Remedii naturale pentru sangerarile nazale

Sângerarea nazală, cunoscută și sub denumirea medicală de epistaxis, poate să apară și ca urmare a suflării cu putere a nasului ori a unui strănut în rafale.

De cele mai multe ori, sângerarea nazală nu trădează o afecțiune gravă, ci apare pe fondul unor probleme minore precum iritații la nivelul mucoasei nasului sau agresarea acestei mucoase. Însă sângerarea nazală poate să apară și din cauza unui strănut sau din pricina unor probleme respiratorii precum sinuzita sau infecții precum scarlatina, malaria sau febra tifoidă. Vasele mici de sânge din nas se pot umfla și rupe și pot provoca o sângerare nazală, care se manifestă sub formă de picături sau un flux continuu.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un studiu 1 efectuat în rândul populației din Statele Unite ale Americii (SUA) a arătat că sângerările nazale sunt destul de frecvente, dar rareori fatale. Această problemă este frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani și la vârstnicii cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.  

Sângerarea nazală poate să apară și din pricina unui sept deviat. Dacă peretele dintre cele două nări este deplasat într-o parte (deviat), fluxul de aer în nări este neuniform, crescând riscul de sângerare.

Și alcoolul, consumat în exces, poate interfera cu activitatea normală a trombocitelor din sânge, iar acest lucru crește timpul necesar formării cheagurilor de sânge. De asemenea, acest lucru face ca vasele de sânge superficiale să se dilate (mărească), crescând riscul de sângerare.

Și unele tratamente medicamentoase, precum cel cu acidul acetilsalicilic, anticoagulante (warfarină), inhibitori ai agregării plachetare, spray-uri nazale topice cu steroizi, suplimente/medicamente alternative (vitamina E, ginkgo biloba, ginseng) pot declanșa sângerări nazale, atrag atenția oamenii de știință. 

Dacă medicul îți spune că nu există motive de îngrijorare cu privire la sângerările nazale de care suferi, atunci poți folosi o serie de remedii naturiste, la îndemână, pentru a ameliora, dar și pentru a preveni aceste sângerări.

Tipuri de sângerări nazale

A. Sângerare nazală anterioară

Aceasta apare în urma rupturii vaselor de sânge din partea din față a nasului, cunoscută sub numele de plexul lui Kiesselbach.

B. Sângerare nazală posterioară

Această sângerare nazală apare din cauza ruperii vaselor de sânge mai apropiate de gât. Sângerarea de obicei durează mai mult de 20 de minute. Comparativ, sângerările nazale posterioare necesită asistență medicală mai mult decât cele anterioare, deoarece sângerarea se poate transforma în hemoragie. 

Simptome sângerare nazală

Sângerările nazale implică de obicei o nară, dar pot să existe situații când sunt implicate ambele nări. Dacă o nară devine parțial blocată cu un cheag de sânge, sângele poate curge pe cealaltă nară sau în partea din spate a gâtului. În cazul unei sângerări nazale posterioare, o cantitate mare de sânge curge de obicei în partea din spate a gâtului.  

Cum se pune diagnosticul de sângerare nazală

La persoanele care se știu sănătoase, cele mai multe sângerări nazale anterioare ușoare pot fi autodiagnosticate și tratate acasă. Dacă sângerarea nazală este severă și nu se ameliorează, va trebui să consulți imediat un medic.

Medicul va face anamneza și va examina nasul pentru a determina unde este localizată sângerarea. Dacă este necesar, aceasta poate introduce în nas un instrument iluminat, sub formă de tub, numit endoscop, pentru a vedea locul sângerării. Se pot face teste de sânge pentru a verifica eventualele anomalii ale sângerării.

Remedii naturiste pentru sângerările nazale

Compresele cu ulei esențial 

Uleiurile esențiale pot fi eficiente în oprirea sângerărilor de la nivelul nasului. Dizolvă 2-3 picături de ulei esențial de lavandă sau de chiparos într-o cană cu apă. Înmoaie un șervețel în această apă și folosește-l pe post de compresă, acoperindu-ți nasul cu el. După câteva minute, sângerarea ar trebui să înceteze. 

Uleiul esențial de chiparos are proprietăți astringente care pot opri sângerarea. În mod similar, și uleiul esențial de lavandă accelerează vindecarea vaselor de sânge rupte.

Comprese cu gheață 

Înfășoară câteva cuburi de gheață pisate într-un prosop și aplică prosopul pe nas, folosindu-l pe post de compresă. Menține compresa pe nas preț de 4-5 minute. Temperatura scăzută a cuburilor de gheață scurtează timpul în care sângele se coagulează și sângerarea se oprește.

Vitamina E uleioasă 

Sparge câteva capsule de vitamina E uleioasă într-un bol. Aplică un strat de ulei de vitamina E în interiorul nării care sângerează. Lasă uleiul să acționeze peste noapte și repetă operațiunea zilnic. Dacă uscăciunea mucoasei nazale este responsabilă pentru sângerările nazale, atunci acest remediu va hidrata pielea și va preveni această situație. În lunile de iarnă în mod deosebit mucoasa se deshidratează atât de tare încât apar sângerările nazale.

Ceai de urzici 

Prepară ceai de urzici, apoi lasă-l să se răcească. Înmoaie puțină vată în ceaiul de urzică rece și introdu-o în nara care sângerează. Menține compresa în nara respectivă în jur de 5-10 minute. Frunzele de urzică au proprietăți astringente, dar și hemostatice așa că vor opri în scurt timp sângerarea.

Aplică vaselină cosmetică

Uscăciunea mucoasei nazale poate irita porțiunile sensibile ale nasului, ceea ce poate agrava și mai mult sângerarea nasului. Aplicarea vaselinei te poate ajuta în prevenirea sângerării nazale prin combaterea uscăciunii nărilor. Poți să aplici vaselină pe interiorul nărilor pentru a menține umede membranele nazale. Acest remediu este deosebit de util în cazul sângerărilor nazale la altitudini mari sau din cauza sinuzitei sau răcelii.

Alte trucuri pentru oprirea sângerărilor nazale

Stai în picioare 

Adoptarea unei posturi verticale este extrem de importantă atunci când vine vorba despre o sângerare nazală întrucât împiedică sângele să ajungă în partea din spate a gâtului. Respiră pe gură, înclină-ți capul înainte și nu intra în panică.

Aplică presiune 

Aplică cu ajutorul degetelor presiune pe nara care sângerează. Astfel, fluxul sangvin din zona respectivă va fi restricționat, iar sângerarea se va opri mai repede. Menține presiunea preț de 10 minute, apoi verifică dacă sângerarea s-a oprit. Dacă nu s-a oprit, continuă să menții presiune încă 10 minute. Aplicarea de spray-uri sau unguente saline topice pe mucoasa nazală pentru a asigura hidratarea mucoasei nazale poate ajuta la prevenirea epistaxisului recurent. De asemenea, pacienții trebuie sfătuiți să evite alimentele fierbinți, activitățile intense, suflarea nasului sau manipularea nasului.

Nu acoperi nările cu șervețele

Este bine să folosești un șervețel sau un prosop de hârtie ca să tapotezi sângele care curge. Cu toate acestea, oricât de mult pare a fi lucrul evident de făcut, evită să-ți acoperi nările cu un șervețel. De ce? Oamenii de știință atrag atenția că acoperirea nărilor cu șervețel sau cu colțul unui prosop de bumbac poate îndepărta stratul superior al mucoasei nasului, intensificând sângerarea nazală. 

Bea cât mai multă apă

Un corp deshidratat poate provoca și sângerare nazală. Să te menții hidratată este extrem de important, mai ales vara și iarna. Aerul uscat de iarnă îți usucă adesea nasul, ducând la sângerare nazală. Așadar, menține membranele mucoase umede consumând cel puțin opt pahare de apă pe zi. În acest fel, ajuți și la prevenirea sângerărilor nazale.

Modalități naturale de a preveni sângerarea nazală

Există câteva modalități prin care poți preveni sângerarea nazală. Iată care sunt aceste modalități: 

  • Ai grijă de umiditatea din casă: Folosește un umidificator, mai ales în timp ce dormi, pentru a preveni uscarea căilor nazale.
  • Renunță la fumat: Dacă fumezi, atunci renunțarea la acest obicei te poate ajuta, deoarece atunci când vine vorba de sângerări nazale, fumul de țigară usucă nările și le irită.
  • Ai grijă atunci când îți sufli nasul: nu îl sufla prea tare, deoarece asta poate crește probabilitatea unei sângerări nazale.
  • Nu te feri să strănuți: nu te mai ține de nas și nu mai ține gura închisă atunci când strănuți. Altfel, pui presiune suplimentară pe cavitatea nazală.
  • Folosește spray-uri nazale: poți folosi un spray nazal salin natural pentru a menține nările curățate și hidratate.
  • Ai grijă la necesarul de vitamina K: asigură-te că obișnuiești să consumi alimente bogate în vitamina K. Aceasta este esențială pentru coagularea corectă a sângelui în corpul uman. Surse alimentare bogate în vitamina K sunt varza kale, varza, spanacul, iaurtul și oțetul de mere (o linguriță într-o cană de apă pe zi). Cele mai eficiente bioflavonoide pentru sângerări nazale sunt cele care se găsesc în extractul de semințe de struguri și quercetină. Suplimentele cu zinc, cupru, fier și vitamina E sunt, de asemenea, importante în unele cazuri.
  • Nu neglija nici alimentele bogate în vitamina C: Consumul de alimente bogate în vitamina C în mod regulat este un alt remediu alimentar atunci când vine vorba de prevenirea sângerărilor nazale. Vitamina C ajută la întărirea vaselor de sânge din nas, astfel încât acestea sunt mai puțin probabil să se rupă și să provoace sângerări nazale.

Cu puțină răbdare și presiune, aproape toate sângerările nazale necomplicate răspund la măsurile simple de prim-ajutor despre care ți-am povestit mai sus. Chiar și sângerarea nazală care necesită îngrijirea unui medic, de obicei, poate fi tratată cu succes prin cauterizare sau alte opțiuni.

Unele persoane care au sângerare excesivă, numeroase probleme medicale sau care iau medicamente anticoagulante ar putea primi indicația de a fi spitalizate  pentru tratamentul unei sângerări nazale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Epistaxis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0