Pastila de a doua zi: cand e cazul sa apelezi la contraceptia de urgenta

Contracepția de urgență reprezintă o modalitate sigură de a preveni o sarcină, după ce ai făcut sex neprotejat. Cea mai cunoscuta metoda de contraceptie de urgenta este adminstrarea de levonorgestrel, cunoscut și sub denumirea de "pilula de a doua zi".  Se administreaza oral si are chiar  aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea sarcinii. Mai exista insa si alte metode contraceptive pentru "a doua zi", cum ar fi adminsitrarea de ulipristal acetat sau dispozitivul intrauterin.

Au existat controverse cu privire la faptul că pilula de a doua zi este disponibilă fără prescripție medicală și vândută fără reteta, la orice farmacie. Controversa a pornit de la ideea ca pilula de a doua zi promovează comportamentul sexual riscant și poate fi, de asemenea, un medicament convenabil atât pentru eșecurile contraceptive percepute, cât și pentru cele verificabile.

Această problemă ridica problema educarii pacientelor pentru a utiliza pilula "de urgenta"  în cel mai eficient mod, fără a-si compromite sanatatea si  siguranța.

Metode contraceptive de urgență

Există insa, două tipuri de metode contraceptive de urgență:

1. pilula de a doua zi, adică o pastilă contraceptivă „de urgență”;
2. dispozitivul intrauterin sau steriletul care poate împiedica apariția unei sarcini.

Despre "pastila de a doua zi"

În cazul unui contact sexual neprotejat, poți să iei o pilulă contraceptivă (care se mai numește și pilula sau pastila de a doua zi), în decurs de 72 pana la 120 de ore (5 zile) de la actul sexual neprotejat. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Levonorgestrelul poate fi utilizat ca o pastilă combinată orală cu estradiol ca opțiune pe termen lung pentru controlul nașterii și este disponibil sub alte forme, cum ar fi implanturile, steriletul  sau plasturi transdermici.  Levonorgestrelul este aprobat de EMA si FDA pentru a fi utilizat în decurs de 72 de ore de la actul sexual neprotejat sau atunci când a apărut un presupus eșec contraceptiv. Au existat cazuri de eficacitate off-label de până la 96 de ore. 

Există un dispozitiv intrauterin care eliberează levonorgestrel, considerat a fi o opțiune de control al nașterii cu „întreținere redusă” pentru femei, care este eficient timp de până la cinci ani.De asemenea, a fost utilizat cu efecte off-label pentru a trata hiperplazia endometrială, menoragia, endometrioza și terapia hormonală pentru menopauză.

Există două tipuri de pastile de a două zi, în funcție de substanța activă din compoziția lor:

1. pilula de a doua zi care are în compoziție ulipristal acetat - un medicament  care a fost folosit mult timp pentru contracepția de urgență și pentru tratarea fibroamelor uterine;  adminstrarea acestei pastile se face chiar și după 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat  si este mai eficinet in cazul pacientelor supraponderale.

In prezent, administrarea de ulipristal acetat 5 mg necesita precautii si chiar impune  restricții suplimentare  in cazul adminsitrareii de lunga durata, din cauza riscului de leziuni hepatice grave. Indicația acetatului de ulipristal 5 mg pentru fibromul uterin , de exemplu, a fost și mai restricționată din cauza riscului de leziuni hepatice grave și insuficiență hepatică, unele cazuri necesitând transplant de ficat.

Ulipristal acetat 30 mg a devenit disponibil ca contracepție de urgență numai pe bază de prescripție medicală în unele tari, precum British Columbia, Canada, în septembrie 2015, ca o completare la contracepția de urgență cu levonorgestrel fără prescripție medicală.

In plus, dacă ai folosit contraceptive orale, un plasture contraceptiv sau un inel contraceptiv (vaginal) în ultimele 5 zile, această pastilă de a doua zi nu va funcționa la fel de bine că altele din clasa ei, precum cele care conțin levonorgestrel.

2. pilula de a doua zi care are în compoziție levonorgestrel (o versiune sintetică a hormonului natural progesteron; pe acesta din urmă corpul femeii îl produce pentru că joacă un rol în ovulație și pregătește uterul pentru a accepta ovulul fecundat). Acest tip de pastilă de a două zi funcționează cel mai bine atunci când o iei într-un interval de 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat, însă o poți administra și la 5 zile după. Cu cât o iei mai devreme, cu atât mai bine funcționează această metodă contraceptivă de urgență. 

Cum funcționează pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi funcționează prin oprirea sau întârzierea ovulației, adică eliberării ovulului. De asemenea, ar putea împiedica sperma să ajungă la un ovul care a fost deja eliberat.

Dacă sperma a fertilizat deja ovulul, este prea târziu și pilula de a doua zi nu va funcționa.

Levonorgestrelul este un progestativ sintetic care se leagă de receptorii de progesteron și androgeni si poate întârzia eliberarea hormonului de eliberare a gonadotropinei din hipotalamus. Această acțiune stopează creșterea hormonului luteinizant care are loc în timpul etapei de pre-ovulație. În cele din urmă, poate întârzia sau inhiba ovulația prin prevenirea fertilizării prin inhibarea rupturii foliculare și eliberarea unui ovul viabil din ovare.

Eficacitatea optimă este realizabilă atunci când este luată și în stadiul de pre-ovulație. Levonorgestrelul induce, de asemenea, îngroșarea mucusului cervical, care ajută prin interferarea cu motilitatea și trecerea spermatozoizilor. Nu au existat dovezi în studiile recente că levonorgestrelul afectează în mod semnificativ endometrul pentru a-l modifica pentru a preveni sarcina. Levonorgestrelul este metabolizat prin hidroxilare, conjugare și reducere la nivelul ficatului. Biodisponibilitatea sa variază de la 85 la 100%.

Atenție, însă, contracepția de urgență nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Cum se ia pilula de a doua zi

Pentru utilizarea contraceptivelor de urgență, doza recomandată este de 1,5 mg comprimat oral în 72 de ore.

Există, de asemenea, un comprimat oral de 0,75 mg care poate fi administrat cu o a doua doză de 0,75 mg, dacă este necesar, 24 de ore mai târziu.

Ppentru pacientele care iau concomitent un medicament care induce enzimele hepatice CYP3A4 citocrom p450, de exemplu, rifampicină, sunătoare, carbamazepină sau fenobarbital, se poate recomanda un comprimat de  levonorgestrel oral de 3 mg, deoarece acești agenți cresc clearance-ul hepatic al levonorgestrelului. Vărsăturile pot apărea în decurs de două ore de la administrare, caz în care pacienta ar trebui să repete doza inițială luată.

Pentru opțiunile de control al nașterii pe termen lung, dispozitivul intrauterin în formă de T cu levonorgestrel are 52 mg de levonorgestrel acoperit de o membrană care controlează rata care reglează rata de eliberare a hormonilor. Pilula contraceptivă orală combinată cu etinilestradiol vine într-un pachet de 21 de pastile pe lună cu 0,1 mg de levonorgestrel și 0,02 mg de etinilestradiol.

Cât de eficientă este pilula de a doua zi

Contracepția de urgență nu poate preveni toate sarcinile.

Dacă iei pilula de a doua zi în termen de 72 de ore după ce ai făcut sex neprotejat, levonorgestrelul poate reduce riscul de sarcină cu până la 87%, dacă este luat conform instrucțiunilor.

Dacă iei pilula de a doua zi în decurs de 24 de ore, este mult mai eficient.

Efecte secundare pastila de a două zi

Pilula de a doua zi este considerată sigură pentru majoritatea femeilor. Multe femei au apelat la contracepția de urgență fără să aibă complicații grave.Totuși, este indicat să întrebi medicul despre posibilele interacțiuni cu alte medicamente. 

Farmaciştii ar trebui să sublinieze efectele secundare ale levonorgestrelului, calendarul său strict pentru a obţine o eficacitate optimă a medicamentului şi modul în care acesta nu va preveni infecţiile şi bolile cu transmitere sexuală. Pilula de a doua zi poate avea efecte neplăcute, precum: 

•    amețeală;
•    greață;
•    senzație de vomă sau vărsături;
•    oboseală; 
•    dureri de cap; 
•    sensibilitate mai mare a sânilor;
•    dureri abdominale sau crampe;
•    sângerări neașteptate, care ar trebui să dispară până la următoarea menstruație;
•    modificări menstruale: menstruația va veni mai devreme sau mai târziu decât în mod normal, poate să fie mai abundentă sau cu un flux mai redus decât de obicei.

Dacă îți este rău și ai vărsături în decurs de 2 sau 3 ore după ce ai luat pastila de a doua zi, cere sfatul medicului, deoarece va trebui să iei altă doză ori să apelezi la un dispozitiv intrauterin. 

Reține că pastila de a doua zi nu provoacă un avort! Totodată, nu este la fel de eficientă precum contracepția obișnuită.

În plus, pastila de a doua zi nu va funcționa, dacă ești deja însărcinată când o iei. Dacă nu îți vine menstruația în 3-4 săptămâni, fă-ți un test de sarcină pentru a te asigura că nu ești însărcinată.

Când poți să apelezi la contracepția de urgență?

Specialiștii spun că poți apela la contracepția de urgență pentru a preveni o sarcină nedorită, dacă:

•    nu ai folosit un prezervativ sau altă metodă contraceptivă atunci când ai făcut sex (prin penetrare vaginală) și partenerul a ejaculat în interiorul vaginului;
•    ai uitat să îți iei anticoncepționalele, să îți schimbi inelul contraceptiv sau un plasture contraceptiv și ai făcut sex pe cale vaginală;
•    prezervativul s-a rupt sau a alunecat după ejaculare, iar sperma a pătruns în vagin;
•    ai avut contact sexual neprotejat și partenerul tău nu s-a retras la timp
•    ai un alt motiv să crezi că altă metodă contraceptivă ar fi putut să nu fi funcționat;
•    ai fost forțată să faci sex neprotejat.

Dacă folosești metodele contraceptive de urgență corect, după ce ai făcut sex neprotejat, acestea îți reduc șansele de a rămâne însărcinată. 

Este posibil, totuși, ca pilula de a doua zi să nu își facă efectul în cazul femeilor supraponderale sau obeze. Același lucru se poate întâmpla dacă femeia care ia pilula de a doua zi este în tratament cu anumite medicamente care pot interacționa cu aceasta, precum inhibitori ai pompei de protoni, antiepileptice, anumite antibiotice sau pastile recomandate în tratamentul tuberculozei. 

Se recomandă ca pastila de a doua zi să fie luată doar în caz de urgență și, în rest, să se apeleze la alte soluții contraceptive. Pilula de a doua zi nu te va proteja de o posibilă sarcină, dacă ai un contact sexual neptrotejat după ce o bei.  

Contraindicații pilula de a doua zi

Nu lua pilula de a doua zi, dacă:

•    știi că ești însărcinată sau bănuiești că ai putea fi;
•    ai antecedente de alergie sau hipersensibilitate la ingredientele sale;
•    dacă ai astm bronșic sau boală hepatică severă, dacă alăptezi sau dacă iei orice alte medicamente, deoarece acestea pot face pilula mai puțin eficientă;
•    ai avut recent o sângerare vaginală anormală, pe care medicul tău nu a evaluat-o încă.

De asemenea, în cazul în care dorești să iei pilula de a doua zi, informează-ți medicul sau farmacistul, dacă ai hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, cancer de sân sau ai avut un accident vascular cerebral!

Pastila de a doua zi când alăptezi 

Levonorgestrelul este sigur de luat în timpul alăptării. Deși cantități mici de hormoni din pilulă pot trece în laptele matern, nu se crede că este dăunător pentru bebeluș.

Siguranța utilizării acetatului de ulipristal în timpul alăptării nu este încă cunoscută. Producătorul recomandă să nu alăptezi timp de o săptămână după administrarea acestei pastile.

Când să mergi la medic 

Când iei pastila de a doua zi, ar trebui consulți medicul, dacă:

•    ai sângerări vaginale care durează mai mult de o săptămână; 
•    te confrunți cu dureri abdominale inferioare severe în termen de 3-5 săptămâni după ce ai luat pilula de a doua zi (acestea pot indica un avort spontan sau că ovulul fertilizat s-a implantat în afara uterului, de obicei, într-o trompă uterină, adică o sarcină ectopică).

Medicii de familie și ginecologii ar trebui să întrebe în mod obișnuit pacientul despre istoricul sexual  pentru a ajuta la monitorizarea comportamentului sexual și a documenta orice modificări.
Menținerea unei relații puternice medic-pacient, astfel încât pacienții să aibă încredere în medici și să poată fi deschiși și sinceri cu privire la practicile lor sexuale și comportamentul potențial riscant.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

 

Levonorgestrel, 2021,Christina Vrettakos; Tushar Bajaj.

NHS: „Emergency contraception (morning after pill, IUD)”, https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/ 

Healthdirect: „'Morning after' pill (emergency contraception pill)”, https://www.healthdirect.gov.au/morning-after-pill 
Web MD: „Levonorgestrel Emergency Contraception”, https://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0