Otomicoza: simptome, cauze, tratament

Ciupercile nu apar doar la nivelul unghiilor si pielii corpului. Ele pot invada si canalul extern al urechii, afectiune care se regaseste sub numele de otomicoza, generand mancarime, disconfort si chiar tiuitul. Există mai multe opțiuni de tratament pentru otomicoză, dar această afecțiune poate deveni cronică.

Daca te confrunti cu mancarimi ale urechii, care te determina sa te scarpini mereu, secretii abundente si cojite uscate s-ar putea ca sa te confrunti  cu otomicoza.Deseori, acesti pacineti prezinta si acumulari de cerumen- asa numitele dopuri, ce determina disconfort si scaderea calitatii auzului.  Se impune un consult ORL pentru diagnostic si evitarea complicatiilor, prin tratament tintit. Din pacate, automedicatia sau tratamentele la intamplare pot genera o tendința de recidivă a infectiei fungice.

Ce este otomicoza

Otomicoza este o infecție fungică care afectează una sau, ocazional, ambele urechi. Diagnosticul se pune dupa un consult ORL in care medicul preleva secretii de la nivelul urechii si le trimite la un laborator pentru examinare la microscop sau in medii de cultura. Tratamentul topic, de regula se realizeaza prin antifungiograma.

Speciile de fungi din categoria Aspergillus și Candida sunt cele mai frecvent izolate  în otomicoză. Voriconazolul și Nistatina sunt medicamentele de elecție pentru tratamentul otomicozei. Virulența ridicată a agenților patogeni fungici se datorează activității lor enzimatice ridicate, iar utilizarea empirică a antifungicelor si automedicatia ar trebui descurajate.

Simptome otomicoză

Cele mai frecvente simptome de otomicoză sunt  pruritul, otalgia (50,98%),  pierderea partiala a auzului și secreția urechii.

Următoarele simptome sunt comune pentru otomicoză:

•    durere;
•    mâncărimi;
•    inflamaţie;
•    umflătură;
•    roşeaţă a urechii externe;
•    piele uscată; 
•    țiuit în urechi (tinitus);
•    senzație de plenitudine în urechi;
•    scurgere mirositoare în canalul urechii –  secreția din urechi poate să fie ca un fluid alb, galben, negru, gri sau verde;
•    pierderea auzului care poate să fie confundată cu surditate.

Aceste simptome apar de obicei la o ureche, dar este posibil ca ambele urechi să fie afectate în același timp.

Cauze otomicoză 

Otomicoza este o infecție cauzată de o ciupercă. Există aproape 60 de specii diferite de ciuperci care pot fi responsabile pentru această infecție, dar majoritatea acestor infecții sunt legate de speciile Aspergillus sau Candida.

Uneori, bacteriile se pot suprapune peste iritatia si inflamatia  cauzate de prezenta ciupercilor și fac infecția mai complicată.

La Institutul de Cercetare Sverzhevskiy de Otorinolaringologie Clinică s-a efectuat un studiu pe  4 ani la 2152 de pacienți care au solicitat îngrijiri medicale la diferite secții clinice ale Institutului și s-au constatat că prezentau patologie inflamatorie cronică a urechii.

Leziunile fungice au fost diagnosticate la 495 (23%) pacienți cu această afecțiune. Leziunile fungice ale urechii externe au fost forma predominantă de patologie; au fost documentate la 331 (67%) pacienţi. Otita medie fungică a fost diagnosticată la 85 (17%) pacienți și leziuni fungice ale cavității postoperatorii la 79 (16%) pacienți care sufereau de otomicoză.

65% dintre pacienții cu otită fungică externă, 20% dintre cei cu otită medie fungică și 95% dintre pacienții cu inflamație a cavității postoperatorii au fost infectați cu ciuperci de mucegai dominate de genul Aspergillus  (16%). La 35% dintre pacienții cu otită externă fungică, 80% dintre cei cu otită medie fungică și 5% dintre pacienții cu inflamație a cavității postoperatorii a urechii medii, agenții cauzali ai bolii au fost ciupercile Candida. 

Prevalență otomicoză

Otomicoza afectează mai ales oamenii care trăiesc în zone mai umede, inoata frecvent ori din zone cu un climat tropical și cald, deoarece ciupercile pot crește mai bine în aceste zone, insa nu este obligatoriu. Această infecție este, de asemenea, mai frecventă în lunile de vară, intrucat ciupercile au nevoie de umiditate și căldură pentru a dezvolta.

Factori de risc otomicoză

Oamenii intră în contact cu ciupercile în fiecare zi în mediu, dar ciupercile nu reprezintă de obicei o problemă. 

Există, însă, anumiți factori care cresc riscul de a dezvolta otomicoză, precum:

•    un climat cald sau tropical;
•    un sistem imunitar slăbit;
•    traumatisme sau leziuni ale urechii; 
•    eczemele sau alte probleme cronice ale pielii;
•    diabetul;
•    participarea la sporturi acvatice, inclusiv înot sau surfing;
•    înotatul în apă contaminată;
•    lipsa cerumenului sau ceară, care suprimă creșterea bacteriană sau fungică și oprește uscarea canalului urechii.

Unul dintre obiceiurile nedorite care incurajeaza dezvoltarea infectiilor fungice este persistenta apei in urechi, dupa inot, spalarea parului  sau dus. Ar fi de dorit ca apa sa fie eliminata prin introducerea delicata unui betisor steril, cu care doar se va aborbi apa in exces, fara a se irita mucoasa, intr-o pozitie oblica fata de timpan, prin tractionarea in sus a pavilionului urechii. O alta solutie o reprezinta uscarea interiorului urechii , de la distanta, cu uscatorul de par.

Odata diagnosticata  otomicoza, este de preferat ca dupa dus sau inot, dupa usoara tamponare cu betisorul steril, sa se introduca un alt betisor umezit cu alcool boricat cu care se va tampona usor interiorul conductului auditiv; schimbarea pH-ului mucoasei va descuraja inmultirea fungilor.

Când să mergi la medic

Consultă un specialist ORL  dacă te confrunți cu dureri și secreții în una sau ambele urechi. Este posibil să ai nevoie de medicamente pentru a trata cauza și simptomele, așa că este necesar un diagnostic corect al problemei.

Otomicoza este o entitate clinică comună. Deși nu pune viața în pericol, poate fi o afecțiune frustrantă atât pentru pacient, cât și pentru medic, din cauza necesității unei terapii pe termen lung, a unei urmăriri regulate și a tendinței de recidivă.

Diagnostic otomicoză

Simptomele otomicozei trebuie întotdeauna evaluate de către un medic pentru a obține un diagnostic și un tratament corespunzător.

Medicul îți va consulta, amănunțit, istoricul medical pentru a determina dacă există factori de risc.

De asemenea, îți va face un examen fizic pentru a diagnostica otomicoza. Doctorul va folosi un otoscop, un dispozitiv iluminat, pentru a privi în interiorul urechilor la nivelul timpanului și canalului urechii.

Specialistul îți poate preleva o probă de celule sau lichid din ureche pentru a efectua teste, care includ, de obicei, observarea organismelor la microscop. Acest lucru îl va ajuta să facă diferența între o infecție fungică sau bacteriană.

Tratament otomicoză 

Otomicoza este adesea tratată cu ușurință cu medicamente antifungice topice, însă există o mai multe opțiuni de tratament. Discută cu medicul pentru a determina cel mai bun pentru tine.

Speciile Aspergillus și Candida au fost cei mai frecventi agenți patogeni fungici care cauzează otomicoză. Aspergillus niger este izolatul fungic predominant.

Speciile au  cea mai mare sensibilitate la Voriconazol, în timp ce cea mai mare rezistență a fost la Fluconazol. Pentru candida , cea mai mare sensibilitate ar fi la Nistatin, iar cea mai mare rezistență a fost la terbinafină.

Ciupercile filamentoase posedă o capacitate enzimatică ridicată, ceea ce le face mai virulente, agresive și mai rezistente la tratament. Utilizarea empirică a antifungicelor în otomicoză nu ar trebui să fie o practică de rutină.

Pacienții cu suspiciune de otomicoză nu sunt expuși riscului de recidivă după tratamentul cu picături de clotrimazol..

Curățare

În primul rând, un medic trebuie, de obicei, să curețe urechea pentru a scăpa de resturile sau de acumularea de material și pentru a permite medicamentului să funcționeze mai bine și pentru a inhiba creșterea în continuare a ciupercilor.

Reține că bețișoarele de urechi trebuie folosite numai pe partea exterioară a urechii! Ca sa poti curata corect urechea, ar trebui sa o faci tragand de pavilion in sus, astfel incat capatul betisorului sa nu patrunda perpendicular pe timpan si sa provoace leziuni.

Dacă încerci să îți cureți urechile  cu alte instrumente, acest lucru ar putea agrava situația.

Picături pentru urechi

Poate fi necesar să utilizezi picături antifungice pentru urechi pentru a trata otomicoza. Acestea pot include clotrimazol și fluconazol.

Picăturile pentru urechi pot conține, de asemenea, econazol, miconazol sau amfotericină B, printre alte substanțe chimice.

Un alt tratament comun pentru otomicoză este acidul acetic 2%. Poți folosi aceste picături pentru urechi de mai multe ori pe zi timp de aproximativ o săptămână. 

O altă opțiune de tratament sunt picăturile pentru urechi din acetat de aluminiu 5%, betadina sau alcool boricat, care se pot procura de la orice farmacie.

Medicamente topice

Medicul îți poate recomanda medicamente antifungice locale pentru otomicoză, dacă ciuperca îți afectează canalul auditiv extern Acestea vin, de obicei, sub formă de unguente sau creme.

Alte medicamente topice pot include:

•    acetat de aluminiu;
•    acid salicilic - care combate in principal mancarimea
•    apă oxigenată.

Acești agenți pot ajuta la tratarea ciupercii sau la înmuierea cojii care se formează pentru a ajuta ca alte medicamente să pătrundă mai bine.

Medicamente orale

Medicamentele orale sunt, de regulă, recomandate în cazul infecțiilor mai severe sau de care este mai dificil de scăpat cu ajutorul agenților topici. 

Unele infecții fungice, cum ar fi Aspergillus, pot fi rezistente la picăturile obișnuite pentru urechi. Pot necesita medicamente orale, cum ar fi itraconazol (Sporanox) sau voriconazol.

De asemenea, ți se pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau Acetaminofen (Tylenol) pentru durere.

Antifungicele orale pot fi o problemă pentru persoanele care au boli hepatice.

Analgezicele care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot fi utilizate pentru a calma orice durere minoră.

Alte opțiuni de tratament 

Otomicoza poate să fie tratată și acasă, dar discută cu un medic înainte de a încerca orice fel de remediu! 

Peroxidul de hidrogen diluat poate ajuta la eliminarea depunerilor din urechi si asa numitele dopuri. este de preferat ca solutiile sa fie putin inacalzite, la temperatura corpului.

Complicații otomicoză 

Deși mai puțin frecvente, pot apărea complicații în caz otomicoză. Cea mai frecventa este recidiva infectiei, iar cele mai multe recăderi au fost observate la femei și la cele cu auz diminuat, manipularea urechilor, ulcere în canal și timpan.

Otomicoza poate deveni o afecțiune cronică dacă nu este tratată adecvat sau dacă nu răspunde la tratament. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul în care pacientul a continuat să se expună la apă contaminată care conține o ciupercă.

Otomicoza poate invada mai departe de urechea externă și poate perfora timpanul sau poate ajunge în locuri care pot include urechea internă sau baza craniului. Aceste tipuri de infecții necesită, de obicei, tratament antifungic oral și management chirurgical. O astfel de complicație este mai probabil să apară la cei care au un sistem imunitar slăbit sau se confruntă cu diabet zaharat.

Prevenire otomicoză

Există câțiva factori care pot ajuta la prevenirea otomicozei. De aceea, ai grijă:

•    să ai o cantitate mică de ceară în urechi, pentru că aceasta are proprietăți naturale antifungice;
•    să îți usuci bine urechile cu un prosop după ce înoți sau îți faci baie;
•    să folosești dopuri pentru urechi și cască atunci când înoți;
•    să folosești un uscător de păr la viteză mică și nu prea aproape de urechi pentru a elimina umezeala de la nivelul urechilor, având grijă să nu îți arzi pielea; 
•    să eviți lezinile la nivelul urechilor, deoarece aceste pot deteriora pielea și pot ușura invadarea unei ciuperci;
•    să eviți introducerea bețișoarelor de urechi în interiorul acestora;
•    să nu folosești alte obiecte pentru a-ți curăța urechea, pentru că poți împinge mai mult ceara și resturile în canalul urechii.

Prognostic otomicoză 

În cele mai multe cazuri, tratamentele antifungice sunt suficiente pentru a scăpa de otomicoză. 

Cu toate acestea, unii pacienți nu răspund la aceste tratamente, iar otomicoza poate deveni cronică. În acest caz, dacă simptomele persistă, monitorizarea afecțiunii alături de specialistul O.R.L. poate fi de ajutor.

În plus, dacă ai diabet, un sistem imunitar slăbit sau probleme cronice de sănătate, este important să îți tratezi aceste condiții. De asemenea, tratarea oricăror afecțiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema, este importantă.

Totodată, ai grijă că expunerea continuă la ciuperca din apă contaminată sau din alte surse poate duce la revenirea infecției.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Identification of Fungal Pathogens in Otomycosis and Their Drug Sensitivity: Our Experience, 2018, Khaled Ali, Mahmood A. Hamed, Hameda Hassan

Otomycosis: the modern view of etiology and management, 2018, A I Kryukov , N L Kunel'skaya, V Ya Kunel'skaya 

Medical News Today: „What to know about otomycosis”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321910

Webmed: „What Is Otomycosis?”, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-otomycosis 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0