Retinopatie pigmentara - ce este si cum se trateaza

Retinopatia pigmentara, cunoscuta si ca retinita pigmentara, este un grup de boli oculare care afecteaza retina. Boala determina retina sa raspunda in mod diferit la lumina, ceea ce inseamna ca apar problemele de vedere. In timp, aceasta boala poate duce la orbire. In cele mai multe cazuri insa, orbirea nu va fi totala, ci doar partiala.

Denumita popular si “orbul gainilor”, aceasta boala oculara este foarte rara, 1 pacient din 4000 fiind diagnosticat cu retinopatie pigmentara. Boala se mosteneste de la parinti, ceea ce inseamna ca persoanele care au macar unul dintre parinti diagnosticat cu retinopatie pigmentara se incadreaza in grupele de risc crescut.

Cauze retinopatie pigmentara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O anumita gena poate cauza retinopatia pigmentara, iar aceasta este mostenita de la parinti. Exista peste 60 de gene diferite care pot cauza aceasta boala.

De cele mai multe ori, boala debuteaza in copilarie, insa difera de la un pacient la altul rapiditatea cu care aceasta evolueaza.

Fotoreceptorii sunt celulele din retina responsabile cu vederea. Acestia absorb si transforma lumina in semnale electrice. Aceste semnale sunt trimise, la randul lor, catre alte celule ale retinei, apoi procesate la nivelul creierului si transformate in imaginile pe care le vedem.

Simptome retinopatie pigmentara

Boala aceasta oculara afecteaza vederea treptat, pana in momentul in care pacientul si-o pierde complet. Iata care sunt semnele care indica retinopatia pigmentara:

  • Pierderea vederii pe timpul noptii, adica incapacitatea de a distinge anumite forme, obiecte pe intuneric. Condusul pe timpul noptii va deveni tot mai dificil la pacientul care sufera de aceasta boala a ochilor.
  • Pierderea treptata a vederii periferice.
  • Pierderea treptata a vederii centrale – pacientul poate intampina dificultati la indeplinirea unor activitati precum bagatul atei in ac.
  • Incapacitatea de a distinge anumite culori poate aparea, de asemenea, la unii pacienti.
  • Fotofobia, adica disconfortul cauzat de expunerea la lumina, apare de asemenea ca simptom al retinopatiei pigmentare.

Diagnosticare retinopatie pigmentara

Un consult oftalmologic este necesar pentru stabilirea diagnosticului de retinopatie pigmentara. O serie de teste facute de medicul dermatolog permit identificarea acestei afectiuni oculare.

Teste facute pentru diagnosticarea retinopatiei pigmentare:

  • Electroretinograma – aceasta masoara activitatea electrica la nivelul celulelor de tip fotoreceptor. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au o activitate electrica scazuta.
  • Testarea campului vizual – aceasta determina cat de mult a fost afectata vederea de aceasta afectiune a retinei.

 

Daca ai in familie cel putin un caz de retinopatie pigmentara, screeningul este obligatoriu.

Testarea genetica se poate face pentru depistrarea genei asociate cu retinopatia pigmentara, precum si pentru stabilirea severitatii boli, dar si a celui mai eficient tratament.

Este foarte important ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai timpuriu – in acest fel poate fi incetinita evolutia bolii, dar totodata poate fi sporita si calitatea vietii pacientului.

Tratament retinopatie pigmentara

Nu exista un tratament care sa vindece retinopatia pigmentara, insa o serie de tratamente contribuie la incetinirea acestei afectiuni a ochilor. Tratamentul medicamentos, suplimentele cu vitamina A, ochelarii de soare cu protectie UV – toate acestea ajuta pacientul sa incetineasca evolutia bolii.

In cazuri rare, se poate recurge la implantul de retina.

Cand e cazul sa mergi la medic

Daca ai probleme cu vederea, vezi in ceata, nu mai distingi obiectele pe intuneric sau ai pierdut vederea periferica, este absolut necesar sa mergi la oftalmolog, fie doar si pentru un control. Retinopatia periferica este o afectiune ce nu trebuie neglijata pentru ca este progresiva.

Totodata, e important sa iti protejezi si tu vederea, cu metode la indemana. Poarta intotdeauna ochelari de soare cu protectie solara, fie ca esti la munte, iarna, ori la mare, vara, dar nu uita nici de palariile cu boruri largi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0