Sarcina extrauterina sau ectopica: simptome, cauze, tratament

Sarcina ectopica (sarcina extrauterina) reprezinta o sarcina localizata in afara cavitatii uterine. Ea apare cu o frecventa de aproximativ 1% din totalul sarcinilor. Mortalitatea prin sarcina ectopica (sarcina extrauterina) este sub 1% .

Sarcina ectopica (sarcina extrauterina) reprezinta una din cauzele principale ale durerii pelvine acute.

Factorii de risc ai sarcinii extrauterine sunt:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

-    istoric de boala inflamatorie pelvina (BIP) - aceasta creste riscul unei sarcini ectopice de 7 ori
-    infertilitate
-    interventii chirurgicale asupra trompelor uterine in antecedente
-    prezenta unui sterilet
-    antecedente de sarcina extrauterina
-    fumatul
-    anomalii anatomice ale tractului genital

Cea mai comuna localizare a sarcinii ectopice (sarcina extrauterina) este trompa uterina (sarcina tubara). Rareori, sarcina extrauterina se poate dezvolta in abdomen, pe ovare sau in colul uterin.

O sarcina ectopica nu poate evolua normal. Oul fertilizat nu poate supravietui, iar tesutul dezvoltat in jurul sau poate distruge diferite structuri din organismul matern. Netratata, sarcina extrauterina poate prezenta un pericol vital pentru mama, datorita riscului sangerarii. Tratamentul precoce al unei sarcini ectopice creste sansele pentru o sarcina normala in viitor.

Semnele si simptomele sarcinii ectopice (sarcina extrauterina) apar de regula la 6-8 saptamani de la ultima menstruatie. La inceput, o sarcina extrauterina poate sa nu prezinte simptome. In alte cazuri, simptomele de debut ale unei sarcini extrauterine pot mima o sarcina normala – lipsa menstruatiei, tensiune a sanilor si greata.

Clinic, sarcina extrauterina nerupta se manifesta prin durere in abdomenul inferior si sangerare usoara pe cale vaginala – acestea sunt de regula primele semnale de alarma.

Colapsul cardiovascular (manifestat prin lesin) si durerea in umar sugereaza o sangerare mare in cavitatea peritoneala (abdomen), adica ruptura sarcinii extrauterine si reprezinta situatii de urgenta. Testul de sarcina este intotdeauna pozitiv. Echografia transvaginala evidentiaza uter gol si poate uneori identifica sarcina in afara cavitatii uterine. Prezenta la echografie a unei sarcini intrauterine aproape invariabil exclude o sarcina ectopica (sarcina extrauterina).

Concomitenta sarcinii intrauterine cu una extrauterina poarta numele de sarcina heterotopica si se poate intalni doar la pacientele care iau medicamente pentru stimularea ovulatiei.

In absenta disponibilitatii echografiei sau intr-o situatie de urgenta, culdocenteza (punctia vaginala) este investigatia cea mai valoroasa. Ea va decela sange in cavitatea abdominala.

 

 

Principii de tratament in sarcina ectopica (sarcina extrauterina):

1.    Operatia deschisa (laparotomia) este indicata in urmatoarele situatii:

-    soc cardiovascular;
-    daca sarcina extrauterina este rupta

2.    Daca nu exista soc cardiovascular, procedura de electie o reprezinta laparoscopia. Laparoscopia este indicata in urmatoarele situatii:

-    suspiciune de sarcina extrauterina;
-    durere pelvina care se intensifica progresiv in ciuda administrarii analgeticelor.

3.    Optiunile terapeutice pentru sarcina extrauterina nerupta includ:

-    Interventia chirurgicala prin laparotomie sau laparoscopie
-    Tratament medicamentos cu Methotrexat, daca sarcina extrauterina este depistata precoce.
 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Raluca Hera.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0