Sex neprotejat inseamna risc crescut de hepatita

Un prezervativ pe an - atat foloseste, in medie, fiecare roman, conform ultimelor cifre care dezvaluie si faptul ca barbatii au declarat ca au avut aproximativ 17 partenere, in timp ce femeile s-au rezumat doar la 6 parteneri anual.

Statistici pentru infidelitate

Mai mult, 21% dintre barbati si 12% dintre femei care se afla intr-o relatie stabila au marturisit ca si-au inselat partenerul, conform unui studiu global realizat de un producator de prezervative.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, nu suntem tocmai campioni la capitolul “protectie”, chiar daca viata amoroasa ne este destul de tumultuoasa.

Boli cu transmitere sexuala

Ceea ce ne face vulnerabili in fata multor boli cu transmitere sexuala, dar si in fata hepatitelor. Conform estimarilor, peste 3 milioane de romani sunt purtatori ai virusurilor hepatice B si C. In cazul hepatitei de tip A, transmiterea virusului se poate face atat pe cale orala, si cat si pe cale anala. Mult mai periculos este, insa, virusul hepatitei B, care are un risc de transmitere chiar si de o suta de ori mai mare decat al HIV.

Acesta se gaseste in secretiile vaginale, saliva si sperma, iar riscul de raspandire este mare in lipsa protectiei, mai ales daca activitatea sexuala presupune parteneri multipli. Mai putin agresiv este virusul hepatitei C, care se transmite mai ales prin contactul cu sange infectat. In cazul cuplurilor stabile, exista sanse mari ca partenerul-purtator sa nu transmita virusul celui sanatos.

Sexul neprotejat si Hepatita C

Insa in cazul unui comportament sexual promiscuu, virusul hepatitei C se poate transmite mai usor. In acelasi timp, contactul sexual anal este mai periculos decat cel vaginal, iar ambele au un risc mai crescut de transmitere a virusurilor decat cel oral. Atentie si la contactul cu persoane care au mici rani deschise, dar si la accesoriile sexuale pe care poate supravietui virusul hepatitei B.

Riscul de transmitere a hepatitei prin contact sexual neprotejat la femei si la barbati

Riscul unei persoane este determinat de comportamntul sexual al acesteia, nu neaparat de sex. Este adevarat, insa, ca studiile arata ca virusul hepatitic C este mai usor transmisibil pe cale sexuala de la un barbat la o femeie, decat invers.

Totodata, homosexualii sunt mai expusi riscului de transmitere a hepatitei si a altor boli cu transmitere sexuala – riscul de hepatita B in randul acestora este cu pana la 10-15% mai mare.

Intrucat nu exista simptome vizibile ale hepatitei B sau C, este posibil ca partenerul tau sa aiba aceasta boala si tu sa nu iti dai seama. Mai mult decat atat, exista situatii in care nici macar acesta nu stie – asta este valabil mai ales in caz de hepatita C, care este asimptomatica in stadiile incipiente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazurile in care simptomele apar, hepatita se manifesta prin: icter (n.r. ingalbenirea pielii si a ochilor), oboseala accentuata, pierderea apetitului, scaderea in greutate, greata si varsaturile, precum si durerile abdominale. Un test de sange este mai mult decat suficient pentru diagnosticarea hepatitei, asa ca tu si partenerul tau va puteti face un asemenea test pentru a inlatura orice suspiciune.

Cat de eficient este prezervativul in ceea ce priveste prevenirea transmiterii hepatitelor

Prezervativele din latex sunt eficiente in proportie de 99% in prevenirea transmiterii/ contractarii virusului hepatitei B sau C. Unii specialisti in domeniu recomanda, insa, prezervativele obisnuite, fara arome.

In acest context, folosirea prezervativului nu mai este optionala, ci obligatorie, mai ales ca protejeaza intr-o proportie covarsitoare. Eficienta este maxima daca se evita lubrifiantii pe baza de uleiuri. Asadar, asteptam statisticile viitoare care speram sa arate o crestere a utilizarii prezervativelor si in Romania.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0