Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze si tratament

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune de natura endocrina, care apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal la nivelul ovarelor. Acest sindrom poate determina infertilitate, precum si o serie de probleme serioase de natura cardiaca ori diabet, asa ca este foarte important sa fie diagnosticat si monitorizat in permanenta. Totodata, urmarea unui tratament reduce intensitatea simptomelor cu care vine la pachet sindromul ovarelor polichistice.

Cauzele sindromului de ovare polichistice

Oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice cauzele aparitiei acestei afectiuni, insa se pare ca predispozitia genetica este una dintre cauzele aparitiei acestui sindrom. Femeile care au in familie cazuri de sindrom de ovare polichistice au mai multe sanse sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune endocrina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si insulina in exces afecteaza ovarele si poate declansa acest sindrom. Insulina este hormonul produs de pancreas, care permite celulelor sa foloseasca glucoza pentru a oferi energie organismului. Insulina in exces creste nivelul productiei de androgeni, hormoni care afecteaza ovulatia.

 

Simptomele sindromului de ovare polichistice

In prima faza, simptomele sunt blande, poate chiar insesizabile, insa pe parcurs se accentueaza. O femeie care sufera de acest sindrom poate avea unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • Acnee
  • Predispozitie catre ingrasare
  • Pilozitate excesiva pe fata si pe corp
  • Podoaba capilara fragila
  • Ciclu menstrual neregulat
  • Sangerare abundenta in timpul ciclului menstrual, dureri puternice
  • Probleme de fertilitate
  • Depresie
  • Chisturi de dimensiuni reduse pe ovare

 

Diagnosticarea ovarelor polichistice

Pentru diagnosticarea sindromului de ovare polichistice trebuie sa ii spui medicului tau toate simptomele pe care le ai, dar si sa ii furnizezi datele corecte cu privire la ciclul menstrual, pe care ar fi cel mai bine sa le notezi (prima si ultima zi - pot fi marcate cu un creion pe un calendar sau notate in calendarul telefonului)

 

 

Un examen ginecologic poate identifica de asemenea problemele de la nivelul ovarelor. O ecografie transvaginala va ajuta diagnosticarea prin identificarea chisturilor de dimensiuni reduse de pe suprafata ovarelor.

Analizele de sange pot si ele sa depisteze nivelul de hormoni din sange, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea sindromului de ovare polichistice.

Medicii in masura sa diagnosticheze aceasta afectiune sunt: medicul de familie, medicul ginecolog, medicul obstetrician si medicul endocrinolog.

 

Tratarea sindromului de ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi tratat, insa pot fi tratate tintit, simptomele. Pricipalele scopuri ale tratamentului prescris de medic sunt: reglarea ciclului menstrual, prevenirea si tratarea infertilitatii, tratarea acneei si a pilozitatii excesive, precum si scaderea rezistentei la insulina.

Acest sindrom nu este ameliorat numai prin tratamentul medicamentos, ci si prin schimbari ale stilului de viata.

 

 

Pilula contraceptiva este adesea prescrisa de medici pentru reglarea menstruatiei, dar si pentru tratarea acneei si a pilozitatii in exces.

Pentru tratarea dereglarii hormonale poate fi folosita terapia pe baza de hormoni.

Schimbarea stilului de viata poate controla greutatea, dar poate preveni si complicatiile. Exercitiile fizice si o dieta sanatoasa sunt elementele cheie pentru mentinerea sindromului ovarelor polichistice sub control.

Dieta ideala pentru femeile care sufera de acest sindrom este pe baza de legume, fructe, nuci si cereale integrale. Alimentele bogate in grasimi precum carnea procesata, branzeturile si alimentele prajite ar trebui evitate.

Sindromul ovarelor polichistice contribuie la aparitia unor afectiuni precum: diabetul de tip 2, tensiune arteriala crescuta, apnee in somn, depresie si anxietate, infertilitate ori diabet gestational.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hirsutismul poate fi puternic influentat de tratamentul corect hormonal, dar femeile trebuie sa inteleaga ca parul in exces nu va cadea singur, ci trebuie epilat sustinut, fie prin smulgere, cu ceara sau aparate de smuls , fie prin proceduri de lunga durata cu laser sau IPL. Tratamentele de epilare vor determina rarirea  parului de pe corp, iar  firul se va subtia. Terapia hormonala dublata de proceduri de epilare de lunga durata cu IPL, electroliza sau laser ajuta ca firele de par de la nivelul fetei si corpului sa se rareasca, sa se subtieze si sa piarda din pigment, iar pielea din zona respectiva sa devina mai catifelata. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0