Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice consta intr-o dereglare hormonala care afecteaza functionarea ovarelor.

In timpul unui ciclu menstrual, un ovul trebuie sa fie eliberat in timpul ovulatiei. Atunci cand ovulul este fertilizat si se implanteaza, apare sarcina. Pe de alta parte, cand nu este fertilizat, apare menstruatia. Ovulele sunt eliberate de foliculi. La femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice, fie foliculul nu elibereaza ovulul si are loc anovulatia, fie ovulul este eliberat insa nu este dezvoltat in mod corespunzator, deci femeia intampina probleme in a ramane insarcinata. Asadar, sindromul ovarelor polichistice poate cauza atat dereglarea ciclului menstrual, cat si infertilitate ori aparitia chisturilor pe ovare. Chisturile sunt formatiuni ce apar pe ovare atunci cand un ovul nu se dezvolta si nu este eliberat la timp.

Simptome sindrom ovare polichistice

  • Hormoni androgeni in exces
  • Cresterea excesiva a parului pe corp – hirsutism
  • Acnee
  • Insulina in exces
  • Obezitate
  • Ciclu emnstrual dereglat

Tratament sindrom ovare polichistice

Odata stabilit diagnosticul, medicul va folosi un tratament simptomatic. Nu exista un tratament specific care sa vindece aceasta afectiune, iar cauza sa nu este inca cunoscuta.

Tratamentul folosit de medici in tratarea sindromul ovarelor polichistice poate include:

  • Pilule anticonceptionale pentru reglarea ciclului menstrual
  • Medicamente pentru reglarea insulinei
  • Medicamente pentru stimularea ovulatiei
  • Medicamente pentru a incetini cresterea parului

 

 

Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice

Adoptarea unei diete adecvate – o dieta ideala pentru persoanele care sufera de sindromul ovarelor polichistice este dieta slaba in carbohidrati intrucat aceasta stabilizeaza nivelul de insulina din sange, dar si pe cel al hormonilor.  Dieta Paleo este potrivita pentru femeile care sufera de acest sindrom intrucat elimina carbohidratii rafinati si se bazeaza pe legume, fructe si cereale integrale, care mentin echilibrat nivelul de zahar din sange si scad insulina.

Sportul – sportul este un remediu eficient pentru sindromul ovarelor polichistice, cu toate ca aparent nu are nicio legatura. Activitatea fizica reduce nivelul insulinei din sange si o banala plimbare de 30 de minute are un impact pozitiv asupra organismului.

Yoga, de asemenea, este o varianta eficienta pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice. Un studiu a dovedit ca un program de 12 saptamani de yoga este eficient in reducerea nivelului de testosteron, in reglarea ciclului menstrual dar si in estomparea hirsutismului.

Acupunctura – studiile facute in ultimii ani au dovedit faptul ca acupunctura este benefica in tratarea chisturilor ovariene, dar si in stimularea circulatiei sanguine la nivelul ovarelor ori in reducerea insulinei. Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, acupunctura nu are reactii adverse.  Un alt avantaj al acestei terapii alternative consta in faptul ca reduce stresul si anxietatea, ba chiar favorizeaza un somn odihnitor.

Adoptarea unei diete sanatoase, practicarea unui sport si folosirea terapiilor alternative precum acupunctura sunt extrem de eficiente, mai ales daca sunt folosite in paralel, in tratarea sindromului ovarelor polichistice. Femeile pot incerca sa trateze aceasta afectiune si cu ajutorul acestor metode, avand in vedere ca tratamentul medicamentos poate avea reactii adverse.

Important este sa discuti cu medicul ginecolog, sa ii explici cum iti doresti sa tratezi aceasta afectiune si sa tii cont de sfaturile si recomandarile sale, chiar daca acestea sunt impotriva convingerilor tale. Sanatatea ta este cea mai importanta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0