(P) Suferi de alergii? Purificatorul de aer te ajută să elimini alergenii din praful de casă

Amploarea fenomenului alergic a crescut foarte mult şi în România, cei mai afectaţi fiind copiii, adolescenţii şi tinerii. 

Astfel, în timpul sezonului de primăvară-vară, ne confruntăm și cu neplăcutele alergii de sezon - polenul, praful și vântul care le împrăștie sunt principalii inamici ai persoanelor care suferă de alergii. Totodată, există și alergii de toamnă, care se manifestă ca orice alt tip de alergie sezonieră.

Simptome ale alergiilor sezoniere

-    Mâncărimi la nivelul ochilor
-    Lăcrimarea ochilor
-    Congestie nazală (rinită)
-    Strănut
-    Respirație șuierătoare
-    Tuse seacă iritativă
-    Crize de astm
-    Iritații la nivelul pielii
-    Eczeme cutanate
-    Apariția cearcănelor

Factori declanșatori ai alergiilor sezoniere

Dacă primăvara avem de-a face cu alergia sezonieră la polen, spre sfârșitul verii există mai mulți „inamici” pentru persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere.

•    Ambrozia -  această plantă crește pe câmpuri, la marginea drumului și în parcuri, așa că o poți găsi în multe dintre locurile pe care le frecventezi. Polenul ambroziei declanșează reacții alergice puternice. Evită locurile cu vegetație abundentă pe timp de toamnă, în special locurile în care știi că există ambrozie. Planta începe să polenizeze, de regulă, la finalul lunii august și continuă să fie o problemă în lunile următoare, până dă înghețul, în funcție de zona în care locuiești. 

•    Mucegaiul - mucegaiul crește acolo unde este multă vegetație, iar frunzele căzute din copaci și expuse umezelii adesea sunt acoperite de un strat gros de mucegai. Asta înseamnă că nu e recomandat, dacă suferi de alergii, să lași frunzele să se adune în curtea ta. Adună-le și aruncă-le la coșul de gunoi sau dă-le foc pentru a reduce șansele că mucegaiul să aibă un loc prielnic în care să se dezvolte și multiplice.

•    Polenul de graminee („boala fânului”) - Firele de iarbă de diverse soiuri influențează, de obicei, simptomele alergiilor, după ce polenul copacilor și-a făcut și el apariția în unele luni de peste an. Pot declanșa alergii: polenul de la iarba timoftica (o plantă care crește spontan), polenul de pir gros, polenul de vitelar, iarba de gazon etc.

Pe lângă alergenii din exterior, există şi alergeni în interiorul casei, mediul în care ne petrecem o mare parte a timpului. Cei mai comuni alergeni de la interior sunt acarienii din praful de casă, care sunt frecvent implicaţi în patologia rinitei alergice, dar şi a astmului şi a conjunctivitei alergice, sporii de mucegai şi epiteliile de animale. 

În general, persoanele care au alergii la praf strănută foarte des, însă strănutul nu este singurul simptom care le provoacă disconfort. 

Alergia la praful de casă este o reacție alergică la micile insecte care se găsesc, de fapt, în compoziția prafului din locuință. Nu particulele de praf pe care le vedem în interiorul casei produc reacțiile alergice, ci de fapt, compoziția prafului este cea care cauzează unele simptome alergice. Este important, astfel, să recunoaștem simptomele alergiei la acarienii de praf și să aflăm cum putem trata această alergie.

Ce sunt acarienii de praf?

Acarienii, rude apropiate ale căpușelor și păianjenilor, sunt prea mici pentru a fi vizibili fără un microscop, însă ei există în praful din casă, se hrănesc cu celulele moarte care cad de pe pielea noastră și se înmulțesc într-un mediu propice: cald și cu umezeală. În locuințele noastre, lenjeriile de pat, pernele, mobila capitonată și covoarele reprezintă mediul ideal pentru ca acarienii să se înmulțească.

Simptome alergie la acarienii de praf

Simptomele alergiei la praful din locuință (adică la acarienii din praf), cauzate de inflamarea mucoasei cailor nazale, sunt:

-    Strănut
-    Rinoree, adică prezența secrețiilor nazale
-    Mâncărimile oculare, ochii înroșiți sau ochii care lăcrimează
-    Congestie nazală
-    Mâncărimile nasului, în cerul gurii sau în gât
-    Sindromul picăturii postnazale (rinoreea posterioară), când se acumulează secreții în spatele nasului sau în gât
-    Tuse
-    Presiune și durere facială
-    Cearcăne (pielea de sub ochi este umflata, are o nuanță albăstruie)
-    La copii, un semn frecvent este frecatul nasului.
 
Este posibil ca alergia la praful din casa să contribuie și la declanșarea astmului, dacă persoana suferă de această afecțiune, iar simptomele pot fi în acest caz:

-    Dificultăți respiratorii
-    Durere în piept sau senzație de constricție în piep
-    Șuierat în timpul expirului (wheezing)
-    Probleme în timpul somnului, cauzate de respirația scurtată, de tuse sau de wheezing (persoana simte că își pierde suflul)
-    Accese de tuse sau wheezing, care sunt agravate de un virus respirator, cum se întâmplă în cazul răcelii sau gripei.

Soluții pentru prevenirea alergenilor de la exterior și din interior


1. Folosește aerul condiționat pentru împrospătarea aerului din casă

Întrucât geamurile deschise înseamnă o invitație deschisă pentru polen, ai face bine că, pe perioada primăverii, să renunți la aerisirea clasica a încăperilor, pe care să o înlocuiești cu împrospătarea aerului cu ajutorul aerului condiționat.

2. Plănuiește-ți înțelept timpul petrecut afară

Perioada în care temperaturile sunt cele mai plăcute este, din păcate, perioada în care nivelul de polen din aer este cel mai ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de alergii nu se pot bucura cu adevărat de venirea primăverii.

3. Evită să ieși din casă în zilele cu vânt

Încearcă să eviți să petreci timp în aer liber în zilele în care bate vântul, iar în celelalte zile, poarta întotdeauna ochelari de soare, pentru a ține polenul și alți alergeni departe de ochii tăi. Și o mască pentru față poate ajuta în astfel de situații. Încearcă, totuși, să eviți să ieși din casa dimineața, la prima oră, atunci când nivelul de polen din aer este mai ridicat decât în a doua parte a zilei.

Specialiștii te sfătuiesc ca, odată ce ai ajuns acasă după ce ai petrecut timp în aer liber, să îți dai toate hainele jos și să faci un duș pentru a îndepărta alergenii de pe piele și din păr.

4. Consultă un alergolog

Medicamentele cu efect antihistaminic își fac efectul în mai puțin de o oră și ameliorează simptomele specifice alergiilor de primăvara precum iritațiile de la nivelul ochilor, lăcrimarea și congestia nazală.

Întrucât multe medicamente antialergice au ca efect secundar o stare puternică de somnolență, consulta-te cu medicul tău atunci când alegi medicamentul pe care îl vei lua, precum și pentru stabilirea unei scheme de tratament. Medicamentele ar trebui luate cu cel puțin o săptămână înainte de începerea sezonului pentru ca organismul să fie pregătit și tu să ai cât mai puțin de suferit de pe urma alergiilor.

5. Folosește un dezumidificator

În sezonul rece, atunci când casa ta poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, e recomandat să folosești un dezumidificator, mai ales dacă suferi deja de alergii. Acesta va menține nivelul optim de umiditate în casa ta, împiedicând apariția mucegaiului.

6. Consumă alimente care luptă cu alergiile

O serie de alimente conțin substanțe cu efect antialergic, care previn și tratează totodată reacțiile alergice. Este vorba despre alimentele precum: broccoli, varza Kale, ceapa, usturoiul, dovleacul, morcovul, țelina, urzica.

7. Evită alimentele care favorizează declanșarea unor reacții alergice

Există și alimente care favorizează declanșarea reacțiilor alergice, așa că daca ai asemenea probleme e bine să le gătești înainte de a le consuma ori de a limita chiar consumul până când sezonul alergiilor trece. Alimentele care favorizează alergiile sunt: merele, bananele, pepenii, castraveții, dovleceii, ceaiul de mușețel.

8. Folosește un purificator de aer

Pentru a reduce simptomatologia alergică, trebuie să minimizăm expunerea la alergenii de interior, să asigurăm aerisirea adecvată, filtrarea aerului, aspirarea, precum şi îndepărtarea surselor de praf. 

O echipă de cercetători din cadrul Centrului German de Cercetare pentru Alergii și Mediu, alături de prof. Dr. Jeroen Buters au realizat un studiu pentru a testa eficacitatea purificatoarelor de aer în aerul din casă.

Studiul a urmărit performanța purificatoarelor de aer în îndepărtarea alergenilor HDM (particulele fecale ale acarienilor de praf)  și a altor fracțiuni de particule în suspensie (PM) din aerul înconjurător din 22 de case din München, Germania. Particulele HDM reprezintă principala sursă de alergeni prezenți în interiorul casei, acestea transformându-se ulterior în particule în suspensie.

Pe lângă faptul că sunt purtătoare a mai multor tipuri de alergeni, particulele în suspensie sunt cunoscute și pentru o gamă largă de efecte negative asupra sănătății, care afectează atât sistemul respirator, cât și sistemul cardiovascular.

Studiul a fost realizat pe baza unui experiment, astfel: după perturbarea particulelor de praf din pat, un număr considerabil de acarieni, aeroalergeni, particule în suspensie și particule ultrafine a fost măsurat cu și fără purificator de aer, pentru a determina performanța dispozitivului de îndepărtare a particulelor în casele celor 22 de participanți la studiu.

În urma măsurătorilor, realizate recent, concluziile preliminare indică faptul că atât alergenii acarieni, cât și particulele în suspensie, printre care particulele ultrafine, PM1, PM 2.5 și PM 10 sunt reduse în mod eficient cu ajutorul unui purificator de aer. Cu cât sunt mai puține substanțe nocive în aer, cu atât este mai mică cantitatea inhalată în mod direct de către cei care își petrec timpul în spațiul respectiv.

Analiza detaliată a tuturor datelor colectate în timpul studiului este în curs de desfășurare, iar rezultatele finale vor fi publicate până la finalul anului într-o publicație științifică. 

Reține că factori declanșatori ai alergiei la praful din casă nu sunt doar acarienii din compoziția prafului, ci și gândacii de bucătărie, mucegaiul, polenul, blana sau penele animalelor. Particulele acarienilor se găsesc adesea în perne, saltele, covoare și în mobila tapițată. Acarienii plutesc prin aer când cineva aspiră prin casă, când merge pe covor sau când deranjează așternuturile de pat, așa că în aceste situații, este și mai probabil să ți se declanșeze reacția alergică la acarieni.

Acest articol este susținut și a fost redactat cu sprijinul Philips România
 

Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/seasonal-allergies
Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343
WebMD - https://www.webmd.com/allergies/fall-allergy-relief#1
American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/types/dust-allergy
Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0