Recomandari generale in astmul bronsic: cum sa va usurati viata

Tratamentul medicamentos al astmului este esential pentru controlul bolii. Administrarea corecta conform recomandarilor medicului pneumolog este necesara pentru reducerea frecventei crizelor si a prevenirii exacerbarilor.

Pe langa acest tratament medicamentos (de obicei cu medicamente administrate inhalator) sunt necesare si alte interventii non-farmacologice care ajuta la mentinerea astmului sub control. Aceste interventii pot fi valabile pentru toti pacientii cu astm sau doar pentru o parte din acestia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dieta

O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, este necesara indiferent de bolile asociate, datorita imbunatatirii starii generale de sanatate. 

Evitarea alergenilor

  • Evitati sa iesiti afara in perioadele cu cantitati crescute de polen in atmosfera (in special primavara si toamna). Cantitatea de polen din atmosfera o puteti afla pe site-urile cu informatii meteo.
  • Eliminati igrasia si mucegaiul din casa
  • Evitati alergenii de interior la care sunteti sensibili, daca acest lucru este posibil.

 

 

Scaderea in greutate imbunatateste controlul simptomelor si poate scadea nevoia de medicatie in cazul pacientilor ce asociaza obezitate.

Vaccinarea antigripala in fiecare an este singura recomandata daca nu exista alta indicatie speciala pentru fiecare pacient in parte. Vaccinarea anti-pneumococica poate fi recomandata la copii (face parte din schema obligatorie de vaccinare) sau la persoanele peste 65 de ani.

Imunoterapia alergen specifica

Este recomandata in special pentru pacientii ce asociaza si rinita alergica si in cazul carora alergia la un anumit alergen specific este clar dovedita.
Aceasta reprezinta expunerea repetata a pacientilor la un anumit alergen pentru a creste toleranta pacientului. Alergenul se poate administra sub-lingual sau injectabil. Limitele acestei terapii sunt date de costurile mari,  riscul reactiilor adverse si necesitatea administrarii tratamentului pe termen lung.

Exercitiile respiratorii

Sunt de folos ca si adjuvant al tratamentului medicamentos. Pacientii pot efectua cateva sedinte de fizioterapie respiratorie pe parcursul a cateva saptamani (conform recomandarilor medicului specialist). Si metodele alternative de exercitii (Buteyko sau yoga) au fost considerate eficiente in studii stiintifice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Razvan Lungu.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0