Prevenirea hepatitei prin vaccinare

In afara de masurile de preventive igieno-dieteteice, pentru hepatita exista o serie de mijloace specific si nespecifice de vaccinare. Vaccinurile reprezinta o optiune eficienta, insa este valabila doar pentru hepatita A si B, pentru hepatita C nefiind inca disponibil un astfel de vaccin.

Vaccinarea pentru Hepatita A

Hepatita virală A este o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare în momentul de față fiind disponibile mai multe vaccinuri împotriva acesteia. Este cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului, iar persoanele vaccinate dezvoltă imunitate permanentă împotriva acestui virus. Estimările pentru protecția pe termen lung pentru persoanele complet vaccinate (adică, seria completă de două doze) sugerează că protecția împotriva infecției cu virusul hepatitei A ar putea dura cel puțin 25 de ani la adulți și cel puțin 14-20 de ani la copii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot pentru hepatita A stim ca atunci cand ne aflam intr-o colectivitate si unul dintre membrii ei este diagnosticat cu aceasta boala, exista posibilitatea scaderii riscului de a dezvolta boala prin administrarea de imuno-globulină (gama-globulină). Aceasta se poate face în primele două săptămâni de la expunere si are drept scop scaderea intensitatii simptomelor si grabeste vindecarea ei. Imunoglobulinele nu au insa efect dacă s-a instalat deja hepatita acută. Protecția oferită de această injecție nu este permanentă, este valabilă pentru o perioadă scurtă de timp, și se administrează persoanelor expuse la virus.

Vaccinarea pentru Hepatita B

Impotriva hepatitei virale B s-a dovedit extreme de efficient vaccinul hepatitic B. Eficacitatea de 95% împotriva hepatitei B se obtine doar dacă sunt administrate toate dozele necesare (3 sau 4 administrări, după caz). Vaccinul oferă protecție împotriva infectării cu virus hepatitic B cel puțin 30 de ani. Deși vaccinul nu este folosit pe scară largă printre adulți, cei din categoriile cu risc crescut de infectare trebuie să se vaccineze împotriva acestui virus.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Vaccinarea este recomandată pentru anumite grupuri de persoane, cum ar fi personalul sanitar, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care suferă de anumite boli. În unele situații medicul poate recomanda efectuarea unei testări post vaccinare pentru a fi sigur că s-a instalat imunitatea impotriva virusului. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic B înainte de finalizarea seriei de doze de vaccin acesteia trebuie să i se administreze imunoglobulină anti-hepatitică B cât mai curând după expunere. În majoritatea cazurilor aceasta previne infectarea.

De asemenea, cei care au întreținut relații sexuale cu persoane infectate cu virus hepatitic B și cărora nu li s-a finalizat încă schema de vaccinare cu vaccin hepatitic B trebuie sa li se administreze cât mai curând imunoglobulină anti-hepatitică B (în primele 14 zile după expunerea la virus).

Vaccinarea pentru Hepatita C

Din pacate, pentru hepatita C nu există un vaccin pentru prevenirea infecției. Eforturile de dezvoltare a unui vaccin împotriva hepatitei C au început în urmă cu mai bine de 30 de ani, când a fost identificat virusul hepatitei C. De atunci, cercetătorii au studiat mai multe vaccinuri potențiale la animale. Unele dintre aceste vaccinuri, dezvoltate în principal în ultimul deceniu, au fost supuse unor teste limitate la oameni. Infecția cronică cu virusul hepatitei C este acum vindecabilă prin terapie antivirală, dar este puțin probabil ca povara globală a bolii hepatice să scadă fără un vaccin pentru a preveni transmiterea. Obiectivul vaccinării HCV nu este de a induce imunitatea sterilizantă, ci de a preveni infecția persistentă.

Virusul hepatitic C se transmite prin expunerea la sângele infectat. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneți cât mai puțin la situațiile care implica contactul cu sângele altor persoane, prin tăieturi sau răni deschise ori legaturi sexuale cu risc crescut, precum partenerii sexuali multipli.

Pentru a preveni hepatita C:

  • Nu împărțiți niciodată acele, inclusiv consumabilele pentru testarea glucozei.
  • Asigurați-vă că condițiile de tatuare și piercing sunt sterile, cu ace noi și măsuri stricte de protecție împotriva infecțiilor.
  • Dacă o persoană nu se află într-o relație monogamă în care ambii parteneri sunt negativi pentru hepatita C, utilizați prezervative corect și consecvent.
  • Într-un cadru medical, urmați practicile de prevenire a infecțiilor, cum ar fi purtarea mănușilor și eliminarea acelor uzate.
  • Curățați întotdeauna sângele uscat cu o soluție de înălbitor. O persoană poate obține hepatita C prin expunerea la sânge uscat care conține virusul.
  • Abține-te de la a împărtăși articole de îngrijire personală care ar putea avea sânge pe ele, cum ar fi o periuță de dinți sau un aparat de ras.
  • Oricine ar fi avut contact sânge-sânge cu o persoană care are hepatită C ar trebui să întrebe un medic despre testare.

 

Surse: Hepatitis C virus: why do we need a vaccine to prevent a curable persistent infection?, 2015, Christopher M Walker1 and  Arash Grakoui2,3

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0