Sarcina toxica: semne, simptome, tratament & remedii naturiste

1. Despre sarcina toxică

● Ce este sarcina toxică

● Simptome sarcina toxică

● Diferanța dintre grețurile matinale și sarcina toxică

● Cauzele sarcinii toxice

● Factori de risc sarcină toxică

● Complicații ale sarcinii toxice

● Impactul sarcinii toxice asupra fătului

● Diagnosticare sarcină toxică

2. Tratament sarcină toxică

● Tratament natural pentru sarcina toxică

● Tratament medicamentos pentru sarcina toxică

3. Prevenire simptome sarcină toxică

Despre sarcina toxică

Hiperemezis gravidarium, afecțiune denumită în termeni populari “sarcina toxică”, este o formă extrem de accentuată a grețurilor matinale, simptom specific sarcinii. Femeile care suferă de această afecțiune se confruntă cu o serie de simptome neplăcute pe toată perioada sarcinii, nu doar în primul trimestru, așa cum se întâmplă în cazul grețurilor matinale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este sarcina toxică

Sarcina toxică este cea care cauzează simptome precum greață severă, vărsăturile ori scăderea în greutate. În formele sale severe, această afecțiune împiedică organismul femeii însărcinate să rețină apa și alimentele, fiind astfel nevoie de perfuzii pentru hidratarea și hrănirea viitoarei mămici.

Simptome sarcina toxică

Simptomele sarcinii toxice debutează, în general, în primele 6 săptămâni de sarcină. Se crede că această greață severă este cauzată de o creștere a nivelului hormonal; cu toate acestea, cauza absolută este încă necunoscută. Simptomele apar de obicei între 4-6 săptămâni de sarcină și pot atinge vârful între 9-13 săptămâni. Majoritatea femeilor beneficiază de o oarecare alinare între săptămânile 14-20, deși până la 20% dintre femei pot necesita îngrijire pentru sarcina toxică pe tot parcursul sarcinii. 

Femeia însărcinată care este diagnosticată cu hiperemezis gravidarium nu are capacitatea de a-și continua activitatea la locul de muncă, manifestările cauzate de sarcină fiind extrem de intense.
Nu există nicio prevenire cunoscută a Hyperemesis gravidarum, dar există modalități de a gestiona această problemă. 

Greața și vărsăturile în sarcina toxică

Greața puternică și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome ale sarcinii toxice. Senzația de greață poate persista pe toată perioada zilei. Vărsăturile pot fi atât de severe, încât pot provoca deshidratarea organismului. În general, femeia care suferă de sarcină toxică vomită de cel puțin 3-4 ori pe zi.

Aceste vărsături pot duce la:

  • Senzație de amețeală, amețeală și leșin
  • Pierderea a peste 5% din greutatea corporală
  • Deshidratare, cu semne de deshidratare, cum ar fi urină închisă la culoare și piele uscată
  • Dezechilibre electrolitice și nutriționale
  • Salivație crescută 
  • Frecvență cardiacă rapidă 
  • Tensiune arterială scăzută
  • Dureri de cap
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
  • Depresie și anxietate
     

Intoleranța digestivă

Apetitul femeii scade drastic din cauza simptomelor resimțite și aceasta nu reușește să mănânce. Atunci când o face, alimentele ingerate nu sunt tolerate de stomac și sunt eliminate prin episoade de vărsături.

Deshidratarea severă

Din cauza vărsăturilor, organismul femeii însărcinate se poate deshidrata, mai ales dacă apa nu este tolerată de organism și este eliminată imediat după ce e consumată. Într-o asemenea situație, se produce dezechilibrul electrolitic și este nevoie că viitoarea mămică să apeleze la medic.

Sensibilitatea crescută la mirosuri

Orice miros îi poate declanșa femeii stare de greață și vărsături, simțul olfactiv fiind mai sensibil decât de obicei. Mirosurile precum cel de mâncare sau de fum de țigară sunt printre cele mai problematice în rândul femeilor cu sarcina toxică.

Scădere în greutate cu până la 5% 

Din cauza vărsăturilor și a intoleranței digestive, femeia cu sarcina toxică va slăbi pe perioada celor 9 luni de sarcină. În general, greutatea acesteia va fi cu 5% mai mică decât înainte de sarcină.

Durerile abdominale, simptom al sarcinii toxice

Și durerile abdominale, asociate cu vărsăturile, sunt frecvente în rândul femeilor diagnosticare cu sarcină toxică.

Oboseala extremă

Senzația de slăbiciune este și ea un simptom al sarcinii toxice. Deshidratarea și privarea organismului de nutrienți sunt principalii responsabili pentru instalarea oboselii.

Stare generală de rău

Starea generală de rău este permanentă la femeia cu sarcina toxică. Aceasta poate persista de la declanșarea simptomelor și până la naștere.

Diferanța dintre grețurile matinale și sarcina toxică

Grețurile matinale și sarcina toxică sunt probleme distincte și trebuie diferențiate, astfel încât să fie tratate corespunzător. Răul de dimineața debutează de cele mai multe ori în prima lună de sarcină și se manifestă prin greață și, uneori, vărsături. După primele 3-4 luni de sarcină, aceste grețuri matinale dispar. Vărsăturile, în această situație, nu sunt severe și nu cresc riscul de deshidratare.

În sarcina toxică, răul de dimineață nu se ameliorează după primul trimestru de sarcină. De asemenea, vărsăturile din sarcina toxică sunt severe și pot cauza deshidratare, iar greața este permanentă, nu apare doar dimineața. Sarcina toxică începe să se manifeste în primele 6 săptămâni de sarcină și dispare fie după cea de-a 21-a săptămână de sarcină, fie după naștere. Sarcina toxică afectează în mod considerabil calitatea vieții femeii însărcinate, în comparație cu grețurile matinale, care pot fi trecute cu vederea cu ușurință.

Cauzele sarcinii toxice

Nu se cunoaște exact cauza care declanșează simptomele specifice sarcinii toxice. Specialiștii suspectează, însă, că hormonul hCG – gonadotropina corionică umană, hormon specific sarcinii și eliberat de placentă, poate fi vinovat pentru senzația de greața și vărsăturile asociate cu sarcina.

Factori de risc pentru sarcina toxică

O serie de factori cresc riscul femeii de a avea o sarcină toxică. Principalul factor de risc este sarcina multiplă, asta pentru că nivelul de hCG din organism este și mai mare în cazul unei sarcini gemelare sau multiple.

Istoric în familie în ceea ce privește sarcinile toxice

Dacă mama, sora sau o altă rudă apropiată a avut o sarcină toxică, atunci șansele femeii însărcinate de a avea o asemenea problemă în sarcină cresc.

Supraponderalitatea

Numărul kilogramelor poate mări, de asemenea, predispoziția pentru această problemă: femeile supraponderale sunt mai expuse riscului de sarcină toxică.

Prima sarcină

La prima sarcină, femeia este mai expusă riscului de hiperemezis gravidarium decât atunci când se află la a doua sarcină.

Boala trofoblastică gestațională

Sarcina toxică poate să apară și pe fondul bolii trofoblastice gestaționale, caracterizată de multiplicarea anormală de celule la nivelul uterului.

Complicații ale sarcinii toxice

Sarcina toxică expune femeia însărcinată la o serie de riscuri – iată ce complicații poate avea această afecțiune!

Deshidratarea și dezechilibrul electrolitic

Principala complicație a sarcinii toxice constă în deshidratarea organismului și dezechilibrul electrolitic. Într-o asemenea situație, femeia însărcinată necesită tratament, astfel încât să fie stabilă din punct de vedere electrolitic.

Nașterea prematură

Medicii suspectează faptul că sarcina toxică crește riscul de naștere prematură, însă niciun studiu nu a reușit să dovedească acest lucru.

Preeclampsie

Riscul de preeclampsie (toxemie de sarcină) este mai mare la femeile care suferă de sarcină toxică. Preeclampsia este o complicație ce poate apărea după a 20-a săptămână de sarcină și se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de proteine din urină, dar și prin umflături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Ruptura spontană de esofag

În cazuri foarte rare, episoadele dese și violente de vărsături pot cauza ruptura esofagului în sarcina toxică.

Alte posibile complicații

Anxietatea și depresia sunt consecințele ce apar adesea pe fondul sarcinii toxice, atât din cauza simptomelor fizice, cât și din cauza angoaselor pe care mama le are cu privire la siguranța fătului. O tulburare cunoscută sub numele de encefalopatie Wernicke este cauzată de o deficiență de vitamina B1, care poate fi cauzată de sarcina toxică. Simptomele includ modificări ale vederii, pierderea coordonării musculare, confuzie și pierderea activității mentale. Toate acestea pot duce la comă.  

Impactul sarcinii toxice asupra fătului

În general, sarcina toxică nu afectează fătul. În cazurile foarte grave, în care femeia varsă foarte des și nu tolerează alimentele ingerate, aceasta va fi hrănită artificial, astfel încât copilul să nu ducă lipsa nutrienților de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Diagnosticare sarcină toxică

Anamneza și examinarea fizică sunt, în general, suficiente pentru ca medicul să stabilească diagnosticul de sarcină toxică. Medicul va măsura tensiunea arterială a pacientei, dar va monitoriza și pulsul – tensiunea prea mică și pulsul accelerat sunt, în general, specifice sarcinii toxice. 

Dacă se suspectează hiperemesis gravidarum, se măsoară cetonele urinare, hormonul de stimulare a tiroidei, electroliții serici, azotul ureic din sânge, creatinina, aspartat aminotransferaza (AST), alanina aminotransferaza (ALT), magneziul și fosforul. Ecografia obstetricală trebuie făcută pentru a verifica existența unei sarcini multifetale.

Analizele de sânge, dar și cele de urină vor indica dacă există semne ale deshidratării în organism. Medicul poate face o ecografie, pentru a verifica dacă este vorba despre o sarcină multiplă.

Pentru siguranța ta și a fătului, este obligatoriu să apelezi la ajutor medical de urgență în următoarele situații:
• Apar semnele deshidratării
• Fluidele nu sunt tolerate mai bine de 12 ore
• Apare senzația de amețeală și slăbiciune
• Observi sânge în vomă
• Ai dureri abdominale severe

Diagnostic diferențiat

Alte tulburări care pot provoca vărsături trebuie excluse. Printre acestea se numără gastroenterita, hepatita, apendicita, colecistita, alte afecțiuni ale căilor biliare, boala ulcerului peptic, obstrucția intestinală, hipertiroidismul necauzat de hiperemesis gravidarum (de exemplu, cauzat de boala Graves), boala trofoblastică gestațională, nefrolitiaza, pielonefrita, gastrocetoacidoza diabetică, hipertensiune intracraniană benignă și migrene.

Tratament sarcină toxică

Nu există un tratament care să vindece sarcina toxică, însă o serie de remedii și tratamente pot ameliora simptomele acestei afecțiuni, astfel încât viitoarea mămică să se simtă mai bine pe perioada sarcinii. Este important de menționat că femeile care suferă de sarcină toxică vor scăpa de simptomele neplăcute în proporție de 100% după naștere, însă recuperarea acestora poate fi mai greoaie decât la pacientele care nu au avut o asemenea problemă.

Tratamentul pentru sarcina toxică este stabilit în funcție de severitatea simptomelor prin care se manifestă această problemă. În primă fază, medicul va recomanda metode de tratament naturale, la îndemână, însă în stadiile mai avansate, va recomanda tratament medicamentos și perfuzii pentru hidratare și hrănire.

Tratament natural pentru sarcina toxică

Metodele de tratament naturale sunt recomandate în prima fază în sarcina toxică, asta pentru că acestea nu afectează fătul în niciun fel. Pentru început, pacientelor nu li se administrează nimic pe cale orală. Necesarul de lichide variază în funcție de răspunsul pacientei, dar poate fi de până la 1 l la fiecare 4 ore.

Deficiențele electrolitice sunt tratate; potasiul, magneziul și fosforul sunt înlocuite după cum este necesar.  Vărsăturile care persistă după înlocuirea inițială de lichid și electroliți sunt tratate cu antiemetice. După dispariția deshidratării și a vărsăturilor acute, se administrează cantități mici de lichide orale.  Odată ce pacientele tolerează lichidele, ele pot mânca mese mici, fade.

Remedii naturiste pentru sarcina toxică

Ghimbirul este cel mai eficient remediu naturist împotriva senzației de greață și a vărsăturilor. Așadar, medicul îți poate recomanda ceai de ghimbir, dar și ghimbirul consumat ca atare, dacă agreezi gustul acestuia.

Apa tonică, dar și apa minerală pot fi eficiente în cazul unor femei, în ameliorarea simptomelor hiperemezisului gravidarium.

Regim alimentar în sarcina toxică

Obiceiurile alimentare ar trebui să ți se schimbe dacă primești diagnosticul de sarcină toxică. Pentru a preveni sau ameliora simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni, încearcă să mănânci puțin și des - renunță la cele trei mese principale din zi, pe care le vei înlocui cu 5-6 mese mai mici.

Evită alimentele grase, pe cele picante, precum și orice aliment care simți că îți provoacă greață. Încearcă să mănânci alimente uscate, precum biscuiții sau grisinele, care reduc senzația de greață. Consumă apă din belșug, pentru a preveni deshidratarea. Ceaiurile sunt, de asemenea, recomandate.

Terapii alternative eficiente în sarcina toxică

Presopunctura este foarte eficientă în combaterea stărilor de greață. În farmacii se găsesc brățări antiemetice, care funcționează pe principiul presopuncturii – acestea au o bilă care pune presiune constantă pe un anumit punct, despre care se știe că ameliorează greața. Poți folosi o asemenea brățară, însă la fel de bine poți stimula punctul respectiv și prin masaj – de aici și termenul popular de “tras pe mâini”. Acupunctura sau masajul pot fi folosite cu succes de unele femei în tratarea simptomelor specifice sarcinii toxice.

Tratament medicamentos pentru sarcina toxică

Tratamentul medicamentos este recomandat rareori în sarcină. Medicația este necesară numai atunci când vărsăturile sunt atât de severe încât pun în pericol sănătatea mamei, dar și pe cea a fătului.
Administrarea fluidelor injectabile pentru combaterea deshidratării severe (perfuzii în timpul sarcinii)

Dacă pacienta însărcinată nu reușește să mențină fluidele în organism din cauza vărsăturilor repetate, aceasta va avea nevoie de perfuzii pentru a fi hrănită și hidratată.

Medicamentele antivomitive

Medicația este oferită femeii însărcinate fie intravenos, fie sub formă de supozitor. Tratamentul medicamentos în sarcină se administrează numai la recomandarea medicului, altfel poate cauza daune permanente fătului.

Prevenire simptome sarcina toxică

Întrucât nu se cunosc cauzele exacte ale sarcinii toxice, aceasta nu poate fi prevenită. Însă simptomele specifice acestei afecțiuni pot fi prevenite printr-o serie de măsuri de precauție pe care viitoarea mămică și le poate lua.

Evitarea factorilor declanșatori ai simptomelor

O serie de factori pot contribui la declanșarea manifestărilor sarcinii toxice. Asta înseamnă că, dacă acești factori declanșatori sunt evitați, riscul apariției simptomelor neplăcute scade.

Iată ce factori pot declanșa greață, vărsăturile, dar și celelalte simptome ale sarcinii toxice:

• Sunetele foarte puternice – femeia însărcinată va evita să participe la concerte dacă suferă de sarcină toxică, întrucât gălăgia îi poate declanșa greața și vărsăturile.
• Luminile foarte puternice – și expunerea la lumini intense va fi evitată, din același motiv.
• Mirosurile foarte puternice – începând de la mirosul de mâncare, și până la cel de parfum ori de țigară, orice miros intens poate declanșa vărsăturile la femeia însărcinată. Aceasta va identifica mirosurile care îi dăunează și le va evita cu orice preț.
• Presiunea puse pe zona abdominală – colanții foarte mulați ori blugii skinny vor fi evitați pe perioada sarcinii de către femeia cu sarcină toxică, întrucât presiunea crescută pusă pe zona abdominală poate declanșa senzația de greață.
• Călătoriile cu mașina, avionul sau alt mijloc de transport – se vor limita plimbările cu mijloace de transport de orice fel, întrucât acestea pot declanșa rău de mișcare, care va declanșa la rândul sau toate simptomele neplăcute ale sarcinii toxice.
• Consumul de alimente grase – alimentele bogate în grăsimi pot declanșa simptomele gastrointestinale ale sarcinii toxice, așa că ar trebui evitate pe perioada sarcinii.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos, din care dieta sănătoasă și sportul zilnic să nu lipsească, este esențială pentru menținerea stării de bine (și) pe perioada sarcinii. Odihna la pat este recomandată, în măsura în care acest lucru este posibil, femeilor care suferă de sarcină toxică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rare Diseases - Hyperemesis Gravidarum
https://rarediseases.org/rare-diseases/hyperemesis-gravidarum/?filter=ovr-ds-resources
American Pregnancy Association - Hyperemesis Gravidarum
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/
Merck Manuals - Hyperemesis Gravidarum
https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/complications-of-pregnancy/hyperemesis-gravidarum
American College of Obstetricians and Gynecologists - Nausea and Vomiting of Pregnancy
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2018/01/nausea-and-vomiting-of-pregnancy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0