Statinele cresc supraviețuirea globală în cancerele colorectale?

Statinele, medicamente recomandate pentru scăderea colesterolului, ar putea juca un rol în ameliorarea supraviețuirii anumitor pacienți oncologici, arată cercetări recente.

În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre interconexiunea dintre diferite specialități medicale. Cum incidența cancerului a crescut progresiv în ultimele decade și cum incidența afecțiunilor cardiovasculare este tot mai mare, afectând grupe de vârstă din ce în ce mai mici, de foarte multe ori medicația oncologică poate avea repercusiuni cardiologice, după cum diferite medicamente folosite de rutină în afecțiunile cardiologice pot influența evoluția sau chiar supraviețuirea în cazul pacienților cu cancer.

Statinele, o clasă de medicamente cu valențe multiple

Mai mult de 40 de milioane de adulți din SUA folosesc statine în vederea scăderii nivelului seric de colesterol și implicit în reducerea riscului de stroke sau accident coronarian. Dacă inițial au existat temeri legate de utilizarea statinelor în ideea creșterii incidenței cancerului și implicit a mortalității prin cancer, la ora actuală există o serie întreagă de date care atestă activitatea antitumorală, citostatică și citotoxică a acestei clase terapeutice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În acest context, cercetările recente au evidențiat un posibil rol al statinelor în ameliorarea supraviețuirii anumitor pacienți oncologici. Rezultatele acestor studii au fost prezentate recent la Conferința Asociației Americane de Cardiologie.

Studiul a analizat nu mai puțin de 30.000 de pacienți diagnosticați cu cancer colorectal. Dintre acești pacienți, aproape 40% au utilizat statine. După mai bine de 5 ani de follow-up, pacienții care foloseau statine la momentul diagnosticului de cancer au prezentat o rată de deces cu 30 % mai mică secundară oricărei cauze și cu aproape 40% mai mică secundară cancerului colorectal decât la pacienții neexpuși statinelor.

Rată globală de supraviețuire la 10 ani a fost de 40% la utilizatorii de statine versus 34% la cei care nu au folosit statine, iar rata de supraviețuire specifică oncologică a fost de 68%, versus 56%. 

Concluzia este fără echivoc: utilizarea statinelor la momentul diagnostic se asociază cu o scădere a mortalității de orice cauză, iar beneficiile în ceea ce privește supraviețuirea sunt consistente, atunci când stratificarea se face în funcție de vârstă la momentul diagnosticului, rasă, localizarea tumorii, stadiul bolii sau prezența de comorbidități cardiovasculare.

Este extrem de interesant că statinele, aparent paradoxal, ar avea un rol protectiv semnificativ mai mare în ceea ce privește reducerea deceselor prin cancere colorectale comparativ cu decesele secundare infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Dacă statinele scad riscul de infarct miocardic cu 9 % și pe cel de AVC cu 23%, riscul de deces prin cancerele colorectale scade cu 40%.

Toate aceste date ridică desigur niște întrebări. Se justifică administrarea „profilactică” a statinelor la pacienții cu cancer colorectal și prin extrapolare, la pacienții cu diverse forme de cancer? Toate statinele au aceste capacități sau doar anumite statine? Ce doze sunt necesare pentru acest demers?  Este nevoie de cerctetări suplimentare pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări. Deși statinele ar putea reprezenta o posibilitate serioasă de a îmbunătăți terapiile adjuvante în cancerul colorectal, mecanismele implicate și criteriile de eligibilitate a pacienților pentru tratament trebuie să fie definite precis. 

Identificarea terapiilor combinate capabile să îmbunătățească managerierea cancerului colorectal și reducerea sau cel puțin amânarea recidivelor și apariția tumorilor metastatice rezistente la medicamente reprezintă o prioritate clinică.

Tratamentul pentru cancerul colorectal este personalizat

Când se tratează un cancer colorectal, se ține seama de mai multe aspecte: comorbiditățile pacientului, starea lui generală de sănătate, potențialele efecte secundare ale planului de tratament și alte medicamente pe care pacientul le ia deja. Principalele opțiuni de tratament sunt intervenția chirurgicală, chimioetarpia și radioterapia. De asemenea, în paralel cu chimioterapia. Se poate iniția și terapia biologică țintită. Atenuarea simptomelor cancerului colorectal se poate face și cu terapi alternative precum acupunctura, aromaterapia sau yoga.

Cancerul colorectal se poate preveni prin investigații anuale (screening) după vârsta de 50 de ani și prin menținerea unui stil de viață cât mai echilibrat. Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin favorizarea legumelor, fructelor și cerealelor în alimentația zilnică, prin atingerea unei greutăți corporale adecvate, prin diminuarea consumului de alcool (femeile, cel mult un pahar pe zi, bărbații, cel mult două), prin renunțarea la fumat și prin efectuarea de exerciții fizice regulat (30 de minute de mișcare pe zi, de cel puțin 5 ori pe săptămână).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Cancer.net - Colorectal Cancer: Types of Treatment
https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/types-treatment

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0