Simptomele osteoporozei

Osteoporoza afectează din ce în ce mai multă lume, iar gravitatea cazurilor descoperite crește de la o zi la alta. Boala se caracterizează prin scăderea densității osului, ceea ce determină o sensibilitate. Oasele devin fragile și casante, apărând frecvent fracturi.

 

În mod normal, osul este compus din proteine, colagen și calciu, care dau rezistență structurii. În cazul unui os afectat de osteoporoză însă, orice mică leziune poate provoca o fractură, chiar dacă, în mod normal, ar fi fost insesizabilă.

Factori care pot provoca apariția osteoporozei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Structura corpului: osteoporoza apare mai ales la femeile slăbuțe, mici de statură Antecedentele familiare și un istoric de fracturi în timpul maturității Consumul excesiv de alcool și tutun Lipsa exercițiilor fizice Dieta săracă în calciu Stare generală de sănătate proastă Nivel redus de estrogen – apare mai ales la menopauază sau după intervenții chirurgicale în zona ovarelor Nivel redus de testosteron în cazul bărbaților Chimioterapia – care poate provoca menopauza precoce Dismeroreea, asociată unui nivel redus de estrogen Carența de vitamina D Anumite medicamente administrate a la long: prednisol, medicamente anticonvulsive

Simptome

Osteoporoza poate fi prezentă decade întregi, fără a prezenta vreo simptomă, până când se pot produce fracturi dureroase. Fracturile cauzate de osteoporoză sunt asociate în general cu durerea, în funcție de locul în care a fost localizată fractura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fractura de coloană vertebrală poate cauza dureri care iradiază pe tot spatele, dar și în părțile laterale. Totodată, poate duce la dureri de spate cronice, schimbări ale posturii.

Fracturile cauzate de osteoporoză provoacă durere, diminuează calitatea vieții și pot provoca diferite incapacități. Un studiu recent arată că 30% din pacienții afectați se văd nevoiți să rămână în casă perioade lungi de timp.

Pacienții mai în vârstă pot dezvolta pneumonie și se pot confrunta cu apariția cheagurilor de sânge în venele de la picioare, ce pot urca până la plămâni, provocând o embolie pulmonară. Osteoporoza a fost asociată chiar și cu un risc de moarte ridicat, un procent de 18% din femeile care au fost diagnosticate cu fractură de șold decedând în interval de un an, ca o consecință indirectă a fracturii.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0