Suntem ceea ce mancam? Ce spun studiile

suntem-ce-mancam

Studiile ne arata ca mostenirea noastra genetica include si un istoric alimentar, care actioneaza in doua sensuri: trecutul ne influenteaza alimentatia de acum, iar alimentatia de acum influenteaza mostenirea genetica a copiilor nostri.

De exemplu, este bine cunoscut faptul ca popoarele asitice au o intoleranta la lactoza care le impiedica sa consume lactate. De aceea, branzeturiile nu se regasesc in preparatele chinezesti sau japoneze. Aceasta intoleranta face parte din mostenirea lor genetica. Un alt exemplu sunt indienii, al caror sistem digestiv proceseaza mult mai usor mancarurile condimentate si picante, traditionale pentru ei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suntem ceea ce mancam?

Autorii unui studiu recent realizat de o echipa compusa din specialisti de la Universitatea din Cambridge si Institutul Francis Crick din Londra, au ajuns la concluzia ca aproape toate genele noastre pot fi influentate de alimentele pe care le mancam.

Modul in care celulele functioneaza este bazat pe doua elemente. Pe de o parte exista nucleul, ce contine amprenta organismului, asa-numita mostenire genetica. Pe de alta parte, exista metabolismul, procesele chimice necesare pentru supravietuirea si dezvoltarea celulei. Aparent, obiceiurile noastre alimentare influenteaza in special aceasta latura metabolica a celulei. Reactiile chimice metabolice pot varia in functie de disponibilitatea de nutrienti, cum ar fi zaharuri, aminoacizi, acizi grasi si vitamine, care provin din alimentele pe care le mancam.

Simularile din timpul studiului au fost realizate pe celule de drojdie. Poate parea ciudat, insa din punct de vedere biologic si chimic, aceste celule sunt extrem de similare cu cele din organismul uman. Pentru a vedea modul in care metabolismul ar putea influenta genele, cercetatorii au variat nivelul de metaboliti - produse finale ale reactiilor metabolice - in celulele de drojdie. Ei au descoperit ca schimbarea metabolismului celular a afectat pana la aproape 90% genele de drojdie si moleculele pe care le produc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste descoperiri nu pot influenta complet anumite tratamente sau moduri in care privim bolile, insa ne pot oferi o perspectiva diferita asupra eventualelor cauze si complicatii diferite in cazul mai multor persoane. Se confirma inca o data ca echilibrul din interiorul organismului nostru este extrem de important si ca orice lipsa sau exces poate provoca modificari, iata, chiar si la nivel celular.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0