Prevenirea hepatitei prin vaccinare

In afara de masurile de preventive igieno-dieteteice, pentru hepatita exista o serie de mijloace specific si nespecifice de vaccinare. Vaccinurile reprezinta o optiune eficienta, insa este valabila doar pentru hepatita A si B, pentru hepatita C nefiind inca disponibil un astfel de vaccin.

Vaccinarea pentru Hepatita A

Hepatita virală A este o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare în momentul de față fiind disponibile mai multe vaccinuri împotriva acesteia. Este cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului, iar persoanele vaccinate dezvoltă imunitate permanentă împotriva acestui virus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot pentru hepatita A stim ca atunci cand ne aflam intr-o colectivitate si unul dintre membrii ei este diagnosticat cu aceasta boala, exista posibilitatea scaderii riscului de a dezvolta boala prin administrarea de imuno-globulină (gama-globulină). Aceasta se poate face în primele două săptămâni de la expunere si are drept scop scaderea intensitatii simptomelor si grabeste vindecarea ei. Imunoglobulinele nu au insa efect dacă s-a instalat deja hepatita acută. Protecția oferită de această injecție nu este permanentă, este valabilă pentru o perioadă scurtă de timp, și se administrează persoanelor expuse la virus.

Vaccinarea pentru Hepatita B

Impotriva hepatitei virale B s-a dovedit extreme de efficient vaccinul hepatitic B. eficacitatea de 95% împotriva hepatitei B se obtine doar dacă sunt administrate toate dozele necesare (3 sau 4 administrări, după caz). Vaccinul oferă protecție împotriva infectării cu virus hepatitic B cel puțin 20 de ani. Deși vaccinul nu este folosit pe scară largă printre adulți, cei din categoriile cu risc crescut de infectare trebuie să se vaccineze împotriva acestui virus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vaccinarea este recomandată pentru anumite grupuri de persoane, cum ar fi personalul sanitar, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care suferă de anumite boli. În unele situații medicul poate recomanda efectuarea unei testări post vaccinare pentru a fi sigur că s-a instalat imunitatea impotriva virusului. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic B înainte de finalizarea seriei de doze de vaccin acesteia trebuie să i se administreze imunoglobulină anti-hepatitică B cât mai curând după expunere. În majoritatea cazurilor aceasta previne infectarea.

De asemenea, cei care au întreținut relații sexuale cu persoane infectate cu virus hepatitic B și cărora nu li s-a finalizat încă schema de vaccinare cu vaccin hepatitic B trebuie sa li se administreze cât mai curând imunoglobulină anti-hepatitică B (în primele 14 zile după expunerea la virus).

Vaccinarea pentru Hepatita C

Pentru hepatita C din pacate, nu există un vaccin pentru prevenirea infecției. Virusul hepatitic C se transmite prin expunerea la sângele infectat. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui să vă expuneți cât mai puțin la situațiile care implica contactul cu sângele altor persoane, prin tăieturi sau răni deschise ori legaturi sexuale cu risc crescut, precum partenerii sexuali multipli.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0