul tău înainte de administrarea acestora.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Vitamin A and Carotenoids” - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
“Vitamin K” - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/ 
“Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/ 
“Pyridoxine Toxicity Small Fiber Neuropathy With Dysautonomia: A Case Report”, autori: Rae Bacharach, Max Lowden, Aiesha Ahmed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28827489/
“Vitamins, Are They Safe?”, autori: Hadi Hamishehkar, Farhad Ranjdoost, Parina Asgharian, Ata Mahmoodpoor and Sarvin Sanaie - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241405/ 
“The effects of vitamin K supplementation and vitamin K antagonists on progression of vascular calcification: ongoing randomized controlled trials”, autori: Rogier Caluwé, Lotte Pyfferoen, Koen De Boeck and An S. De Vriese - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4792621/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0