Sangerari la nivelul limbii: cauze si tratament

Sângerările la nivelul limbii pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, unele minore, altele grave. Iată despre ce poate să fie vorba!

Limba este un organ muscular care are rolul de a ne ajuta să vorbim, dar și să experimentăm mâncarea prin gust, mestecat și înghițire. Altfel spus, leziunile la nivelul limbii au un impact considerabil asupra calității vieții.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele sângerărilor la nivelul limbii

Sângerarea limbii poate avea mai multe cauze. Unele dintre acestea sunt evidente – mușcarea limbii sau lezarea acesteia cu un obiect ascuțit. Altele însă, sunt mai greu de identificat. 

Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerării limbii!

Aftele bucale

Acestea pot apărea și la nivelul limbii, nu numai pe mucoasa cavității bucale. Cauzele apariției acestor afte sunt fie hormonale, fie genetice sau chiar declanșate de anumite afecțiuni precum deficit de vitamina B12 sau o boală inflamatorie intestinală. Aftele bucale sunt, de regulă, de foarte mici dimensiuni și se formează pe sau sub limbă, în interiorul obrajilor sau buzelor, la baza gingiilor sau în partea din spate a cerului gurii.

Există trei tipuri de afte:

  • Afte simple sau minore, care pot apărea de mai multe ori pe an și care se vindecă după aproximativ 7 zile.
  • Aftele majore sau complexe, care sunt mai puțin frecvente, sunt mai mari, mai profunde și care se vindecă foarte greu, chiar și în câteva luni.
  • Aftele herpetiforme sunt de dimensiuni mici, au margini neregulate și trec după  câteva săptămâni.  

Aparatul dentar 

Purtarea unui aparat dentar poate cauza, de asemenea, sângerări la nivelul limbii.

Infecții ale cavității bucale 

Infecțiile fungice la nivelul cavității bucale sunt destul de des întâlnite, afectând persoanele de toate vârstele, fiind mai frecvente la copii, vârstnici și la cei cu un sistem imunitar slăbit. Un astfel de tip de infecție este afta bucală sau candidoza bucală, care este produsă de o creștere excesivă a ciupercii Candida albicans pe mucoasa gurii. Simptomele aftelor bucale includ leziuni de culoare albă, roșeață, durere.

Printre persoanele predispuse infecțiilor în cavitatea bucală se numără: nou-născuții, pacienții care suferă de HIV, pacienții care fac chimioterapie sau radioterapie, pacienții care urmează un tratament pe bază de antibiotice.

Ulcere bucale

Ulcerele bucale sunt de formă circulară și se întâlnesc cu precădere pe buzele interioare sau pe obraji sau sub suprafața limbii. Pot fi dureroase sau pot sângera în urma consumului de alimente. Majoritatea ulcerelor bucale nu necesită tratament medical și, de obicei, trec de la sine în decurs de cel mult două săptămâni. Poți să accelerezi procesul de vindecare dacă ții cont de următoarele recomandări: 

  • Spală-te pe dinți cu o periuță de dinți cu peri moi
  • Adoptă o dietă echilibrată, săracă în zahăr, sare și acizi
  • Nu consuma alimente foarte fierbinți sau băuturi foarte reci
  • Evită guma de mestecat și alimentele crocante sau greu de consumat
  • Dacă ulcerul bucal nu trece după două săptămâni, mergi la un consult medical.  

Herpesul bucal 

Herpesul bucal este o afecțiune contagioasă cauzată de infecția cu virusul herpes simplex. Acest virus poate sta în stare latentă în organism ani la rând, însă atunci când se activează poate cauza o infecție. Herpesul oral se manifestă prin leziuni la nivelul buzelor, însă acestea pot apărea chiar și pe limbă, cauzând sângerare.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

  1. Tipul 1 (HSV-1) se răspândește în mare parte prin contact oral și provoacă infecții în sau în jurul gurii. De asemenea, poate provoca herpes genital. 
  2. Tipul 2 (HSV-2) se răspândește prin contact sexual și provoacă herpes genital.

Majoritatea pacienților sunt asimptomatice sau au doar simptome ușoare. Infecția poate provoca vezicule sau ulcere dureroase care pot recidiva în timp. Tratamentul medicamentos poate să reducă simptomele, dar nu poate vindeca infecția.

De altfel, virusul HSV-1 este contagios, iar probabilitatea de a-l contracta crește atunci când împarți aceleași tacâmuri sau ustensile cu alți membri ai familiei sau dacă săruți pe cineva cu herpes oral.

Cancer la nivelul limbii 

Se poate întâmpla ca sângerarea limbii să fie cauzată de cancer. Carcinomul scuamos este cel mai des întâlnit tip de cancer la nivelul limbii. Printre simptomele acestui tip de cancer se numără: sângerarea limbii, inflamarea acesteia, senzația de amorțire a gurii, o durere în gât care nu dispare, disconfort la înghițire, durere sau senzație de arsură pe limbă și apariția unor leziuni pe suprafața limbii.

Excesul de vase de sânge

Unele persoane dezvoltă un grup de vase de sânge în exces numite hemangioame. Acestea sunt tumori benigne care tind să apară în câteva săptămâni de la naștere și să crească rapid în următoarele șase până la opt luni.

Deși rar, un hemangiom pe limbă poate provoca sângerări și dificultăți de alimentație. În cazul în care pune viața în pericol, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a hemangioamelor. 

Vene varicoase la nivelul limbii

Sângerarea orală este un motiv comun pentru care pacienții ajung la medic. Însă, de multe ori, astfel de pacienți nu sunt rapid diagnosticați, deoarece sângerarea orală este confundată cu hemoptizie (expectorația cu sânge după tuse) sau hematemeză (hemoragie digestivă superioară). 

Alteori, nu este determinată localizarea sau cauza sângerării, deoarece gura și faringele sunt acoperite de hemoragie și hematom în timpul examinărilor fizice. În plus, la pacienții cu ciroză hepatică, venele varicoase se găsesc frecvent în tractul gastrointestinal, cum ar fi esofag sau stomac, dar sunt rare la baza limbii.

Potrivit unui studiu recent, este necesară o examinare orală suplimentară atunci când pacienții se prezintă la medic cu sângerare orală de origine necunoscută, întrucât la baza acestui simptom pot sta venele varicoase de la nivelul limbii 1. Chiar dacă sângerarea este rar întâlnită în această locație, leziunile sunt mici și hemoragia este intermitentă. Cu toate acestea, hemoragia variceală poate provoca uneori hemoragie masivă gravă.

Sângerările la nivelul limbii pot apărea și din pricina unor:

  • Deficiențe nutriționale, în special deficiența de vitamina C sau de fier.
  • Tulburări ale sângelui, cum ar fi hemofilia sau trombocitopenia.

Medicul este cel în măsură să stabilească precis cauza sângerărilor la nivelul limbii, de aceea este indicat să apelezi la ajutor medical dacă ai de-a face cu o asemenea problemă.

Factori de risc sângerări ale limbii

O serie de factori contribuie la debutul sângerărilor la nivelul limbii, iar printre aceștia se numără:

  • Igiena dentară deficitară
  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul

Simptome ale sângerărilor de la nivelul limbii

Simptomele sângerării la nivelul limbii pot varia în funcție de cauza de bază. Printre acestea se numără:

  • Sânge vizibil pe limbă sau în salivă
  • Durere sau disconfort în timpul vorbirii sau consumului de alimente
  • Umflarea sau inflamarea limbii
  • Sângerare persistentă care nu se oprește

Tratament sângerări la nivelul limbii

Sângerările de la nivelul limbii vor fi tratate în funcție de diagnosticul stabilit de medic. Odată tratată cauza care declanșează aceste sângerări, sângerările dispar. Remediile naturiste pot fi folosite, și ele, pentru ameliorarea sau vindecarea sângerărilor minore de la nivelul limbii:

  • Gargara cu apă călduță poate contribui la oprirea sângerărilor.
  • Clătirea gurii cu apă călduță în care se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu este, de asemenea, eficientă.
  • Antiinflamatoarele se pot folosi pentru calmarea inflamației ce stă la baza sângerării.
  • Folosirea cuburilor de gheață pe post de compresă îmbunătățește, de asemenea, situația.

Se recomandă, până la vindecarea limbii, să se evite consumul de alimente sau băuturi care pot agrava sângerarea. Printre acestea se numără: alimentele picante, alimentele crocante, băuturile alcoolice, alimentele și băuturile acide.

Leziunile bucale rezultate din lovirea capului sau căderea pot fi asociate cu o rănire a capului sau deteriorarea dinților.

Aplică presiune direct pe rană, dacă este posibil, folosind o compresă sterilă. Dacă sângerarea este foarte abundentă, poate să treacă prin compresă, motiv pentru care este indicat să folosești un al doilea pansament ca să-l acoperi pe primul.  Sângerarea ar trebui să se oprească în 10 minute de la aplicarea unei presiuni continue. Încearcă să nu înghiți sângele din rană, deoarece aceasta poate provoca vărsături sau greață. Cel mai bine ar fi să încerci să scuipi sângele. Dacă rana nu sângerează, spal-o cu apă curată.

Dacă ai dureri, solicită sfatul unui medic sau farmacistului cu privire la medicamentele pentru ameliorarea durerii pe care le poți lua.

Dacă rana a fost cauzată de un obiect vechi (cum ar fi un cui sau o sârmă ruginită), ar trebui să discuți cu medicul dacă e nevoie de o imunizare de rapel împotriva tetanosului.

De altfel, nu uita că, de regulă, o limbă care sângerează nu este un motiv major de îngrijorare. Cel mai adesea, cauza este afectarea mecanică. Sângerările de la nivelul limbii se pot vindeca de la sine în câteva zile, însă dacă persistă mai mult de două-trei săptămâni, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte la medic.

Chiar dacă știi cum să oprești sângerarea limbii acasă, monitorizează-ți de îndeaproape rana și cere ajutor de specialitate dacă simptomele se agravează sau persistă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Tongue base varix as a source of oral bleeding”, Medicine (Baltimore). 2019 Oct; Young-Mo Kim, Ji Won Kim, In Suh Park, Jeong-Seok Choi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6824825/
World Health Organization - Herpes simplex virus
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus#
National Library of Medicine - Tongue Laceration
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540967/
Cancer Research UK- What is tongue cancer?
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/stages-types-grades/tongue-cancer/about#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0