(P) Cum poți afla dacă ai anticorpi împotriva COVID-19 după ce te-ai vaccinat?

Dacă te numeri printre cei vaccinați, probabil că ești deja curios să știi dacă organismul tău a produs anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în urma administrării dozelor de vaccin. Specialiștii în medicină de laborator explică când și ce tip de test să faci pentru a determina nivelul de anticorpi post-vaccinare.  

Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteină Spike

Actualele vaccinuri utilizate în țara noastră induc în organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Aceștia împiedică aderarea și pătrunderea virusului în celula gazdă, respectiv multiplicarea acestuia. Deși nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S. 

Teste anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare

Așadar, dacă te-ai vaccinat, fie că ai sau nu certitudinea unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, este recomandat să îți faci un test pentru determinarea anticorpilor anti-Spike.

În laboratoarele medicale pot fi efectuate următoarele tipuri de teste pentru a determina prezența anticorpilor in organism:

-    teste calitative IgM anti-S, care confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora;
-    teste cantitative IgG anti-S, care determină concentrația de anticorpi, exprimată în unități arbitrare, specifice fiecărui producător. 

La cât timp după vaccinare poți face testul pentru anticorpi?

Un test pentru anticorpi identifică prezența anticorpilor, care sunt proteine specifice apărute ca răspuns la infecții. Aceștia pot fi detectați în sânge după infecție sau în urma vaccinării. Rezultatele testelor pentru anticorpi sunt deosebit de importante pentru detectarea infecțiilor anterioare la persoanele care au avut puține simptome sau au fost asimptomatice. 

Trebuie să știi că aceste teste pentru anticorpi nu sunt folosite în diagnosticarea infecției acute, adică atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală: febră, tuse seacă, oboseală, dureri de cap, diaree, pierderea gustului sau a mirosului, dificultăți de respirație, durere sau presiune toracică. Motivul?  Aceste teste pot avea un rezultat negativ chiar și la pacienții infectați, organismului fiindu-i necesare între 1 și 3 săptămâni pentru a genera anticorpi în urma infecției. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care, în ciuda faptului că există dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2, răspunsul imun al organismului nu este pus în evidență de niciun test comercial, ceea ce înseamnă că sunt și personae care nu dezvoltă anticorpi.

În cazul persoanelor deja vaccinate, medicii atrag atenția asupra probabilității ca titrul de anticorpi neutralizanți să devină semnificativ abia după administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales în cazul persoanelor care nu au certitudinea că au trecut anterior prin infecție. 

Dacă dorești să compari evoluția titrului de anticorpi post-vaccinare poți face testul IgG anti-S la un interval de 15 - 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin și după minim 7 zile de la administrarea rapelului. 

Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2 presupun recoltarea unei probe de sânge și se efectuează la cerere în centrele medicale, fără bilet de trimitere sau programare în prealabil. 

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.
 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0