Prolactina și fertilitatea: ce efecte are acest hormon

Femeile care își doresc un copil trebuie să înțeleagă care este rolul prolactinei în organism și al testului care depistează valoarea acestui hormon.

Prolactina este un hormon, iar funcția lui principală este să ajute femeile să producă lapte, după naștere. Nivelurile ridicate ale prolactinei pot provoca, în unele cazuri, tumori necanceroase pe glanda pituitară, care pot duce la dureri de cap, deteriorarea vederii, păr facial anormal la femei și disfuncții erectile la bărbați. Nivelurile de prolactină pot fi detectate printr-un simplu test de sânge.

Ce este prolactina

Prolactina este produsă de glanda pituitară, în creier. Ea este cunoscută și sub numele de PRL sau hormon lactogen. Prolactina este folosită, în principal, de organism pentru a ajuta femeile să producă lapte, după naștere.

Este un hormon important pentru sănătatea sistemului reproducător, atât la bărbați, cât și la femei. Funcția specifică a prolactinei în cazul bărbaților nu este foarte bine cunoscută. Cu toate acestea, nivelurile prolactinei au fost folosite pentru a măsura satisfacția sexuală atât la femei, cât și la bărbați. Un test de sânge care măsoară nivelul prolactinei poate scoate la iveală și alte probleme cauzate de acest hormon important.

Ce influență are prolactina asupra fertilității

În unele cazuri, nivelurile mari ale prolactinei pot duce la infertilitate. Prolactinoamele (tumori ale glandei pituitare care secretă prolactină în exces) pot pune o presiune sporită asupra glandei pituitare a pacientei și pot stopa producția de hormoni. Această boală este cunoscută sub numele de hipopituitarism. La bărbați, hipopituitarismul provoacă libidou scăzut și căderea părului de pe corp. La femei, hipopituitarismul poate duce la infertilitate.

Hiperprolactinemia (sau creșterea valorilor prolactinei în sânge) poate să însemne că unei femei îi este greu să rămână însărcinată. Nivelurile mari ale prolactinei pot întrerupe producția normală a hormonilor (estrogen și progesteron), iar acest lucru poate determina ovarele să elibereze ovule în mod neregulat sau poate să stopeze în totalitate producția de ovule.

Medicamentele și alte tratamente pot ajuta la restabilirea fertilității la majoritatea femeilor. Dacă, de exemplu, ai aflat că ai niveluri ridicate ale prolactinei în sânge sau ai prolactinoame (acele tumori ale glandei pituitare), discută imediat cu medicul tău despre tratamentele disponibile.

Glanda pituitară, localizată în creier, secretă 8 hormoni. Printre aceștia se numără și prolactina, care are peste 300 de întrebuințări în organism; pe lângă prolactină, glanda pituitară secretă și FSH, un hormon care stimulează creșterea foliculilor ovarieni la femei. În general, hormonii precum prolactina joacă un rol în reglarea funcției reproducătoare. Pe de altă parte, nivelurile foarte mari de prolactină sunt asociate cu împiedicarea ovulației și pot cauza, direct sau indirect, infertilitatea pacientei.

Creșterea semnificativă a nivelului de prolactină poate provoca infertilitatea în mai multe moduri:

În primul rând, prolactina poate opri ovulația femeii. Dacă se întâmplă acest lucru, scad șansele ca femeia să rămână însărcinată.

În cazuri mai puțin severe, nivelurile mari de prolactină pot doar să întrerupă ovulația, din când în când. Acest lucru va avea drept rezultat o ovulație neregulată, pe când la alte femei va dura mai mult timp până când ovulația are loc. Femeile din această categorie se confruntă cu menstruații neregulate sau rare.

Femeile cu cele mai ușoare cazuri care implică niveluri ridicate de prolactină pot să ovuleze regulat, dar nu produc suficient progesteron după ovulație. Acest lucru este cunoscut sub numele de defect de faza luteală. Deficiența în cantitatea de progesteron produsă după ovulație poate să însemne că embrionul nu se va putea fixa în uter, iar sarcina este puțin probabilă.

Valorile normale ale prolactinei serice

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Medicul va evalua dacă rezultatele tale sunt sau nu normale, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate. Valorile prolactinei pot varia ușor, de la un laborator la altul. Rezultatele normale ale prolactinei ar trebui să aibă următoarele valori (exprimate în nanograme pe mililitru):

  • Femeile care nu sunt însărcinate: sub 25 ng/ml;
  • Femeile care sunt însărcinate: între 34 și 386 ng/ml;
  • Bărbați: sub 15 ng/ml.

Ce semne și simptome ar trebui să te îngrijoreze

 
 

Dacă glanda pituitară anterioară sau tumora glandei pituitare (care determină producerea în exces a prolactinei) crește semnificativ, ea poate pune presiune pe nervul optic, cauzând dureri de cap și tulburări de vedere și poate interveni în producția altor hormoni pe care glanda pituitară îi secretă.

De reținut:

* La femei, prolactinomul poate cauza infertilitate și menstruații neregulate;
* Testul de sânge pentru determinarea valorilor prolactinei este folosit, împreună cu alte teste pentru alți hormoni, pentru a diagnostica, printre altele, cauza infertilității și a disfuncției erectile la bărbați, pentru a diagnostica și cauza menstruațiilor neregulate și/sau a infertilității la femei.

Cum se abordează nivelul ridicat de prolactină

Agoniștii dopaminei precum bromocriptina reprezintă cel mai frecvent tratament pentru nivelurile ridicate de prolactină. Aceste medicamente ajută creierul să producă dopamină pentru a controla nivelurile ridicate de prolactină. De asemenea, pot reduce tumorile prolactinomului.

Medicul îți poate recomanda, de asemenea, să iei cabergolină. Cabergolina este un tratament cu prolactinom mai nou, cu efecte secundare mai ușoare decât alte medicamente. Discută cu medicul despre cabergolină dacă te confrunți cu reacții adverse severe din cauza altor tratamente, inclusiv bromocriptina.

Când medicamentele nu au efectul scontat în tratarea nivelurilor ridicate de prolactină, medicul poate sugerea radioterapia.

Alte măsuri pe care le poți lua pentru a reduce nivelul de prolactină includ:

  • schimbarea alimentației, prin introducerea unor produse cât mai naturale și sănătoase, și menținerea nivelulului de stres scăzut
  • administrarea unor suplimente alimentare utile în defectul de fază luteală și niveluri crescute de prolactină, cum ar fi piperul călugărului (Vitex Agnus Castus), vitamina B6 și vitamina E. Piperul călugărului atenuează dezechilibrul hormonal prin reglarea sintezei crescute de prolactină. Vitamina B6 face parte din procesul de producție a dopaminei, iar nivelurile mai ridicate pot reduce nivelurile de prolactină. Vitamina E previne în mod natural creșterea nivelului de prolactină. E recomandat să ceri sfatul medicului sau al unui nutriționist acreditat înainte de a încerca suplimentele alimentare.
  • oprirea antrenamentelor sau a activităților de mare intensitate care sunt copleșitoare pentru organism
  • evitarea hainelor care strâng prea tare zona pieptului.

 

 

 

Citește și:
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Association for Clinical Chemistry - Prolactin
https://labtestsonline.org/tests/prolactin

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0