Polipii uterini: ce sunt, cum se manifesta, dar si cum se trateaza

Polipii uterini sunt excrescente atasate de mucoasa uterului. Multiplicarea necontrolata a celulelor mucoasei interioare a uterului, adica a celulelor endometriale, este reponsabila pentru formarea polipilor uterini. Acestia se mai numesc si polipi endometriali.

In cele mai multe cazuri, polipii uterini sunt de natura benigna. Rareori acestia devin polipi maligni (cancerosi), insa aceasta posibilitate exista. Chiar daca sunt de natura benigna, acestia pot crea probleme femeii, afectand menstruatia si astfel fertilitatea acesteia. De aceea, acestia trebuie identificati si tratati corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dimensiunile acestor polipi pot varia de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. O pacienta poate avea mai multi polipi uterini.

Cu toate ca polipii uterini pot aparea la orice varsta, femeile aflate la menopauza sunt mai expuse riscului de a dezvolta asemenea formatiuni la nivelul uterului.

Cauze polipi uterini

Cauza exacta a aparitiei polipilor uterini nu este cunoscuta, insa dereglarile hormonale pot contribui. Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre nivelul de estrogen si aparitia unor asemenea polipi. Concret, estrogenul “hraneste” formatiunea, determinand cresterea polipilor.

Factori de risc polipi uterini

O serie de factori favorizeaza aparitia acestora:

  • Instalarea menopauzei
  • Hipertensiunea
  • Obezitatea
  • Administrarea unui tratament pentru cancerul la san, pe baza de tamoxifen.

Simptome polipi uterini

Cel mai comun simptom al polipilor uterini este ciclul menstrual neregulat. Mai bine de jumatate dintre femeile care au aceasta problema au ciclul menstrual neregulat.

Sangerarile intre menstruatii reprezinta alt simptom caracteristic polipilor uterini. Peste 25% dintre pacientele care au asemenea polipi au sangerari anormale.

Alte simptome ale polipilor uterini sunt:

  • Sangerari abundente la menstruatie
  • Sangerari dupa contactul sexual
  • Infertilitate.


Exista si situatii in care pacienta este asimptomatica, polipii necauzand niciun simptom.

Daca observi insa simptomele descrise mai sus, este obligatoriu sa mergi la un consult de specialitate. Medicul ginecolog este cel in masura sa identifice problema de care suferi.

Complicatii polipi uterini

Din cauza ca deregleaza ovulatia, polipii uterini pot afecta fertilitatea femeii. Asadar, complicatia cea mai des intalnita in caz de polipi endometriali consta in infertilitatea femeii.

Diagnosticare polipi uterini

In prima faza, medicul ginecolog va face o examinare pelvina si anamneza. Apoi, in functie de informatiile primite de la pacienta, dar si de constatarile pe care le face in timpul examinarii, poate folosi urmatoarele teste si analize, in vederea stabilirii diagnosticului corect:

  • Ecografie transvaginala – aceasta permite medicului sa vada interiorul uterului, oferindu-i astfel prilejul sa observe daca exista sau nu polipi.
  • Histeroscopia – cu ajutorul unui histeroscop, medicul poate examina in timp real cavitatea uterina.
  • Biopsia endometriala – recoltarea tesutului pentru biopsie poate fi necesara in diagnosticarea polipilor uterini, precum si in stabilirea naturii unui asemenea polip.

Tratament polipi uterini

De multe ori, medicii recomanda asteptarea in cazul polipilor uterini. Daca pacienta nu are simptome si medicul se asigura ca formatiunea nu este una canceroasa, se va recomanda expectativa. Asteptarea nu este o varianta de luat in seama la femeile care au intrat la menopauza, din cauza ca acestea au un risc crescut de cancer endometrial, ceea ce inseamna ca polipii se pot transforma oricand in unii maligni.

Tratamentul medicamentos se folosesti uneori in tratarea polipilor uterini, insa acesta este eficient numai pe termen scurt. Concret, terapia hormonala combate simptomele polipilor pe perioada tratamentului, insa imediat ce hormonii nu mai sunt administrati, simptomele reapar.

Tratamentul chirurgical implica indepartarea polipilor uterini. Este vorba despre o procedura minim invaziva, care se face in timpul histeroscopiei. Ulterior, polipii sunt trimisi la laborator pentru examinare microscopica, astfel incat sa se determine natura acestora. Daca se dovedeste ca polipii indepartati erau de natura maligna, medicul oncolog va pregati schema de tratament a pacientei. Pe de alta parte, daca polipii sunt de natura benigna, aici se incheie tratamentul. Rareori polipii uterini revin dupa incepartarea chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0