Steriletul: tipuri, eficacitate, avantaje si dezavantaje

O femeie poate sa ramana insarcinata daca sperma ajunge la unul dintre ovulele ei. Contraceptia incearca sa opreasca acest lucru, mentinand ovulul separat de spermatozoizi sau prin oprirea productiei de ovule. O metoda de contraceptie este dispozitivul intrauterin sau steriletul.

Steriletul este un dispozitiv mic de plastic, in forma literei T, care este invelit in cupru sau care contine hormoni. Steriletul este introdus in uterul pacientei de medicul ginecolog. Un snur de plastic, legat la capatul dispozitivului intrauterin, atarna prin colul uterin, in vagin. Pacienta poate verifica daca steriletul este la locul lui prin faptul ca simte acest „snur“. El este, de asemenea, folosit de medic pentru a indeparta steriletul, atunci cand pacienta doreste sa renunte la aceasta metoda contraceptiva.

Tipuri de sterilete

Aceste dispozitive contraceptive fixate de medicul ginecolog in cavitatea uterina impiedica implantarea ovulului si nu fecundatia lui. Steriletul este o forma de contraceptie reversibila, care actioneaza pe termen lung. Exista mai multe tipuri de astfel de dispozitive:

1. Steriletul hormonal - acest tip de dispozitiv intrauterin elibereaza o anumita forma a hormonului progestin (medicamente sintetice care au efecte similare cu acelea ale progesteronului). Acest sterilet hormonal pare sa fie ceva mai eficient in ceea ce priveste prevenirea sarcinii, comparativ cu dispozitivul pe baza de cupru. Steriletele hormonale previn sarcina intre 3 si 5 ani, in functie de marca aleasa de pacienta.

2. Steriletul din cupru - acesta este cel mai folosit dispozitiv intrauterin. Firul din cupru este infasurat in jurul tijei in forma de T a dispozitivului. Acest sterilet poate sta fixat pana la 10 ani si este o forma de contraceptie extrem de eficienta. Steriletele cu cupru nu contin deloc hormoni si functioneaza prin inducerea inflamatiei in uter. Aceasta inflamatie actioneaza impotriva spermei, impiedicand-o sa se ataseze de ovul sau impiedicant ovulul fecundat sa se ataseze de peretii uterini.

Cum are loc fixarea

Steriletul trebuie sa fie introdus de un medic si, de obicei, procedura dureaza doar 15 minute. Pentru a introduce un dispozitiv intrauterin, medicul trebuie sa il impinga dincolo de cervix (colul uterin) si in interiorul uterului.

Durerea

Un dezavantaj al steriletelor este ca multe femei spun ca simt crampe si dureri atat in timpul inserarii, cat si dupa fixarea dispozitivelor.

Alegerea steriletului potrivit depinde de o serie de factori, cum ar fi starea de sanatate a femeii si perioada de ani in care are nevoie de contraceptie. De asemenea, steriletele hormonale pot provoca efecte secundare, cum ar fi acneea, sensibilitatea la durere a sanilor, greata si depresie, in timp ce alte femei se confrunta cu menstruatii dureroase chiar si la 6 luni dupa inserarea steriletului cu cupru.

Si dimensiunea steriletului trebuie luata in considerare atunci cand femeia decide sa aleaga aceasta metoda de contraceptie. Anumite branduri au sterilete mai mici decat celelalte de pe piata, iar astfel sunt mai putin dureroase in cazul anumitor femei. Desi se intampla rar, steriletul poate fi respins de organism in saptamanile sau lunile de dupa inserare, in special in timpul menstruatiilor.

Eficacitatea steriletului

Medicii ginecologi spun ca steriletul este una dintre cele mai eficiente forme de contraceptie, avand un grad de eficacitate de 99%. Steriletele pe baza de cupru pot fi folosite chiar ca o forma de contraceptie de urgenta, atat timp cat sunt introduse in uter in decurs de 5 zile de la contactul sexual neprotejat. Discuta cu medicul tau ginecolog si el iti va spune ce optiuni ai si ce costuri poate avea steriletul.

La cat timp dupa nastere poate fi inserat steriletul?

Dupa nastere, steriletul poate fi o buna optiune pentru prevenirea unei noi sarcini nedorite, chiar daca alaptezi, pentru ca mitul conform caruia "alaptatul protejeaza" nu se aplica in majoritatea situatiilor. Intrebarea este "la cat timp de la nastere este indicata montarea dispozitivului? ", dar acest lucru depinde de tipul nasterii. Dupa nasterea naturala, inserarea steriletului se poate face cel mai devreme la 6-8 saptamani,iar in cazul nasterii prin cezariana, dupa o perioada de 6 luni.

Avantaje si dezavantaje ale steriletului

Desi steriletul este o metoda eficienta de contraceptie, exista unele aspecte pe care e bine sa le ai in vedere inainte de a decide sa ti se monteze un astfel de dispozitiv intrauterin.

Avantajele steriletului:

 • Te protejeaza impotriva unei sarcini nedorite pana la 5 sau 10 ani, in functie de tipul de sterilet.
 • Odata ce steriletul a fost introdus, el functioneaza imediat.
 • Poate fi folosit de majoritatea femeilor.
 • Nu exista efecte adverse hormonale, cum ar fi acneea, durerile de cap sau sensibilitatea sanilor.
 • Nu intrerupe actul sexual.
 • Este sigura utilizarea steriletului in timp ce alaptezi.
 • Este posibil sa ramai insarcinata imediat ce steriletul a fost extras de medic.
 • Steriletul nu este influentat sau afectat de alte medicamente.
 • Nu exista nicio dovada ca un sterilet iti va afecta greutatea corpului sau ca iti va creste riscul de cancer de col uterin, cancer la nivelul uterului sau cancer ovarian.

Dezavantejele steriletului

Inainte de a opta pentru aceasta metoda contraceptiva, nu uita ca are si cateva "minusuri":

 • Menstruatiile tale pot deveni mai abundente, pot avea o durata mai mare, iar durerile menstruale pot fi chiar mai pronuntate, desi aceste simptome se pot ameliora dupa cateva luni.
 • Steriletul nu te protejeaza impotriva bolilor/infectiilor cu transmitere sexuala, asa ca este nevoie sa foloseste si prezervativele, ca metoda complementara.
 • Daca faci o infectie cand ai un sterilet in uter, aceasta ar putea duce la o infectie pelviana daca nu este tratat.
 • Cele mai multe femei care decid sa nu mai foloseasca steriletul ajung la aceasta decizie din cauza durerilor si sangerarilor vaginale, desi aceste efecte secundare sunt destul de rare.

 

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/contraception/iud-coil/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0