Sarcina si problemele de sanatate mintala

Desi sarcina provoaca multe sentimente pozitive, o femeie poate resimti si ganduri sau sentimente negative. In timpul sarcinii, problemele din trecut ale familiei, nesigurantele, dificultatile in relatie si problemele financiare pot deveni griji reale si imediate.

O femeie gravida poate avea schimbari de stare, temeri, anxietate, poate uita si se poate confrunta cu probleme de imagine corporala. Femeile care au avut depresie sau anxietate inainte de sarcina sunt mai predispuse la probleme de sanatate mintala pe timpul sarcinii. Cand astfel de probleme apar in timpul sarcinii sau dupa nastere, doctorul le va putea recomanda mamelor profesionisti in sanatatea mentala, dar si propriul lor sprijin si ajutor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca unele medicamente psihotrope pot avea efecte daunatoare asupra fatului, femeile care iau astfel de medicamente si afla ca sunt gravide sau intentioneaza sa ramana gravide sunt sfatuite sa discute cu medicul lor. In unele cazuri, tratamentul este schimbat, iar in altele, femeile pot primi o forma alternativa de tratament pe timpul sarcinii, ca terapia.

Acest lucru s-ar putea sa nu functioneze pentru toata lumea, dar ajutorul si sprijinul unui psihoterapeut poate ajuta fiecare femeie sa gaseasca o varianta care sa i se potriveasca. Unele mame care au preocupari fata de sanatate mintala pot deveni anxioase la gandul ca ii pot transmite boala copilului, dar informarea si resursele oferite de un medic specialist le pot ajuta sa inteleaga mai bine aceste aspecte.

Asteptarile societatii de la femeile gravide si mame pot provoca anxietate si stres in randul acestora. Oameni bine intentionati –  familia, prietenii sau chiar strainii, pot critica anumite practici, dieta si luarea in greutate (sau lipsa acesteia) a femeilor gravide si pot oferi, de multe ori, sfaturi si opinii nesolicitate.  In consecinta, femeile ajung sa se simta iritate, furioase sau frustrate, iar altele pot ajunge sa se indoiasca de capacitatea lor de a fi mame bune.

Tinerii parinti pot apela la carti de parenting sau alte surse pentru sfaturi si pot deveni coplesiti de informatiile contradictorii in ceea ce priveste cea mai buna sau mai sigura metoda pentru aducerea pe lume a copilului.

Simptomele anumitor probleme de sanatate mintala sunt cele mai intalnite complicatii la nastere. Potrivit unor studii efectuate in Statele Unite:

  • Intre 15 si 20% dintre femei trec prin episoade serioase de anxietate sau depresie dupa nastere.
  • Doua treimi dintre mamele diagnosticate au depresie severa postpartum au inceput sa aiba schimbari de comportament din timpul sarcinii.
  • 60% dintre mamele cu postpartum moderat au avut complicatii in timpul sarcinii, ca diabetul gestational.
  • Stresul resimtit pe timpul sarcinii, mai ales cel posttraumatic, a fost gasit ca fiind in legatura cu nasterea prematura, o greutate mica la nastere si un comportament riscant pe timpul sarcinii, ca fumatul sau consumul de alcool.
  • Multe femei resimt „tristetea nasterii” sau o perioada in care au o stare de spirit proasta, timp de o saptamana sau doua de la nastere. Aceste sentimente se pot rezolva cu ajutorul si sprijinul partenerului sau ale familiei. Cand acestea nu dispar si li se adauga si sentimentul unei lipse de speranta, ganduri negative despre sine sau despre copil si lipsa apetitului, pot fi semne ca exista o afectiune mai grava.
  • Psihoza postpartum este rara, dar foarte serioasa: Afectiunea este caracterizata prin vedenii, schimbari bruste de stare, paranoia si halucinatii si are o rata de 5% de cazuri de sinucidere si 4% de ucidere infantila. Simptomele apar, in general, brusc, in primele doua saptamani de la nastere.


Cel mai mare impact aspupra sanatatii mintale il reprezinta pierderea unei sarcini.

Nasterea unui copil fara viata sau avortul sunt doua complicatii ale sarcinii, care ii pune pe parinti intr-o situatie extrem de dificila. Avortul este pierderea unei sarcini in primele 20 de saptamani ale acesteia, in timp ce nasterea unui copil fara viata se poate intampla dupa cele 20 de saptamani.

Aproape 1 din 160 de nasteri se va termina prin nasterea unui copil mort si intre 10 si 25% printr-un avort, in care se stia despre sarcina. Aproape 50% dintre sarcini sunt pierdute din cauza avortului, doar ca un numar important dintre acestea se intampla inainte ca sarcina sa fie descoperita.

Avortul si cauzele acestuia sunt de multe ori neintelese si stigmatizate de societate. In multe cazuri, motivul unui avort nu poate fi determinat. Unele cauze posibile pot include: anomalii cromozomiale, probleme hormonale, implantarea gresita a ovulelor, varsta mamei si expunerea la substante toxice.

Nasterea unui copil fara viata este mai inteleasa de societate decat avortul. Cauzele acesteia pot fi determinate mai usor si pot include: probleme legate de placenta, defecte de nastere, oprirea cresterii fatului si infectii bacteriale.

Pierderea unei sarcini poate duce la un amalgam de emotii, ca suferinta, rusinea, vina si izolarea. O parte dintre femeile care au trecut printr-un astfel de eveniment cred ca l-ar fi putut preveni, insa acest lucru este foarte putin probabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca multe femei pierd sarcina dinainte sa stie de existenta ei, simt nevoia sa se izoleze. Expertii spun ca intelegerea durerii si a pierderii atat de catre mama, cat si de catre cei din jur, poate ajuta la ameliorarea acestor sentimente si le permite suferintei si procesului de vindecare sa se desfasoare normal.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0