Noile orientari medicale nu mai recomanda interventiile laparoscopice la nivelul genunchiului

Chirurgia artroscopica ar trebui sa fie utilizata rareori pentru repararea articulatiilor genunchilor, potrivit noilor orientari clinice ale unui panel de experti internationali.

Studiile clinice au aratat ca interventiile chirurgicale laparoscopice nu le ajuta pe persoanele care sufera de artrita la nivelul genunchilor mai mult decat calmantele, terapia fizica sau pierderea in greutate, a precizat autorul studiului, dr. Reed Siemieniuk. Acesta este cercetator in cadrul Universitatii McMaster din Toronto, Canada. „Am putea face o declaratie ferma, si anume ca pe termen lung aceasta interventie nu ajuta deloc” a precizat Siemieniuk. „Daca s-ar cunoaste toate detaliile, aproape nimeni nu ar alege aceasta interventie chirurgicala.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chirurgia laparoscopica reprezinta una dintre cele mai obisnuite interventii chirurgicale la nivel mondial, anual, au loc peste 2 milioane de astfel de interventii, a declarat Siemieniuk. Doar in Statele Unite, aceasta procedura ajunge sa coste anual aproape 3 miliarde de dolari. Noile orientari, publicate online pe 10 mai in BMJ, au fost emise ca parte a initiativei revistei de a pune la dispozitie recomandari actualizate, bazate pe ultimele dovezi din domeniu. Noile orientari recomanda in mod ferm evitarea artroscopiei in aproape toate cazurile de boli degenerative ale genunchiului.

Printre acestea se numara osteoartrita, dar si ruptura de menisc, cartilajul situat la nivelul genunchiului, intre cele doua oase ale piciorului, a explicat Siemieniuk. „Odata cu inaintarea in varsta, cele doua oase pot, prin frecare, sa conduca la degradarea cartilajului respectiv” a precizat acesta. „In cazul pacientilor cu artrita, cartilajul respectiv prezinta in general, rupturi pe suprafete mici”. Simieniuk si colegii sai au subliniat ca studiul publicat in 2016 a aratat ca interventia chirurgicala nu este mai buna decat terapia prin exercitii in cazul pacientilor cu ruptura de menisc.

Desi exista numeroase dovezi medicale, majoritatea orientarilor inca recomanda chirurgia laparoscopica in cazul rupturii de menisc, aparitiei bruste a unor simptome ca durerea si inflamatia sau in cazul dificultatilor usoare spre moderate de miscare a genunchiului. Chirurgia artroscopica se bazeaza pe incizii mici prin care se introduc o camera mica si instrumente chirurgicale in miniatura. Medicii pot indeparta sau repara tesutul degradat, fara sa fie nevoiti sa opereze deschis pe genunchi.

American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academia Americana de Chirurgie Ortopedica) nu recomanda interventiile artroscopice in cazul pacientilor cu osteoartrita la nivelul genunchiului, a precizat dr. Kevin Shea, purtator de cuvant al academiei. „Majoritatea chirurgilor ortopedici au redus considerabil numarul de interventii artroscopice in randul pacientilor cu artrita degenerativa” a mai spus Shea. „Cei mai multi pe care ii cunosc au renuntat la aceasta in ultimii 10 pana la 15 ani”.

Cu toate acestea, chirurgia artroscopica le poate ajuta pe persoanele cu probleme de miscare articulara, cauzate de ruperea meniscului, care nu au dezvoltat osteoartrita moderata sau severa la nivelul genunchiului, a precizat Shea. Pacientii respectivi ar trebui tratati mai intai cu calmante usoare si terapie prin exercitii, dar chirurgia laparoscopica ar trebui sa ramana o optiune, a adaugat acesta.  Shea este profesor de chirurgie ortopedica la Universitatea Connecticut. „Nu cu mult timp in urma, am operat un profesoara pensionata de 67 de ani, pasionata de ski” a spus Shea. „Nu avea artrita, ci o ruptura grava de menisc, care nu o lasa sa-si desfasoare activitatile. Nu ar fi fost corect sa nu o tratez.”

 

 

Conform orientarilor BMJ, pacientii cu ruptura de menisc trebuie tratati cu calmante si terapie fizica, iar daca sunt supraponderali, li se recomanda sa slabeasca, a declarat Siemieniuk. Interventia de inlocuire a genunchiului este ultima optiune, la care se recurge daca deteriorarea a evoluat pana in punctul in care alte terapii nu mai functioneaza. Medicii si spitalele sunt incurajati sa efectueze interventii chirurgicale laparoscopice nenecesare, dar Siemieniuk a precizat ca se apeleaza la acestea si din dorinta de a trata o afectiune medicala dureroasa.

„Este dificil sa nu le oferi aceasta optiune persoanelor care sufera de dureri cronice la nivelul genunchiului, iar artrita poate fi foarte epuizanta” a mai spus el. „Iar pacientii se asteapta ca medicul chirurg sa le ofere o optiune.” Si inertia ar putea sa aiba un rol. „Este mult mai usor sa se introduca un nou tratament clinic decat unul care ulterior, sa se dovedeascaca nu mai functioneaza” a spus Siemieniuk. „Asa se intampla in acest caz.”

Chirurgia laparoscopica are si dezavantaje. Recuperarea dureaza intre 3 zile si 6 saptamani, exista riscul de a dezvolta cheaguri de sange sau infectii la nivelul genunchiului. Pacientii ar trebui sa ia decizii in urma discutiilor cu chirurgii pentru a se asigura ca interventia chirurgicala ii ajuta cu adevarat, a spus el.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Interventia chirurgicala poate fi utila pentru a repara ligamentele rupte sau leziunile provocate de traumele severe, a spus Siemieniuk. Dar in cele mai multe cazuri, avand in vedere dovezile, „e posibil ca asiguratorii sa aleaga sa nu le mai finanteze, ceea ce cred ca ar fi corect.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0