Consumul de pește gras poate reduce episoadele de migrenă

Unele cercetări arată că o dietă mai bogată în pește gras a ajutat pacienții cu migrene frecvente să își reducă numărul lunar de episoade și intensitatea durerii.

O alimentație sănătoasă, care conține și pește gras de 2-3 ori pe săptămână, a dovedit mai multe beneficii pentru sănătate în diverse cercetări științifice. Peștele conține acizi grași Omega 3 care au roluri la nivelul inimii, al vaselor de sânge, al plămânilor, al sistemului imunitar și al sistemului endocrin. Acești acizi grași, inclusiv sub formă de suplimente alimentare, au efecte benefice asupra sănătății inimii, asupra dezvoltării fătului și sugarului, asupra funcției cognitive și asupra articulațiilor.

TESTARE PCR COVID-19

În acest context, un studiu¹ realizat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA la care au participat 182 de adulți cu migrene frecvente susțin, de asemenea, consumul regulat de pește. Studiul a extins lucrări anterioare ale echipei de cercetare privind impactul acidului linoleic și durerea cronică. 

Peștele gras, de ajutor pentru suferinzii de migrene

Acidul linoleic este un acid gras polinesaturat derivat în mod obișnuit, în dieta occidentală, din porumb, soia și alte uleiuri similare, precum și din unele nuci și semințe. Studiile anterioare mai mici ale echipei au încercat să afle dacă acidul linoleic a inflamat țesuturile și căile de procesare a durerii legate de migrenă în nervul trigemen, cel mai mare și mai complex dintre cei 12 nervi cranieni ai corpului. Savanții au descoperit astfel că o dietă mai scăzută în acid linoleic și mai mare în niveluri de acizi grași Omega 3 (cum ar fi cele găsite în pești și crustacee) ar putea calma această inflamație a căilor de procesare a durerii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Într-o intervenție dietetică de 16 săptămâni, participanții au fost repartizați la întâmplare într-unul dintre cele trei planuri de dietă sănătoasă. Persoanele înscrise în studiu au primit kit-uri pentru masă care includeau pește, legume, humus, salate și articole pentru micul dejun. Un grup a primit pachete care conțineau un nivel ridicat de pește gras sau uleiuri de pește gras și puține alimente cu acid linoleic. Un al doilea grup a primit pachete care conțineau și mult pește gras, și alimente cu acid linoleic în catitate mare. Al treilea grup a primit pachete de masă cu alimente conținând o cantitate mare de acid linoleic și niveluri mai scăzute de pește gras.

În timpul perioadei de intervenție, participanții și-au monitorizat numărul de zile de migrenă, durata și intensitatea, împreună cu modul în care durerile de cap le-au afectat abilitățile de a funcționa la locul de muncă, la școală și în viața lor socială și cât de des au avut nevoie să ia medicamente pentru a controla durerea. 

Când a început studiul, participanții au avut în medie peste 16 zile de cefalee pe lună, peste cinci ore de durere asociată cu migrena pe zi și au avut scoruri inițiale care arătau un impact mare asupra calității vieții, în ciuda utilizării mai multor medicamente pentru a reduce durerile de cap.

Alimentația mai săracă în ulei vegetal și mai bogată în pește gras a produs reduceri între 30% și 40% a numărului total de ore de durere de cap pe zi, dureri de cap severe pe zi și, în general, zile de durere de cap pe lună, comparativ cu grupul de control. Probele de sânge de la acest grup de participanți au prezentat, de asemenea, niveluri mai scăzute de lipide asociate cu durerea. În ciuda reducerii frecvenței durerii de cap, acești participanți au raportat doar îmbunătățiri minore ale calității vieții generale legate de migrenă, comparativ cu alte grupuri din studiu.

Migrena se numără printre cele mai frecvente cauze de durere cronică, absențe de la muncă și scăderea calității vieții. Peste 4 milioane de persoane din întreaga lume au migrenă cronică (cel puțin 15 zile pe lună) și peste 90% dintre bolnavi nu pot lucra și nu pot funcționa normal în timpul unui atac, care poate dura de la patru ore la trei zile. 

Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani sunt deosebit de predispuse la migrene. Medicamentele disponibile în prezent pentru migrenă oferă de obicei doar o ușurare parțială a simptomelor și pot avea efecte secundare negative, inclusiv apariția dependenței.

Potrivit autorilor studiului, această cercetare a găsit dovezi interesante că modificările dietetice au potențialul de a gestiona mai bine o afecțiune cronică foarte debilitantă, cum ar fi migrena, fără dezavantajele asociate cu administrarea medicamentelor prescrise adesea. Apar, astfel, dovezi suplimentare că alimentele pe care le consumăm pot influența căile durerii, concluzia fiind că schimbările în alimentația obișnuită ar putea oferi o ușurare pentru milioanele de oameni care suferă din pricina migrenelor.

Cercetătorii au menționat că aceste descoperiri servesc drept validare a faptului că intervențiile pe bază de dietă care presupun un consum mai mare de grăsimi Omega-3 și un consum mai mic de acid linoleic sunt promițătoare pentru a ajuta persoanele cu migrene să reducă numărul episoadelor acute și impactul zilelor de boală, reducând în același timp nevoia de medicamente împotriva durerii. Oamenii de știință își doresc să extindă și mai mult cercetările pentru a studia efectele dietei asupra altor afecțiuni care implică durerea cronică.

Cum poți încopora mai mult pește în alimentație?

Peștele este ușor de introdus în alimentație de câteva ori pe săptămână, atât la micul dejun, cât și la prânz sau la cină.

De exemplu, somonul afumat poate fi consumat la micul dejun într-un sandviș. Între două felii de pâine integrală unse cu puțină pastă de hrean se pun câteva bucățele de somon afumat, un ou fiert feliat și 2-3 frunze de salată verde. Sau, se poate face un wrap dintr-o lipie integrală, salată verde, ceapă verde rondele, ton din conservă și o lingură de iaurt.

La prânz, se poate consuma pește la grătar, după preferințe, alături de un cartof fiert sau copt și de broccoli preparat la abur și stropit cu un dressing din zeamă de lămâie, usturoi, sare și ulei de măsline.

Dacă se preferă peștele la cină, se poate alege pește la cuptor pe pat de orez brun fiert, alături de salată de varză albă sau roșie, asezonată cu puțină sare și oțet.

De asemenea, peștele poate fi consumat și ca gustare: de exemplu, între prânz și cină, se poate mânca o conservă mică de ton cu 2-3 biscuiți integrali.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Thye BMJ - Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial
https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1448
1. Studiul „Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial”, apărut în The BMJ, 2021, DOI: 10.1136/bmj.n1448, www.bmj.com/content/374/bmj.n1448, autori: Christopher E. Ramsden et al.
NIH - Omega-3 Fatty Acids 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0