Pastila de a doua zi: cand e cazul sa apelezi la contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta reprezinta o modalitate sigura de a preveni o sarcina, dupa ce ai facut sex neprotejat.

Exista doua tipuri de metode contraceptive de urgenta:

1. pilula de a doua zi, adica o pastila contraceptiva "de urgenta";

2. dispozitivul intrauterin sau steriletul care poate impiedica o sarcina;

Ce face pastila de a doua zi?

In cazul unui contact sexual neprotejat poti sa iei o pilula contraceptiva (care se mai numeste si pilula sau pastila de a doua zi), in decurs de 120 de ore (5 zile) de la actul sexual neprotejat. Exista doua tipuri de pastile de a doua zi, in functie de substanta activa din compozitia lor:

1. pilula de a doua zi care are in compozitie ulipristal acetat (un medicament folosit pentru contraceptia de urgenta si pentru tratarea fibroamelor uterine); poti lua aceasta pastila chiar si dupa 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat si functioneaza la fel de bine in ziua a 5-a ca si in ziua 1. Ai nevoie de o prescriptie medicala de la un doctor pentru a lua aceasta pastila cu ulipristal acetat.

Daca ai folosit contraceptive orale, un plasture contraceptiv sau un inel contraceptiv (vaginal) in ultimele 5 zile, aceasta pastila de a doua zi nu va functiona la fel de bine ca altele din clasa ei, precum cele care contin levonorgestrel.

2. pilula de a doua zi care are in compozitie levonorgestrel (o versiune sintetica a hormonului natural progesteron; pe acesta din urma corpul femeii il produce pentru ca joaca un rol in ovulatie si pregateste uterul pentru a accepta ovulul fecundat). Poti sa cumperi aceste pastile fara prescriptie medicala, din farmacii. Acest tip de pastila de a doua zi functioneaza cel mai bine atunci cand o iei intr-un interval de 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat, insa o poti administra si la 5 zile dupa. Cu cat o iei mai devreme, cu atat mai bine functioneaza aceasta metoda contraceptiva de urgenta.

Ambele tipuri de pastila de a doua zi functioneaza prin prevenirrea sau intarzierea ovulatiei (eliberarea unui ovul). Contraceptia de urgenta nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Ce efecte neplacute poate avea pastila de a doua zi

Ambele tipuri de pilule te pot face sa te simti rau, poti avea ameteli sau poti sa te simti obosita. Pastilele iti pot da durere de cap, sensibilitate la durere a sanilor sau chiar dureri abdominale. De asemenea, pastila de a doua zi poate sa insemne ca menstruatia iti va veni mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal. Daca iti este rau si ai varsaturi in decurs de 2 sau 3 ore dupa ce ai luat pastila de a doua zi, cere sfatul medicului, deoarece va trebui sa iei alta doza ori sa apelezi la un dispozitiv intrauterin.

Nu exista efecte adverse grave ale contraceptiei de urgenta. Nu uita: contraceptia de urgenta nu provoaca un avort.

Cand poti sa apelezi la contraceptia de urgenta?

Specialistii spun ca poti apela la contraceptia de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita daca:

  • nu ai folosit un prezervativ sau alta metoda contraceptiva atunci cand ai facut sex (prin penetrare vaginala);
  • ai uitat sa iti iei anticonceptionalele, sa isi schimbi inelul contraceptiv sau un plasture contraceptiv si ai facut sex pe cale vaginala;
  • prezervativul s-a rupt sau a alunecat dupa ejaculare, iar sperma a patruns in vagin;
  • partenerul tau nu s-a retras la timp;
  • ai fost fortata sa faci sex neprotejat, pe cale vaginala.

Daca folosesti metodele contraceptive de urgenta corect, dupa ce ai facut sex neprotejat, acestea iti reduc sansele de a ramane insarcinata.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0