Noul coronavirus se transmite pe cale sexuală? [studiu]

Virusul care cauzează boala COVID-19 poate fi găsit în spermă, arată rezultatele unui studiu¹ restrâns realizat în China, în mai 2020, care, însă, nu abordează și posibilitatea transmiterii pe cale sexuală.

Medicii au detectat virusul în lichidul seminal de la șase din 38 de bărbați internați cu COVID-19 confirmat de laborator. Patru dintre cei șase erau încă foarte bolnavi, în timp ce doi se recuperau. Având în vedere că nu a existat o monitorizare pe termen lung, nu se știe cât timp virusul poate rămâne în spermă sau dacă poate trece la parteneri în timpul actului sexual.

Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă afirmă că noul studiu nu ar trebui să fie motiv de alarmă. Pentru a fi în siguranță, poate fi înțeleaptă eviatrea contactului sexual timp de 14 zile cu bărbații care nu au simptome.

Riscul ca SARS-CoV-2 să se transmită prin contact sexual, extrem de scăzut

Rezultatele acestui studiu restrâns contrastează cu cele ale altui studiu², de data aceasta realizat de o echipă internațională și publicat în aprilie 2020, în care au fost implicați 34 de bărbați chinezi cu COVID-19. Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă de virus în spermă, bărbații fiind testați după o perioadă cuprinsă între opt zile și aproape trei luni după diagnostic.

Ei consideră că este puțin probabil ca noul coronavirus să fie răspândit prin material seminal, deoarece nu au găsit nicio urmă a virusului care provoacă boala COVID-19 în materialul seminal sau în testiculele bărbaților participanți la studiu. Analiza nu a fost suficient de cuprinzătoare pentru a exclude pe deplin posibilitatea ca boala să poată fi transmisă sexual, dar șansele ca aceasta să apară par să fie extrem de mici. Dacă o boală precum COVID-19 ar fi transmisă sexual, acest lucru ar avea implicații majore în ceea ce privește prevenirea bolilor și ar putea avea consecințe grave asupra sănătății reproductive pe termen lung a unui bărbat.

Echipa internațională de cercetători din China și SUA a lansat studiul ca răspuns la îngrijorarea că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, ar putea fi transmis sexual la fel ca Ebola, Zika și alți patogeni virali emergenți. Pentru a obține informații, au recoltat probe de spermă de la 34 de bărbați chinezi la aproximativ o lună după ce aceștia au fost diagnosticați cu cazuri ușoare până la moderate de COVID-19. Testele de laborator nu au detectat SARS-CoV-2 în niciuna dintre probele de spermă.

Dar numai pentru că virusul nu a fost prezent în materialul seminal existent, cercetătorii nu au exclus posibilitatea ca acesta să fi intrat în testiculele, unde se formează spermatozoizii. Dacă virusul se află în testicule, dar nu în spermatozoizi, acesta nu poate fi transmis sexual. Dar dacă este prezent în testicule, poate provoca daune pe termen lung în producția de spermă.

Pentru a lămuri această parte a puzzle-ului, cercetătorii au analizat un set de date generat dintr-un atlas de ARNm unicelular de la donatori de organe tinere sănătoase, disponibil din studii anterioare. Acest atlas le-a permis să examineze ARNm, materialul genetic utilizat pentru fabricarea proteinelor în orice celulă testiculară. 

Astfel, savanții au examinat expresia unei perechi de gene asociate cu SARS-CoV-2. Aceste două gene, enzima de conversie a angiotensinei 2 și serin-protează transmembranară 2, acționează ca receptori, permițând virusului SARS-CoV-2 să pătrundă în celule și să se reproducă. Pentru ca virusul să poată accesa celulele în mod eficient, ambii receptori trebuie să fie prezenți în aceeași celulă.

Când oamenii de știință au examinat setul de date, au descoperit că genele care codifică aceste două proteine au fost găsite doar în patru dintre cele 6.500 de celule testiculare, ceea ce sugerează că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să invadeze celulele testiculare umane.

În ciuda acestor constatări, cercetătorii recunosc că studiul lor are mai multe limitări importante, inclusiv o dimensiune mică a eșantionului și faptul că niciunul dintre donatori nu a fost grav bolnav de COVID-19. S-ar putea ca un pacient care este bolnav critic de COVID-19 să aibă o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea duce la o probabilitate mai mare de a infecta materialul seminal, dar nu există dovezi care să susțină acest lucru. Însă faptul că nu s-a găsit acest tip de activitate printre pacienții implicați în studiu care se recuperau de la forme ușoare până la moderate ale bolii este oarecum liniștitor, consideră cercetătorii.

Contactul intim poate crește, însă, riscul de răspândire a bolii prin tuse, strănut și sărut. În plus, unele persoane infectate sunt asimptomatice și pot apărea sănătoase, deși sunt capabile să transmită virusul. Autoritățile consideră că virusul SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picăturile produse atunci când persoanele infectate tușesc, care sunt inhalate de persoanele din apropiere.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpres - Coronavirus found in patients' semen in small Chinese study
https://medicalxpress.com/news/2020-05-coronavirus-semen-infected-men-chinese.html
1. Studiul „Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019”, apărut în JAMA Network Open (2020). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.8292, autori: Diangeng Li et al.
Medical Xpress - Evidence suggests COVID-19 isn't sexually transmitted
https://medicalxpress.com/news/2020-04-evidence-covid-isnt-sexually-transmitted.html
2. Studiul „No evidence of SARS-CoV-2 in semen of males recovering from COVID-19”, apărut în Fertility and Sterility (2020). DOI: 10.1016/j.fertnstert.2020.04.024, autori: Feng Pan et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0