O mutație genetică îi face pe oameni să se simtă odihniți cu doar 6 ore de somn

Potrivit unui nou studiu, unele persoane care funcționează normal după doar 6 ore de somn prezintă o versiune modificată a unei anumite gene, a doua genă legată până acum de somnul de scurtă durată.

Încearcă să îți păcălești organismul cu doar câteva ore de somn pe noapte și vei vedea consecințele... cu excepția cazului în care ai o mutație genetică rară. Potrivit unui nou studiu, unele persoane care funcționează normal după doar 6 ore de somn dețin o versiune modificată a unei anumite gene, a doua genă legată până acum de somnul de scurtă durată.

În 2009, cercetătorii au descoperit o mamă și o fiică cu o mutație a unei gene numite DEC2 care s-au simțit odihnite după aproximativ 6 ore de somn pe noapte. Mulți experți recomandă ca adulții să aibă un somn de cel puțin 7 ore. DEC2 este specifică unei proteine care ajută la oprirea expresiei altor gene, inclusiv a genei hormonului orexin, cunoscut pentru reglarea stării de veghe.

Studiind o altă familie ai cărei membri au cicluri scurte de somn, oamenii de știință au identificat o altă mutație, despre care estimează că este prezentă la aproximativ patru din 100.000 de oameni. Șoarecii proiectați genetic să aibă această mutație au dormit, în medie, cu 1 oră mai puțin pe zi decât grupul de referință, au concluzionat cercetătorii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Mutația afectează o genă numită ADRB1, care codifică un receptor pentru molecula comună de semnalizare neuronală noradrenalină. Într-o parte a trunchiului cerebral al șoarecelui, celulele cu acest receptor au fost active în timpul stării de veghe și pasive în timpul somnului profund (mișcare oculară non-rapidă), au descoperit cercetătorii. Stimularea acestor neuroni ai trunchiului cerebral care poartă ADRB1 i-ar putea trezi imediat din somnul profund. Ei susțin că mutația face ca acești neuroni ai trunchiului cerebral care promovează trezirea sunt mai activi, ceea ce ar putea explica de ce purtătorii săi umani sunt mulțumiți cu mai puține ore de somn. 

Dacă studiile viitoare dezvăluie modalități de a recrea efectele mutațiilor cunoscute cu medicamente, acestea ar putea indica un tratament pentru tulburările de somn - sau chiar ar ajuta oamenii care nu au timp pentru mai multe ore de somn să obțină mai multe beneficii în timpul scurt pe care îl au la dispoziție pentru a se odihni.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Obiceiurile bune de somn (uneori denumite „igiena somnului”) te pot ajuta să dormi bine.

Regula # 1 - Du-te la culcare și ridică-te la aceeași oră în fiecare zi. (Știai de asta, nu?)

Regula # 2 - Adormi cu 20 de minute mai repede imaginându-ți că ești într-o locație relaxantă, conform concluziilor unui studiu de la Universitatea din Oxford. De asemenea, poți încerca să numeri invers de la 300 la trei în loc să numeri oi, sugerează dr. Michael Breus, psiholog clinician și autorul The Sleep Doctor’s Diet Plan: Lose Weight Through Better Sleep. (Cercetările au arătat că trucul cu număratul oilor este de fapt prea simplu pentru a fi eficient).

Regula # 3 - În cele 2 ore înainte de culcare, încearcă să nu bei lichide, astfel încât nu va trebui să te ridici din pat pentru a merge la toaletă în timpul nopții. Cu cel puțin 6 ore înainte de culcare, încetează să bei cofeină, pentru a preveni ca aceasta să te țină treaz. Cu trei până la 4 ore înainte de culcare, încetează să mai bei alcool - chiar dacă te poate ajuta să adormi mai repede, te vei trezi în a doua jumătate a nopții, după ce corpul tău l-a metabolizat.

Regula # 4 - Încetează să folosești cu 30 de minute înainte de culcare orice gadget - aici intră smartphone-uri, tablete, laptopuri și televizoare. Lumina albastră pe care o emit aceste dispozitive poate întârzia eliberarea melatoninei de către corp. În schimb, fă ceva relaxant cu acel interval de 30 de minute, cum ar fi să mai citești câteva pagini din best-sellerul de care te-ai apucat. 

Regula # 5 - Citește într-o altă cameră decât dormitorul. Dacă știi că ar trebui să te deplasezi până în patul din dormitor pentru a te culca, o carte bună care te așteaptă într-o altă zonă îți oferă automat un loc de mers și o activitate calmantă de făcut atunci când se întâmplă inevitabila (dar sperăm că este puțin frecventă) insomnie  din timpul nopții. Păstrează o lumina suficient de puternică pentru a citi.

Regula # 6 - Nu te culca până nu este ora de culcare. Cu cât petreci mai puțin timp în pat, cu atât este mai puternică dorința de somn sau nevoia de somn profund, spune dr. Colleen Carney, Coautor al cărții Goodnight Mind: Turn off Your Noisy Thoughts and Get a Good Night’s Sleep.

Regula # 7 - Încearcă să adormi în poziția corectă. Somnul pe burtă poate duce la îngreunarea respirației și la trezire pentru a schimba poziția din cauza stresului pe care îl pune pe gât, iar dormitul pe spate poate agrava apneea de somn (și sforăitul). Încearcă să te ghemuiești pe partea ta non-dominantă, cu o pernă între genunchi. Acest lucru elimină presiunea de pe partea inferioară a spatelui și plasează greutatea corpului pe articulații, mușchi și tendoane pe care nu le folosești la fel de mult (ceea ce înseamnă că sunt mai puțin sensibile), spune Nick Littlehales, un antrenor de somn cu sediul în Marea Britanie.

Regula # 8 - Nu mai amâna alarma telefonului - oprește-te să utilizezi butonul de amânare (snooze). Acea amânare aparent inofensivă de doar 10 minute sau mai mult (sau amânare multiplă, dacă ești ca majoritatea dintre noi) poate duce la o nevoia de a merge înapoi în pat și poate dura oricât, între 2 și 4 ore, până ce în sfârșit te ridici, conform cercetărilor. Trezirea și adormirea repetate îți încurcă creierul și corpul, lăsându-te mai agitat și mai obosit decât ai fi, dacă te-ai fi trezit prima dată când s-a declanșat alarma.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencemag.org/news/2019/08/genetic-mutation-makes-people-feel-rested-just-6-hours-sleep?utm_campaign=SciMag&utm_source=Social&utm_medium=Facebook
https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/sleep_hygiene.html


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0