Otoscleroza - cauze, simptome, tratament

Otoscleroza este o creștere osoasă anormală localizată în urechea medie, care duce la o scădere a auzului și chiar la pierderea completă a acestui simț. Deși este o afecțiune rară, e una dintre cauzele principale pentru pierderea auzului la adulții tineri.

În interiorul urechii există trei oase mici (ciocanul, nicovala și scărița) care vibrează la intrarea undelor de sunet în ureche. Ele transmit sunetele spre urechea internă, care le convertește în semnale care apoi sunt trimise spre creier. Când o persoană este afectată de otoscleroză, scărița se contopește cu osul alăturat și în timp se fixează, astfel încât nu se mai poate mișca. Acest lucru înseamnă că sunetul nu mai este transmis eficient spre urechea internă.

Factorii de risc pentru otoscleroză

Cauza precisă a acestei afecțiuni nu este cunoscută. De asemenea, nu se știe dacă se poate lua vreo măsură pentru a fi prevenită. Otoscleroza poate apărea la vârste cuprinse între 10 și 45 de ani, dar este mai frecventă la tinerii între 20 și 30 de ani. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În general, persoanele aflate la risc să dezvolte această boală sunt cele care au un istoric familial de otoscleroză. Aproximativ jumătate dintre persoanele afectate au o genă corelată cu otoscleroza, dar, dacă o persoană are această genă nu înseamnă neapărat că va face și boala.

De asemenea, persoanele care aparțin de rasa albă au un risc mai mare de a dezvolta otoscleroză decât afro-americanii, de exemplu. Aproximativ 10% dintre caucazieni ajung să aibă otoscleroză.

Atât bărbații, cât și femeile riscă să dezvolte această afecțiune, dar femeile au un risc mai mare. Specialiștii nu au descoperit încă de ce se întâmplă acest lucru, însă, dacă ești femeie și te confrunți cu otoscleroza în timpul sarcinii, ești la risc să-ți pierzi auzul mai devreme decât dacă ai fi bărbat sau dacă n-ai fi fost însărcinată.

Și anumite probleme de sănătate cresc riscul de otoscleroză. Persoanele care la un moment dat în viață au avut pojar sau care au avut o leziune la nivelul urechii interne au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Același risc îl au și persoanele care suferă de boli autoimune.

Care sunt simptomele otosclerozei

Majoritatea celor afectați de otoscleroză observă că au probleme cu auzul între 20 și 30 de ani. Fie doar una, fie ambele urechi pot fi afectate. Printre simptome se numără următoarele:
-    Auzul este din ce în ce mai slab
-    Apar dificultăți în a percepe șoapte sau sunete joase și profunde
-    Persoana are impresia că din interiorul urechii se aud niște murmure, pocnituri în ureche sau tinitus (țiuituri)
-    Auzul persoanei afectate este mai bun când există un zgomot de fundal
-    În cazuri rare, poate să apară și amețeala.

Aceste simptome nu sunt specifice, deci sunt greu de diferențiat de cele ale altor boli care pot duce la pierderea auzului.

Cum se diagnostichează otoscleroza

Dacă începi să-ți dai seama că ai tulburări de auz, mergi la O.R.L. Pentru a stabili diagnosticul, medicul se va uita în ureche, va testa auzul și va întreba despre istoricul familial în ceea ce privește afecțiunile O.R.L. În anumite cazuri, poate recomanda o tomografie computerizată.

Cum se tratează otoscleroza

Dacă afecțiunea are o formă ușoară, medicul poate recomanda ținerea sub observație a pacientului și verificarea periodică a auzului. Dacă e vorba de o pierdere avansată a capacității de a percepe sunetele, otoscleroza poate fi tratată cu un aparat auditiv sau printr-o intervenție chirurgicală. 
-    Aparatul auditiv este un dispozitiv electronic care crește volumul sunetului când acesta intră în ureche, ceea ce face ca persoana care îl poartă să audă mai bine. Avantajul folosirii unui astfel de dispozitiv este că nu are niciun risc, spre deosebire de operație. Aparatele auditive moderne sunt mici și discrete, iar unele pot fi purtate chiar în interiorul urechii, astfel încât nu ies în evidență.
-    Intervenția chirurgicală (numită stapedectomie) se recomandă atunci când persoana afectată nu dorește să poarte aparat auditiv. Se poate face sub anestezie locală sau generală. O parte a osului afectat este îndepărtată și se pune în locul ei un implant de plastic sau de metal care să transmită sunetul. Operația se face, în general, cu succes, dar există și anumite riscuri, precum înrăutățirea țiuitului din ureche sau chiar pierderea totală a auzului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - What is Otosclerosis?
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/otosclerosis-facts#1
NHS – Otosclerosis 
https://www.nhs.uk/conditions/otosclerosis/
ENT Health
https://www.enthealth.org/conditions/otosclerosis/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0