Sfaturi de ingrijire a pielii pentru pacientii care au cuperoza

Cuperoza este o afecțiune dermatologică cronică, incurabilă, care apare pe tenul adulților. Cuperoza este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor cutanate ale feței. Cuperoza este mult mai frecventă la femei decât la bărbați și nu este o tulburare gravă, dar pentru mulți oameni este deranjantă din punct de vedere estetic. 

Această tulburare de circulație cauzată de o dilatare a microcapilarelor în cadrul unei inflamații cutanate este mai frecventă la persoanele cu piele sensibilă, albă, fină și/sau care se înroșesc ușor, deoarece epiderma, în cazul acestora, este mult mai transparentă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cuperoza nu este o boală, ci o problemă estetică. Totuși, dacă persoanele care se confruntă cu această problemă nu au grijă de pielea lor, cu trecerea timpului – între 35 și 40 de ani – riscă să se confrunte cu rozaceea, o afecțiune mai gravă.

Simptome cuperoză 

Cuperoza este asociată, cu roșeață facială, cu înroșirea subită a feței și cu vasele de sânge care devin vizibile. Astfel, pacientul observă că apar vinișoare roșii sau vinete în jurul nasului și pe o zonă mare din obraji. Experții nu sunt siguri ce anume determină apariția cuperozei. Din fericire, există tratamente și remedii, care pot ține simptomele cuperozei sub control.

Chiar dacă nu există un leac care să vindece cuperoza, pentru pacienții care suferă de această afecțiune dermatologică există mai multe tipuri de tratamente recomandate, cum ar fi:

  • protecția împotriva razelor soarelui
  • terapiile antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii
  • în funcție de severitate și de subtipul de rozacee, unele antibiotice.

Tratamentele cu laser și cele cu lumină pulsată pot, de asemenea, să ajute pacienții cu cuperoză.

Tipuri de cuperoză

  • Cuperoza: faza I a rozaceei se caracterizează prin vene dilatate din jurul nasului și pomeților, determinând o înroșire accelerată care, în același timp, este adesea confundată cu acneea. Apare de obicei după vârsta de 25 de ani.  
  • Cuperoza dobândită: este legată de factori externi, cum ar fi  expunerea îndelungată la soare fără protecția adecvată. De asemenea, tipul acesta de cuperoză poate să apară și în urma utilizării cremelor cu cortizon –utilizate cu scopul de a reduce inflamația pielii– sau a anumitor produse cosmetice agresive pentru piele.

Cum îți poți îngriji pielea dacă ai fost diagnosticat cu cuperoză

În cazul în care te întrebi cum poți să ții sub control simptomele asociate cuperozei, reține că este important să respecți recomandările medicului dermatolog. Chiar dacă cuperoza / rozaceea nu poate fi vindecată, poți urma acești pași pentru a controla simptomele.

Folosește produse blânde

Asigură-te, înainte de toate, că îți îngrijești pielea folosind produse de curățare cu acțiune blândă și fără uleiuri, adică produse de îngrijire a pielii pe bază de apă. Caută în farmacii și în magazine produse dermatocosmetice, creme și loțiuni hidratante pentru față, care să nu conțină uleiuri. Medicul dermatolog îți va explica în detaliu ce tip de produse de îngrijire a pielii ai voie să folosești.

Stai departe de produsele cosmetice cu ingrediente iritante

În sondajele efectuate de Societatea Națională a Rozaceei, mulți pacienți au declarat că sunt câteva ingrediente care le declanșează iritația. Printre acestea se numără: alcoolul (66%), hamamelisul (30%), parfumul (30%), mentolul (21%), menta (14%) și uleiul de eucalipt (13%). Evită produsele cosmetice care conțin: alcool, mentol, hamamelis (sau nucul vrăjitoarelor), agenți de exfoliere a pielii. Aceste ingrediente îți pot irita pielea și îți pot agrava simptomele.

Poți urma și un tratament medicamentos

Totodată, medicul tău dermatolog va discuta cu tine și împreună veți dezvolta un plan de tratament pentru cuperoză. Acesta este, de regulă, un regim pe bază de creme cu antibiotic și medicamente orale antibiotice.

Descoperă ce alimente sau ce produse îți agravează cuperoza

Este important, totodată, să ții un jurnal alimentar, în care să îți notezi atât alimentele pe care le mănânci, cât și produsele cosmetice pe care le aplici pe piele. În acest fel, îți vei da seama ce produse ori ce alimente îți agravează simptomele cuperozei.

Alte sfaturi de îngrijire a pielii sau pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a controla simptomele de cuperoză:

  • evită expunerea directă la lumina soarelui și aplică produse cu rol de ecran solar (creme și loțiuni cu SPF)
  • evită consumul de alcool
  • folosește tratamente cu laser sau cu IPL, la recomandarea medicului, pentru că acestea pot să ajute în cazurile severe de cuperoză / rozacee
  • încearcă tratamentele cu microdermabraziune facială, pentru a reduce îngroșarea pielii
  • dacă ai alte subtipuri de rozacee, ia medicamentele prescrise de medic.

Alte remedii și recomandări

Este important să îți schimbi puțin stilul de viață și să respecți recomandările medicului pentru a controla simptomele cuperozei, pe lângă acele tratamente medicamentoase prescrise.
"Secretul" este să reduci la minimum expunerea la orice fel de agent care îți poate declanșa apariția simptomelor sau care le poate exacerba (agrava):

  • Când te expui la soare, aplică un produs cu SPF cu spectru larg, adică o cremă sau loțiune cu cel puțin SPF 15.
  • În lunile de iarnă, protejează-ți fața cu o eșarfă sau cu o mască de schi.
  • Încearcă să te abții și să nu îți freci sau să îți atingi pielea de pe față.
  • Când îți speli fața, aplică un produs de curățare cu acțiune blândă pe zonele cu probleme.
  • Nu folosi produse de îngrijire a feței care conțin alcool sau substanțe care îți irită pielea.
  • Dacă pielea este sensibilă sau inflamată, aplică un produs hidratant. Hidratează pielea în fiecare zi. În felul acesta, se reduce iritația, iar pielea începe să arate mult mai bine. Studiile arată că aplicarea unei creme hidratante prietenoase cu cuperoza sau a unei creme care poate repara și menține funcția de barieră a pielii poate îmbunătăți, de asemenea, rezultatele tratamentului recomandat de medic. Într-un studiu mic, pacienții cu cuperoză au aplicat pe față un tratament pentru rozacee (gel de metronidazol) de două ori pe zi. Tot de două ori pe zi au aplicat pe o zonă a tenului și o cremă hidratantă blândă, non-iritantă. După 15 zile, partea tenului care a fost intens hidratată nu se mai confrunta cu uscăciune și descojire. 
  • Aplică cremele ori produsele hidratante doar după ce medicamentele topice prescrise de medic pentru cuperoză au pătruns complet în piele.
  • Folosește doar produsele cosmetice pe eticheta cărora scrie noncomedogenice. Acestea nu blochează glandele sudoripare și nici glandele sebacee de la suprafața pielii.
  • Încearcă să te ferești de caniculă, de zonele sau de încăperile cu temperaturi ridicate, pentru că dacă îți este prea cald, simptomele cuperozei se vor vedea pe fața ta.
  • Evită să consumi băuturi alcoolice, pentru că pot exacerba simptomele cuperozei.
  • Evită alimentele picante.
  • Un aparat electric de epilat are un risc mai mic de a declanșa puseurile de cuperoză / rozacee, în comparație cu lamele normale de ras.
  • Cremele și pudrele care se aplică pe post de bază de machiaj, înaintea fondului de ten, de culoare verde sau galbenă te pot ajuta să maschezi roșeața pielii.
  • Mizează pe produsele minerale de machiaj. De altfel, contează și formula produselor de machiaj pe care le folosești ca să estompezi cuperoza. Atunci când alegi un fond de ten, optează pentru un produs solid, în locul formulelor lichide, deoarece acestea pot înfunda porii și pot agrava simptomele cuperozei.  
  • Evită cremele cu corticosteroizi (chiar dacă se eliberează fără prescripție medicală), cu excepția cazului în care medicul tău dermatolog le-a inclus în planul tău de tratament. Pe termen mediu și pe termen lung, acestea îți pot agrava simptomele cuperozei.
  • Fii blând cu pielea ta. Orice îți irită pielea poate agrava cuperoza. Ca să previi asta, nu-ți fricționa tenul. Mai exact, evită bureții faciali sau exfolierea chimică. Peelingurile chimice, tratamentele de microdermabraziune și chiar și tratamentele faciale obișnuite sunt recomandate celor care au un ten fără probleme, dar în cazul persoanelor cu cuperoză acestea sunt contraindicate. Motivul? Aceste tratamente îți pot irita pielea, ceea ce poate agrava cuperoza. Dacă dorești un tratament de întinerire a tenului sau dacă vrei să ai un ten mai fin, discută cu medicul dermatolog pentru a găsi alte opțiuni de îngrijire a pielii.
  • Ia măsuri din vreme pentru a calma erupțiile cu care te poți confrunta. Pentru a minimiza simptomele cuperozei, poți să pui pachete de gheață pe față. În felul acesta, calmezi iritația. Extractele de ceai verde pot fi, de asemenea, de ajutor. Ai grijă să nu aplici nimic fierbinte, căci asta poate să înrăutățească iritația. 

De reținut!

  • Este important să îți protejezi fața și să aplici un produs cu SPF zilnic. Ai putea să aplici un produs cu SPF 30 sau chiar mai mare.
  • Tratează-ți pielea cu blândețe, nu o freca și nu îți atinge fața prea des. Folosește un produs de curățare a tenului care nu conține săpun și hidratează-ți tenul în mod frecvent.
  • Aplică machiajul corespunzător. Unele produse de machiaj și unele tehnici de machiaj te pot ajuta să reduci roșeața pielii. De pildă, aplică o bază de machiaj în nuanțe de verde înainte de a aplica un fond de ten lichid, cu textură ușoară. Poți aplica și o pudră pe față, nu în cantități mari, tot într-o nuanță de verde.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Asociation -  Skin care: Tips
https://www.aad.org/public/diseases/rosacea/triggers/tips
NeoDerma Centro Medico - Couperose? It does have a treatment...
https://neodermacentromedico.org/en/dermatologia/cuperosis.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0