Prima zi de şcoală. Cum îți poți susține copilul în contextul pandemiei COVID-19

Începerea școlii este o etapă de căpătâi în formarea fiecărui copil, și vine, adesea, la pachet cu plânsete, stare de anxietate și agitație, precum și cu refuzul de a rămâne în clasă, într-o mare de copii necunoscuți. 

Responsabilități noi

Conform specialistului în educație Katrina Green, principala sursă de anxietate la copiii care încep școala pornește de la faptul că nu au nici cea mai mică idee despre ce îi așteaptă. Deși au experiența grădiniței, care implică o rupere similară, conceptul de școală este asociat cu o serie nouă de responsabilități (teme, prezență, ascultat), total necunoscute și care le inspiră frică. 

Dacă, până în acel moment, regulile și rutina erau dictate de membrii familiei, în special de mamă - centrul universului celor mici - odată ajunși la școală, această dinamică se schimbă, ceea ce reprezintă un motiv de neliniște, cu atât mai mult cu cât acum vor trebui să facă anumite lucruri care nu vor fi validate, ca până în prezent de mame, ci de persoane străine.

Având în vedere toate acestea, prima zi de școală va trebui tratată diferit față de prima zi de grădiniță. Desprinderea afectivă poate nu va fi la fel de mare, însă trebuie avut în evidență faptul că, în această zi, cel mic merge echipat cu cărți și caiete, care îi provoacă la fel de multă frică precum separarea de părinți. Așadar, pentru a depăși cu bine pragul acestor emoții, cunoscută și drept anxietate de separare, este bine să iei în calcul câteva ”măsuri de siguranță”.

Pregătirea celui mic, în avans

Un pas bun în pregătirea celui mic este familiarizarea sa cu noul mediu. Așadar, o plimbare, cu câteva zile înainte, la viitoarea școală, este o modalitate bună de a-l pune în temă pe copil. Puteți să vă plimbați pe terenul de sport și, chiar, să intrați în școală, acolo unde este permis. O mică recompensă după plimbare, cum ar fi o înghețată copioasă, vor face întreaga experiență mai agreabilă.

De asemenea, poți discuta cu învățătoarea pentru a-l cunoaște pe cel mic înainte de începerea anului școlar. O simplă întrevedere de 20 de minute va avea un impact pozitiv enorm pentru liniștea copilului. 

O altă modalitate de familiarizare cu noua etapă îi implică pe viitorii colegi. Interacțiunea dintre copii, în primele câteva săptămâni de școală, este, cel mai des, destul de stângace – dar acestea săptămâni sunt deosebit de importante, pentru că acum se sedimentează relațiile dintre copii și se produce identificarea rolului fiecăruia în colectiv. Totuși, din cauza pandemiei de COVID-19, specialiștii recomandă evitarea întâlnirilor sau a vizitelor de joacă. 

Pregătirea celui mic, la fața locului

Indiferent de cât de bine te-ai pregătit, vei remarca faptul că cel mic tot va avea emoții în ziua cea mare. Așadar, este bine să ai câțiva ași în mânecă pentru prima zi de școală. Primul și cel mai important pas este crearea unui ritual de despărțire. Acesta aduce un grad de confort și familiaritate momentului, ceea ce poate calma, într-o anumită măsură, emoțiile copilului, deoarece este un lucru previzibil, deci controlabil.

Ritualul poate consta în orice - poate fi o strângere de mână specială sau o expresie idiomatică (de exemplu, în engleză există sintagma: ”See you later, alligator!”). Odată ce ritualul a fost înfăptuit, îi poți spune celui mic că rolul acestuia este de protecție, asigurându-l, astfel, că nu are de ce să se teamă.

Un alt pas important este să nu pleci imediat după ce îl aduci la școală, chiar dacă, în contextul actual, din cauza pandemiei de COVID-19 nu vei putea să-l însoțești până în clasa de curs.  Conform experților în psihologie infantilă, copilul se va fi adaptat cu noua rutină școlară în câteva săptămâni bune, iar ruperea bruscă de mamă poate fi la fel de nocivă ca în prima zi de grădiniță. Așadar, este bine pentru cel mic să știe că ”ești acolo” până în momentul în care va fi absorbit în întregime de primele activități școlare.

Întoarcerea la școală în 2020

Deși, în momentul de față, nu se cunoaște cu exactitate ziua întoarcerii la școală a celor mici, data de 14 septembrie pare să fie cea finală. În acest context, atât părinții, cât și cadrele didactice, vor trebui să pregătească și să îi ghideze pe copii prin noile protocoale de activare în școli. În acest sens, s-au elaborat 3 scenarii posibile, în funcție de evoluția numărului de cazuri la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile înainte de începerea efectivă a anului școlar.

Primul scenariu, numit scenariul verde, reprezintă ipoteza cea mai optimistă, potrivit căreia mai puțin de o persoană la 1.000 de locuitori este raportată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În cadrul acestui scenariu, toți elevii se vor putea prezenta la ore, cu condiția menținerii tututor măsurilor de igienă corespunzătoare, și anume purtarea obligatorie a măștii, dezinfectarea frecventă a mâinilor și menținerea distanței sociale.

Cel de-al doilea scenariu, cel galben, prevede un risc mediu, mai precis, presupune existența a între 1 și 3 persoane infectate cu noul coronavirus la 1.000 de locuitori, în ultimele 2 săptămâni. Dacă acest scenariu se adeverește, elevii vor fi împărțiți între cei care rămân acasă și continuă cursurile online și cei care vor merge la școală. Prioritate pentru clasele fizice vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4 și cei din anii terminali de studiu. Ulterior, prin rotație, ceilalți elevi vor ajunge să meargă la școală. Și în acest caz, obligativitatea păstrării măsurilor de igienă se impune, la fel ca în scenariul verde.

Ultimul scenariu formulat, cel roșu, este cel de avarie și presupune existența a mai mult de 3 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest context, școlile nu își vor deschide porțile, iar orele se vor ține, în continuare, în mediul online.

Scenariile se vor aplica regional, așadar ponderea de persoane infectate va fi calculată pe fiecare localitate în parte. 

Cum îți pregătești copilul pentru noile condiții de la școală?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să discuți sincer cu micuțul tău și să încerci să-l pregătești pentru această etapă nouă din viața lui. Așadar, îi poți explica celui mic, cu răbdare, pașii pe care va trebui să îi parcurgă, precum și motivele pentru care lucrurile stau așa. De exemplu “va trebui să porți masca pe față, pentru că virusul poate ajunge la tine prin respirația celor din jur, iar masca te protejează”. Dacă îi este, în continuare, frică, îl poți liniști spunându-i că poate merge o zi la școală, iar dacă nu se simte în siguranță, vei veni să îl iei și nimic rău nu se va întâmpla.

De altfel, poți să-i confecționezi chiar tu acasă o mască de protecție, dim bumbac imprimat, astfel încât copilului să-i placă să poarte masca. Odată ce s-a liniștit, este important să îi repeți mecanismele de protecție - mască, dezinfectant, distanțare - în așa fel încât acestea să i se întipărească în minte.  Nu uita: comunicarea deschisă și sinceră cu cel mic vă vor ajuta, pe amândoi, să depășiți acest prag împreună.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention -FAQ for School Administrators on Reopening Schools
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/reopening-schools-faqs.html
World Health Organization - Q&A: Schools and COVID-19
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-schools-and-covid-19


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0