Schimbarea stilului de viata ar putea preveni sau incetini aparitia dementei

Schimbari simple ale stilului de viata ar putea intarzia instalarea dementei sau incetini progresia acesteia, dupa cum sugereaza un studiu nou.

 

Unele dovezi stiintifice arata ca o minte activa prin „antrenamentul cognitiv”, controlarea tensiunii arteriale si cresterea activitatilor fizice ar putea fi benefice in ceea ce priveste sanatatea creierului, au precizat cercetatorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Desi nu s-a demonstrat ca incetineste declinul mental asociat cu inaintarea in varsta sau dementa, publicul trebuie sa aiba acces la aceste informatii, a spus Alan Leshner. Acesta a condus comitetul Engineering and Medicine al Academiei Nationale de Stiinte, care a intocmit raportul. „Exista putine domenii in care dovezile existente sugereaza ca ar putea avea un anumit impact” a spus Leshner. „Cel putin doua dintre acestea sunt benefice pentru alte lucruri pe care oamenii le fac sau de care ar putea sa sufere. Este vorba despre controlarea tensiunii arteriale daca aveti hipertensiune si exercitiile fizice” a spus Leshner, CEO emeritus al American Association for the Advancement of Science (Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei).

Grupului condus de leshner i s-a cerut de catre U.S. National Institute on Aging (Institutul National de Gerontologie din Statele Unite) sa analizeze masuri care ar putea intarzia declinul mental moderat sau dementa similara bolii Alzheimer. Specialistii au salutat rezultatele, pe care oamenii de stiinta le considera incurajatoare, dar nu definitive. „Ar fi cazul ca oamenii sa fie informati despre ce ar putea face in prezent pentru reducerea riscului de declin cognitiv și posibil dementa” a spus Keith Fargo, director al programelor stiintifice in cadrul Alzheimer’s Association. „Toata lumea este ingrijorata de functionarea mentala” a mai spus acesta. „Dar nu ar trebui sa ne simtim neajutorati. Ar trebui sa preluam controlul in ceea ce priveste sanatatea creierului” a adaugat acesta.

Potrivit raportului, publicat pe 22 iunie, printre zonele de cercetare promitatoare se numara:

  • Antrenamentul cognitiv. Aceste programe structurate, uneori digitale, ar mari capacitatea de judecata, de rezolvare a problemelor si de memorare. Cu toate acestea, raman controversate si inca nu s-a dovedit ca previn sau incetinesc dementa, a spus Leshner. Totusi, raportul subliniaza ca un studiu clinic bine conceput a aratat ca antrenamentul cognitiv practicat de-a lungul timpului ar putea imbunatati functionarea mentala pe termen lung in randul adultilor sanatosi.
  • Tensiunea arteriala: Dovezile sugereaza ca reducerea tensiunii arteriale cu ajutorul medicamentelor, regimului alimentar si miscarii, in special la varsta mijlocie, ar preveni sau intarzia aparitia bolii Alzheimer. Din nou, acest lucru nu a fost demonstrat in totalitate, a adaugat Leshner.
  • Exercitiile fizice: Cresterea activitatii fizice ar putea intarzia sau incetini declinul mental asociat cu varsta. Activitatea fizica are multe beneficii pentru sanatate, spre exemplu previne accidentele vasculare cerebrale, asociate cu sanatatea creierului, a declarat Leshner.

 

Comitetul nu a incercat sa identifice ce activitati mentale ar fi cele mai bune, cat de mica ar trebui sa fie tensiunea arteriala sau cat de multa miscare se recomanda pentru cat mai multe beneficii pentru sanatate.

 
 

Exista domenii care necesita mai multa cercetare. Studiile clinice randomizate sunt „standardul obligatoriu” si sunt singurele care pot demonstra sau combate un beneficiu al unei interventii, a spus acesta.

Un specialist in dementa a precizat ca dovezile biologice sustin beneficiile miscarii, dar in cele din urma, genetica ar fi principalul factor al dezvoltarii dementei „Exista dovezi potrivit carora exercitiile fizice intarzie sau incetinesc progresia dementei, poate pentru ca exercitiile fizice stimuleaza secretia de substante necesare supravietuirii celulelor nervoase” a spus dr. Sam Gandy. Acesta se afla la conducerea Centrului de Sanatate Cognitiva in cadrul Spitalului Mount Sinai din New York.

De asemenea, exista dovezi potrivit carora in cazul persoanelor care poarta o mutatie a genei APOE4, care predispune la aparitia bolii Alzheimer, exercitiile fizice pot elimina amiloidul din creier. Placile de amiloid reprezinta principalul indiciu al bolii Alzheimer, a spus acesta. Totusi, este posibil ca „mostenirea genetica” legata de dementa sa fie atat de puternica la unele persoane, incat regimul alimentar si stilul de viata sa nu fie suficiente pentru a preveni declinul mental, a spus acesta.

Chiar si in lipsa unor dovezi stiintifice pentru aceste imbunatatiri ale stilului de viata, Leshner sustine ca in principiu, merita facute pentru ameliorarea altor aspecte ale sanatatii, precum prevenirea bolilor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale și imbunatatirea calitatii vietii. „Au beneficii din multe alte puncte de vedere” a precizat Leshner.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0