O probă de salivă ți-ar putea spune dacă ai cancer pulmonar

Cancerul este încă o afecțiune care este depistată tardiv, fiindcă multe dintre formele sale nu prezintă simptome decât în stadii avansate. Iar diagnosticarea este deseori complexă, presupune multe teste, unele dintre ele invazive, biopsii și perioade lungi de așteptare pentru rezultate.

O echipă de cercetare de la Școala de Stomatologie, Universitatea din California-Los Angeles (UCLA), condusă de Prof. Dr. David Wong, au lucrat în ultimii ani la o soluție care poate detecta biomarkerii de cancer pulmonar în saliva pacientului.

Descoperirea a pornit de la o cercetare mai amplă, care urmărește dezvoltarea unei metode numită „biopsie lichidă”, care detectează ADN-ul circulant tumoral în fluide corporale, cum sunt sângele și saliva.

Avantajele biopsiei din salivă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii spun ca testul de salivă, care va fi testat pe pacienții americani în acest an, durează doar 10 minute (timp care include și procesarea rezultatului) și poate fi făcut în biroul medicului.

Testul funcționează prin detectarea mutațiilor genetice într-un receptor al factorului de proteină numită creștere epidermică (EGFR). Proteina ajută în mod normal celulele să crească și să se dividă, dar unele modificări fac ca celulele să crească mai repede. Dispozitivul folosește și eliberarea electrică indusă de câmpul energetic și măsoară nivelele din fluidele corporale pentru a detecta celule de cancer pulmonar în salivă.

Practic, se analizează în doar câteva minute compoziția chimică a salivei, iar dispozitivul recunoașterii biomarkerii cancerului pulmonar și afișează, dacă este cazul, existența unor celule canceroase sau pre-canceroase.

Prof. Wong și echipa sa analizează de asemenea posibilitatea dezvoltării unui test de salivă pentru detectarea mutațiilor legate de cancere ale gurii și gâtului. Însă atenționează opinia publică în privința cercetărilor care sunt încă în desfășurare și recomandă temperarea entuziasmului față de această descoperire. Trebuie avute în vedere complexitatea procesului de evoluție a cancerului și utilitatea potențială a tehnicii doar pentru anumite tipuri de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0