Ruptura de menisc: cauze, simptome si tratament

Meniscul este o portiune din cartilajul genunchiului, care nu numai ca stabilizeaza articulatia, insa totodata functioneaza si precum o perna de protectie, care amortizeaza stresul suplimentar pus pe articulatie.

 

Cauze ruptura de menisc

Practicarea unui sport foarte solicitant pentru articulatiile genunchilor – o miscare eronata facuta in timpul unui antrenament banal poate determina ruptura de menisc, precum si durerile aferente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varsta inaintata – o alta posibila cauza a rupturii de menisc consta in degradarea articulatiilor, specifica procesului de imbatranire. Pe masura ce trec anii, predispozitia pentru ruptura de menisc devine tot mai mare.

Simptome ruptura de menisc

Daca ruptura de menisc se produce subit, pacientul poate avea senzatia ca ii “sare” genunchiul. Simptomele se inrautatesc apoi in urmatoarele 2-3 zile, durerile devenind tot mai greu de suportat.

Simptomele prin care se manifesta ruptura de menisc sunt:

  • Durerea
  • Inflamatia
  • Rigiditatea articulara
  • Senzatia de genunchi care se misca in timpul mersului
  • Dificultati la intinderea, dar si la indoirea genunchiului

Diagnosticare ruptura de menisc

Daca durerile ce au aparut la nivelul unui genunchi nu se amelioreaza in 2-3 zile de la debut, ba chiar se agraveaza, e posibil sa fie vorba despre ruptura de menisc. In aceasta situatie, controlul medical este obligatoriu.

Examinarea fizica si anamneza sunt primii pasi pe calea diagnosticarii corecte a rupturii de menisc. In timpul examinarii fizice, medicul va indoi picioarele, apoi va roti genunchii si ii va atinge, pentru a simti daca exista blocaje sau zone dureroase/ sensibile la nivelul articulatiilor genunchilor. Apoi, urmeaza radiografiile ori RMN-ul. Diferenta dintre aceste teste de diagnosticare imagistica consta in faptul ca RMN-ul prezinta imagini detaliate de la nivelul cartilajului genunchiului.

Radiografia nu poate arata ruptura de menisc, insa va scoate la iveala alte posibile cauze ale durerilor de genunchi, printre care osteoartrita (artroza).

Si ecografia poate fi facuta la nivelul genunchiului, astfel incat sa se observe daca exista probleme la nivelul cartilajului genunchilor.

Artroscopia este o alta metoda de diagnosticare ce poate fi folosita daca exista suspiciuni de ruptura de menisc. Aceasta metoda de testare presupune introducerea unui artroscop in interiorul cartilajului genunchiului. Acesta are o camera video atasata, care permite medicului sa observe, in timp real, interiorul articulatiei si o posibila ruptura de menisc.

Tratament ruptura de menisc

Tratamentul pentru aceasta afectiune este stabilit in functie de dimensiunile si localizarea rupturii. De exemplu, invelisul exterior al meniscului este puternic vascularizat, ceea ce inseamna ca se poate vindeca de la sine. Daca, insa, ruptura este mai in profunzime, singura metoda prin care poate fi remediata aceasta problema consta in interventia chirurgicala.

In cazul in care nu e nevoie de interventia chirurgicala, pacientul trebuie sa respecte urmatoarele recomandari:

  • Repaus la pat
  • Comprese cu gheata, mentinute minimum 20 de minute
  • Ridicarea piciorului pe o perna sau pe ceva mai inalt decat restul corpului.

 

De asemenea, pentru ameliorarea durerilor se pot folosi medicamente antiinflamatoare precum cele pe baza de ibuprofen, care calmeaza durerile si reduc totodata inflamatia.

 

 

In ceea ce priveste interventia chirurgicala, exista mai multe variante, dintre care medicul o va alege pe cea mai potrivita fiecarui pacient:

  • Meniscectomia partiala/ totala – cea partiala presupune indepartarea unei portiuni din menisc, in timp ce meniscectomia totala implica indepartarea intregului menisc.
  • Transplantul de menisc – in cazurile in care e necesara indepartarea completa a meniscului, se recomanda inlocuirea acestuia, intrucat altfel pot aparea durerile articulare permanente la nivelul genunchilor.

 

Dupa o interventie chirurgicala pentru tratarea rupturii de menisc, recuperarea completa poate dura de la 2 la 4 saptamani. In aceasta perioada, pacientul va reveni treptat la activitatile cotidiene, fara insa sa se forteze facand sport sau cine stie ce miscari care suprasolicita genunchiul.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0