Spondiloza toracală: simptome, cauze, tratament

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, vertebrele tale tind să se uzeze, astfel că pe discurile osoase și articulații pot apărea fisuri. Nu trebuie să suferi o leziune, cum ar fi o cădere, pentru ca acest lucru să se întâmple. Uzura oricărui os poate provoca o fractură de solicitare (eng. stress fracture). 

Înaintarea în vârstă poate face ca și cartilajul, perna dintre oase, să se subțieze. Ligamentele care îți leagă oasele pot deveni mai groase și mai puțin flexibile. Când aceste modificări se dezvoltă în mijlocul coloanei vertebrale, afecțiunea este cunoscută sub numele de spondiloză toracală. 

Spondiloza toracală este mai rar întâlnită în comparație cu spondiloza lombară sau cervicală.

Simptome spondiloza toracală

Spondiloza toracală nu duce întotdeauna la simptome vizibile. Când se întâmplă, ai tendința să te simți înțepenit și să te confrunți cu dureri. Durerea este cauzată adesea de faptul că modificările discurilor determină unul sau mai mulți dintre acestea să apese nervii care se extind din canalul spinal. 

Spondiloza în orice parte a spatelui, inclusiv spondiloza toracală, poate determina durerea să radieze în umăr și brațe, dar și în jos, în picioare, în funcție de nivelul vertebral unde sunt mai grave leziunile. Durerea se poate agrava atunci când te miști, dar se poate ameliora în perioadele de repaus. Radiculopatia poate fi proeminentă, dar este mai puțin frecventă, deoarece rădăcinile nervoase și ganglionii sunt bine protejați.

Alte simptome în caz de spondiloză toracală includ: 

  • senzația de furnicături în membrele superioare și inferioare, sau amorțeală
  • slăbiciune musculară în membre; 
  • dificultăți la mers;
  • spasme;
  • crampe;
  • blocarea articulațiilor;
  • articulații care pocnesc;
  • senzația de slăbiciune și înțepare pe spate, în zona stomacului sau brațe;
  • rigiditate în partea superioară a spatelui, mai ales când înceri să te întorci și să te întinzi după anumite obiecte; 
  • dificultate în a-ți desfășura activitățile de zi cu zi;
  • spondilolisteza. 

Cauze spondiloză toracală 

Spondiloza toracică este cauzată de uzura vertebrelor și a discurilor de absorbție a șocurilor dintre fiecare os al vertebrelor.

Spondiloza care apare în orice parte a spatelui poate fi rezultatul unei leziuni sportive care provoacă o fractură la o vertebră. Copiii și adolescenții pot fi deosebit de vulnerabili la această problemă, deoarece oasele lor sunt încă în curs de dezvoltare.

Spondiloza toracală este adesea o afecțiune medicală asociată cu înaintarea în vârstă. Cu fiecare an care trece, șansele de a dezvolta o formă de spondiloză cresc. Chiar și persoanele relativ sănătoase pot experimenta o degenerare a discului. 

Deoarece pui mai puțină povară pe coloana toracală decât pe celelalte părți ale spatelui, spondiloza toracică se dezvoltă, de obicei, pentru că a existat, mai întâi, spondiloză cervicală sau lombară. Când o parte a spatelui tău este afectată, restul coloanei vertebrale are un risc mai mare de a dezvolta probleme.

Osteoporoza, o afecțiune de subțiere a oaselor asociată și cu vârsta, poate contribui la fracturile de solicitare la nivelul vertebrelor.

Pentru tinerii cu vertebre care sunt încă în creștere, în curs de dezvoltare, spre exemplu, traumatismele întâmpinate la un fotbal sau stresul de la antrenamentul de gimnastică pot duce la spondiloză.

Genetica poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea spondilozei. Este posibil să provii dintr-o familie în care aveți osul vertebral mai subțire.

Diagnostic spondiloză toracală 

Pe lângă adunarea datelor care privesc istoricul tău medical și simptomele cu care te confrunți, o consultație la ortoped, neurolog sau reumatolog te poate ajuta pentru diagnostic și tratament. Medicul îți poate recomanda, probabil, efectuarea unor radiografii, dacă suspectează că ar putea fi vorba despre spondiloza toracală. 

Majoritatea adulților ce au peste 60 de ani prezintă semne de spondiloză, care vor apărea într-o radiografie. Razele X pot dezvălui locul și dimensiunea fracturilor osoase.  Razele X dezvăluie în general osteofite marginale, îngustarea spațiului articular, densitatea crescută a osului subcondral, formarea chistului subcondral, remodelarea osoasă și efuziunile articulare. 

RMN-ul poate oferi imagini detaliate ale nervilor și țesuturilor moi din jurul coloanei vertebrale. Dacă medicul suspectează rădăcini nervoase lezate, RMN-ul poate diagnostica adesea această problemă.

Tratament spondiloză toracală 

La o consultație la ortoped, neurolog sau reumatolog poți primi o serie de tratamente sau poți fi îndrumat către un medic de recuperare în vederea fizio-kinetoterapiei sau către neurochirurg în vederea intervenției chirurgicale.

Simptomele spondilozei toracale pot fi controlate prin medicamente pentru ameliorarea durerii și kinetoterapie.

Terapia medicamentoasă

  • Acetaminofenulparacetamol în doze de până la 1g oral de 4 ori pe zi poate ameliora durerea și este în general sigur.
  • Uneori pot fi necesare analgezice mai puternice, cum ar fi tramadol sau rareori opioide.
  • Duloxetina, un inhibitor al recaptării serotoninei norepinefrine.
  • Capsaicina locală a fost utilă în ameliorarea durerii la nivelul articulațiilor superficiale prin întreruperea transmiterii durerii.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv inhibitorii de ciclooxigenază-2 (COX-2) sau coxibs, pot fi luate în considerare dacă pacienții au durere refractară sau semne de inflamație. AINS pot fi utilizate simultan cu alte analgezice (de exemplu, tramadol, opioide) pentru a oferi o mai bună ameliorare a simptomelor. AINS topici pot fi de o valoare deosebită la vârstnici, deoarece expunerea sistemică la AINS este redusă, minimizând riscul de efecte adverse ale medicamentelor. Protecția gastrică trebuie luată în considerare atunci când se utilizează în mod regulat AINS la pacienții în vârstă.
  • Relaxantele musculare, cum ar fi ciclobenzaprina, metaxalona și metocarbamolul (de obicei în doze mici) ameliorează ocazional durerea care apare din mușchii încordați prin încercarea de a susține articulațiile, dar lipsesc dovezi puternice dacă nu există o sensibilizare centrală coexistentă. La vârstnici, totuși, acestea pot provoca mai multe efecte adverse decât ameliorarea.
  • Corticosteroizii orali nu trebuie administrați în mod cronic. Corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea durerii pe termen scurt și la creșterea flexibilității articulațiilor la unii pacienți; cu toate acestea, un efect placebo puternic a fost demonstrat în studiile clinice. Injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi administrate frecvent cresc riscul de pierdere a cartilajului.
  • Se sugerează sulfat de glucozamină 1500 mg oral o dată pe zi pentru a calma durerea și a încetini deteriorarea articulațiilor; Sulfat de condroitină 1200 mg o dată/zi a fost, de asemenea, sugerat pentru ameliorarea durerii. Studiile de până acum au arătat o eficacitate mixtă în ceea ce privește ameliorarea durerii și niciun efect puternic asupra conservării cartilajului.

Alte terapii adjuvante și experimentale

Alte măsuri adjuvante pot ameliora durerea, inclusiv masajul, tampoanele de încălzire, pierderea în greutate, acupunctura și stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS).

Nu este clar dacă utilizarea unui plasture local de lidocaină 5% ameliorează durerea.

Opțiunile chirurgicale

Cu toate acestea, dacă spondiloza toracală apasă pe un nerv, intervenția chirurgicală poate reduce presiunea, un neurochirurg va recurge la optiuni chirurgicale care includ:

  • discectomie, care îndepărtează discul lezat;
  • laminectomia, care îndepărtează pintenii osoși sau lamina, arcul din spatele unei vertebre;
  • laminoplastia, care schimbă poziția laminei pentru a crea mai mult spațiu pentru țesutul nervos din coloana vertebrală;
  • fuziunea coloanei vertebrale, care conectează părți ale coloanei vertebrale cu osul transplantat, cu sau fără tije ori șuruburi, pentru a ajuta la conectarea a două sau mai multe oase.

Alte recomandări spondiloză toracală

O orteză pentru spate poate ajuta la menținerea stabilă a coloanei vertebrale, fie după o intervenție chirurgicală, fie ca înlocuitor al operației, în timp ce fractura se vindecă de la sine.

Odihna poate fi cea mai bună pentru spondiloza toracică până când începi să te simți mai bine. Totuși, să nu rămâni țintuit la pat prea mult. Statul întins sau așezat pentru perioade prelungite crește riscul formării de cheaguri de sânge în picioare. O plimbare ușoară și alte activități pot fi de ajutor, dar ar trebui să ceri sfatul medicului. 

Totodată, medicul îți poate prescrie medicamente antiinflamatoare, precum și analgezice, dacă ai suferit o intervenție chirurgicală. 

În funcție de severitatea stării tale și dacă ai suferit o intervenție chirurgicală, este posibil, timp de câteva săptămâni până la câteva luni, să fii nevoit să eviți ridicarea greutăților și alte activități care necesită să te apleci sau să stai cocoșat.

Exerciții fizice spondiloza toracală

Dacă ai spondiloză toracală și vrei să faci mișcare, ai grijă să urmezi îndrumările medicului sau ale kinetoterapeutului și să te oprești, dacă te confrunți cu dureri.

Un exercițiu care ajută la întărirea mușchilor spatelui:

  • Întinde-te pe spate și îndoaie genunchii. Așează-ți tălpile pe podea.
  • Lasă mâinile pe lângă corp și palmele în jos atingând solul.
  • Folosește mușchii feselor și spatelui pentru a-ți ridica șoldurile în sus, ținând umerii plați, pe podea.
  • Menține această poziție timp de 5 secunde.
  • Relaxează-te și coboară șoldurile.
  • Repetă aceiași pași de 10 ori. Fă 3 seturi a câte 10 repetări.

Înotul, de asemenea, poat fi recomandat în caz de spondiloză toracală. Acesta poate ajuta la creșterea forței spatelui și umerilor, a amplitudinii mișcărilor și a flexibilității. 

Hidroterapia este un alt tratament care poate ajuta la ameliorarea durerii și la slăbirea mușchilor încordați.

Exercițiile pentru întărirea coloanei vertebrale și mușchilor de bază, dar și pentru menținerea flexibilității, sunt importante chiar dacă nu ai simptome de spondiloză toracală. Aceste exerciții pot ajuta la prevenirea sau cel puțin la întârzierea problemelor de spate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Cervical and Thoracic Spondylotic Myelopathies, 2021, Ligia V Onofrei , A Michael Henrie
Magnetic Resonance Imaging Research of Thoracic Inlet Parameters in the Cervical and Cervicothoracic Spine in Degenerative Cervical Spondylosis, 2020, Wanli Li , Fangcai Li , Xiaobo Yang, Shunjie Yu - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31958587/ 
E-medicine Health: „Spondylosis”, https://www.emedicinehealth.com/spondylosis/article_em.htm
Physio.co.uk: „Thoracic Spondylosis”, https://www.physio.co.uk/what-we-treat/musculoskeletal/conditions/upper-back/thoracic-spondylosis.php


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0