Sughitul ne poate afecta sau semnalizeaza o afectiune?

Sughitul reprezinta o contractie involuntara a diafragmului, adica a muschiului care separa toracele de abdomen si care are un rol important in procesul de respiratie. Aceasta contractie este urmata de inchidere brusca a corzilor vocale, ceea ce produce sunetul specific. Există multe cauze potențiale ale sughițului, dintre care cele mai multe sunt gastrointestinale și implică stimularea nervului vagal și frenic. Alte cauze includ tulburările sistemului nervos central, tulburările metabolice, tulburările psihogene și medicamentele.

Uneori insa sughitul poate fi un simptom al unui infarct sau  accident vascular! Sughițul ar putea fi cauzat de infarctele supratentoriale, inclusiv cortexul insular, lobul temporal și subcortexul.

Episoadele scurte de sughit nu reprezinta un motiv de ingrjijorare, insa exista si situatii cand acestea se manifesta pe termen lung, ascunzand o serie de boli cronice sau grave. Termenul medical de specialitate pentru sughit este singultus.

Cauzele sughitului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sughitul apare brusc si dispare in aceeasi masura fara un motiv anume. Cu toate acestea, au fost identificate cateva cauze care pot duce la declansarea acestui simptom deranjant. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale sughitului:

 • Supraalimentarea;
 • Alimentele picante;
 • Alcoolul;
 • Bauturile carbogazoase;
 • Alimentele prea reci ori fierbinti (schimbarea brusca a temperaturii din interiorul stomacului);
 • Schimbarea brusca de temperaturii din camera;
 • Consumul de guma de mestecat;
 • Stresul sau anxietatea;
 • Aerofagia (inghitirea aerului);
 • Fumatul;
 • Accesul de tuse sau de plans;
 • Mancatul rapid.

In cazul in care sughitul se manifesta pe o perioada mai lunga de 48 de ore:

 • Lezarea sau iritarea nervului vag ori al celui frenic (care inerveaza diafragmul), care poate aparea in caz de: tumori sau chisturi esofagiene, reflux gastroesofagian, larigita, gastrita, ulcer peptic, afectiuni hepatices au pulmonare etc.;
 • Afectiuni ale sistemului nervos central: scleroza multipla, accident vascular cerebral, tumori cerebrale, meningita si encefalita, traumatisme craniene, hidrocefalie (acumularea anormala de lichid cefalorahidian in cavitatile creierului), neurosifilis etc.;
 • Diverse proceduri medicale: utilizarea cateterului pentru a ajunge la muschiul cardiac, introducerea unui stent esofagian, bronhoscopia, traheostomia etc.;
 • Unele medicamente: anestezice, steroizi, anticancerigene, tranchilizante, barbiturice;
 • Boli metabolice: diabet, tulburari electrolitice, hipoglicemie, insuficienta renala, cancer, boala Parkinson etc.

De asemenea, exista cativa factori de risc in aparitia sughitului, cum ar fi sexul (barbatii sunt mai afectati), diverse interventii chirurgicale, in special la nivelul abdomenului, anestezia ori stresul.

Tipuri de sughit

De regula, sughitul nu dureaza mai mult de cateva minute, insa exista si cazuri cand aceste episoade sunt mai indelungate. In cazul in care sughitul dureaza mai mult de 48 de ore, putem vorbi despre:

 1. Sughit persistent – criza de sughit cu durata mai mare de 48 de ore;
 2. Sughit refractor – criza de sughit cu durata mai mare de o luna (nu raspunde la tratament).

Aceste forme sunt intalnite destul de rar si deseori sunt consecinte ale unor afectiuni asociate, caz in care este indicat consultul unui medic de specialitate.

Cand reprezinta o urgenta medicala

Daca sughitul dureaza peste 48 de ore, este insotit de tulburari de somn, dificultati in respiratie, durere abdominala, varsaturi, febra ori tuse cu sange, adreseaza-te de urgenta medicului. Sughițul ar putea fi cauzat de un infarct miocardic sau un accident vascular precu in infarctele supratentoriale, inclusiv cortexul insular, lobul temporal și subcortexul.( *2)

Remedii folosite in cazul sughitului

In majoritatea cazurilor, sughitul nu necesita un tratament special, acesta oprindu-se spontan in cateva minute. Exista insa cateva remedii frecvent folosite la indepartarea acestui simptom, desi nu exista dovezi stiintifice care sa vina in sprijinul eficacitatii lor, iata care sunt acestea:

 • Tine-ti respiratia cateva secunde;
 • Fa gargara cu apa rece;
 • Bea rapid un pahar cu apa rece;
 • Bea suc de lamaie sau otet;
 • Pune la baza limbii o jumatate de lingurita de zahar granulat;
 • Relaxeaza-te si incearca sa respiri adanc;
 • Respira intr-o punga de hartie.

In cazul in care sughitul este cauzat de o anumita afectiune asociata, tratamentul acesteia va rezolva problema. Medicul este cel care va recomanda cel mai bun tratament, in urma unui consult si doar dupa stabilirea unui diagnostic precis.

Deoarece cauzele gastro-intestinale sunt frecvente, simeticona, metoclopramida și inhibitorii pompei de protoni (omeprazol pentaprazol, lansoprazol) ar  trebui încercate din timp. Dacă acestea sunt ineficiente și funcția renală este adecvată, baclofenul pare cel mai probabil să fie util.

Ce analize poate solicita medicul pentru a stabili cauza sughitului

Pentru stabilirea cu exactitate a cauzei sughitului persistent, medicul ar putea recomanda:

 • Teste de sange (pentru a identifica semne de infectie, diabet sau boli renale)nivelul de potasiu si calciu
 • Analize hepatice;
 • Radiografii, tomografii sau teste de rezonanta magnetica;
 • Ecocardiograma (pentru a verifica activitatea inimii);
 • Endoscopie;
 • Bronhoscopie.

Metode de prevenire

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi nu exista o metoda eficienta dovedita stiintific pentru a preveni sughitul, se pot lua cateva msuri pentru a reduce factorii de risc ce pot cauza acest simptom neplacut. De exemplu, incearca sa mananci lent si echilibrat, evita sucurile acidulate si alcoolul, pastreaza-ti calmul si protejeaza-te de schimbarile bruste de temperatura.

Sughițurile persistente afectează foarte mult calitatea vieții și pot fi dificil de gestionat de aceea medicii recoamnda o serie de medicamente din clase diverse care ar putea gestiona, individualizat, sughitul.

 

Medicamente utilizate in gestionarea sughitului 

Antipsihotice

Clorpromazina este singurul medicament aprobat pentru sughiț de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și, timp de mulți ani, a fost medicamentul ales.1 Clorpromazina este un derivat dimetilaminic al fenotiazinei. Acționează central prin antagonismul dopaminei în hipotalamus. Are efecte secundare potențiale grave, cum ar fi hipotensiunea arterială, retenția urinară, glaucomul și delirul, deci, în general, nu mai este recomandat ca tratament de primă linie. O doză obișnuită ar fi de 25 mg de 4 ori pe zi, crescând la 50 mg de 4 ori pe zi, dacă este necesar.

Haloperidol: Haloperidolul sa dovedit a fi eficient, probabil și prin antagonismul dopaminei. Ar putea fi mai bine tolerat decât este clorpromazina.

Anticonvulsivante
Acidul valproic îmbunătățește transmisia GABA la nivel central și se crede în mod similar că ajută la blocarea stimulului sughițului. Anticonvulsivantele mai vechi (acid valproic, fenitoină, carbamazepină) au fost documentate ca tratamente potențiale ale sughițului de câteva decenii, dar provocările legate de utilizarea lor includ interacțiuni medicamentoase și ferestre terapeutice înguste.

Gabapentina, un medicament antiepileptic mai nou utilizat în mod obișnuit în cancer și în medicina paliativă pentru gestionarea durerii neuropatice, produce o blocadă a canalelor neuronale de calciu și crește eliberarea de GABA, care ar putea modula excitabilitatea diafragmatică. Gabapentina nu are interacțiuni medicamentoase grave cunoscute și nu este metabolizată hepatic. Un studiu care a implicat 43 de pacienți a remarcat îmbunătățirea și reducerea sughițului la 32 de pacienți cu doze de 900 mg pe zi și la 9 pacienți cu doze de 1200 mg pe zi.5 La toți pacienții, gabapentina a fost administrată ca medicament inițial pentru tratamentul sughițului. Nu au fost observate efecte adverse severe. Doisprezece pacienți au avut somnolență tranzitorie.

Agenții de spumare, cum ar fi simeticona, ar putea fi de ajutor dacă este prezentă distensie gastrică ca in cazul disfagiei si dispepsiei.

Agenți procinetici
Agenții de spumare ar putea funcționa bine cu agenți procinetici precum domperidonă și metoclopramidă, care ajută la golirea stomacului de conținutul său. Metoclopramida are, de asemenea, antagonism central al dopaminei, dar mai puțin decât clorpromazina.


Menta facilitează eructarea prin relaxarea sfincterului esofagian inferior. Deși acest lucru a fost remarcat ca un potențial tratament al sughițului, nu are prea mult sens să îl utilizați împreună cu un agent procinetic, deoarece efectele lor sunt oarecum opuse.


Inhibitorii pompei de protoni sunt importanți în tratamentul refluxului gastroesofagian, care favorizează sughițul. Inhibitorii pompei de protoni sunt în general siguri și pot fi de ajutor în unele cazuri.


Baclofenul în doze de 5 mg de două ori pe zi până la 20 mg de 3 ori pe zi s-a dovedit a fi eficient în atenuarea sughițurilor în mai multe studii mici și serii de cazuri începând cu 1992.Deși nu există studii clinice de mari dimensiuni, bine concepute, acest lucru Analogul GABA duce la un blocaj perceptiv în transmiterea sinaptică și este considerat acum medicamentul de alegere pentru tratamentul sughițului. Are limitări. Este posibil să nu fie bine tolerat din cauza unei potențiale ataxii, delir, amețeli și sedare. Delirul legat de baclofen este mai frecvent la pacienții cu insuficiență renală; cu toate acestea, modificările specifice ale dozei pentru o rată de filtrare glomerulară redusă nu au fost definite.


Nifedipina, 10-20 mg pe cale orală sau sublinguală, ar putea juca un rol în inversarea depolarizării anormale a arcului reflex al sughițului, iar rapoartele de caz au arătat că este eficientă.8 Dar există un risc substanțial de inducere a hipotensiunii arteriale, care ar putea fi deosebit de severă. la pacienții relativ săraci de volum, cum ar fi mulți dintre cei care primesc îngrijiri paliative.


Metilfenidatul neurostimulant ar putea scădea sughițul prin inhibarea absorbției de dopamină și norepinefrină.9 Ar putea fi o alegere bună la pacienții cu depresie concomitentă sau sedare indusă de opioizi, pentru care ar putea fi, de asemenea, utilă.

Midazolam a fost utilizat în mod eficient, administrat ca perfuzie intravenoasă sau subcutanată continuă, fără a produce sedare.

Lidocaina- Infuzia intravenoasă de lidocaină a întrerupt sughițul la pacienții postoperatori, dar există un risc considerabil de toxicități cardiovasculare și neurologice, în special la pacienții cu boală avansată. 

Dexametazona poate fi eficienta probabil prin efectele sale asupra edemului.


Sertralina poate fi benefică, acționând prin receptorii periferici ai serotoninei în tractul gastro-intestinal, reducând mobilitatea esofagiană, gastrică sau diafragmatică anormală sau prin efecte centrale asupra arcului reflex al sughițului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:  

1.Managing hiccups, C J Woelks, 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114667

2.Supratentorial infarcts accompanying hiccup , 2019, Ryo Itabashi, Kaoru Endo

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0