Molnupiravir, un potențial tratament oral pentru pacienții cu forme ușoare și moderate de COVID-19

Medicamentul antiviral Molnupiravir se află în prezent în studii de fază 3 pentru tratamentul pacienților cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19. Spre deosebire de medicamentele aprobate, cum ar fi remdesivirul, administrate prin perfuzie, molnupiravirul este disponibil pe cale orală.

Numărul persoanelor infectate zilnic cu SARS-CoV-2 în întreaga lume este încă mare și varianta Delta a virusului, extrem de contagioasă, se răspândește rapid, însă opțiunile de tratament sunt limitate. Două dintre cele mai bune tratamente disponibile în prezent, anticorpii monoclonali și medicamentul remdesivir, sunt administrate cu succes, însă prin perfuzie; pacienții beneficiază de acestea numai în cadrul unui spital, când virusul este încă prezent și se reproduce în organism. Nu există, însă, medicamente de luat la domiciliu.

De ce există această lipsă de antivirale împotriva COVID-19? 

Experții indică mai mulți factori. Cercetarea antivirală a fost mult timp neglijată în general, iar coronavirusurile nu au generat niciodată în trecut atenția și finanțarea necesare pentru a dezvolta tratamente. 

Majoritatea coronavirusurilor care au îmbolnăvit oamenii în trecut au provocat simptome ușoare, iar primul focar de SARS (sindromul acut respirator sever) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) nu au fost considerate o amenințare globală. Pandemia de COVID-19 a făcut o prioritate din dezvoltarea de tratamente antivirale, însă generarea acestor terapii - în special medicamente cu acțiune directă, administrate oral, care inactivează virusul - necesită mult timp. Scopul unei pilule antivirale este de a opri agentul patogen de la replicare, dar găsirea de medicamente care pot face acest lucru fără a răni celula umană infectată nu este o sarcină ușoară.

Medicii au nevoie, însă, în prezent, de aceste variante de tratament simplificate, adică medicamente orale, pe care persoanele infectate să le poată lua la domiciliu atunci când apar simptomele de COVID-19 pentru prima dată. Oamenii de știință sunt de aceeași părere: antiviralele orale, simplu de distribuit pacienților cu COVID-19 în formă ușoară sau moderată, sunt extrem de necesare în momentul de față, pentru a preveni progresia către o formă severă de boală și, de asemenea, pentru a bloca transmiterea SARS-CoV-2.

Un astfel de tratament aflat în prezent în studii științifice este Molnupiravirul, o formă biodisponibilă pe cale orală, investigativă, a unui puternic analog ribonucleozidic care inhibă replicarea mai multor virusuri ARN, inclusiv SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19. S-a demonstrat că Molnupiravirul este activ în mai multe modele de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii, precum și pentru alte coronavirusuri (SARS-CoV-1 și MERS).

Molnupiravir, un antiviral promițător în tratarea bolii COVID-19

Merck Pharmaceuticals (MSD) și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că medicamentul lor oral de investigație pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat, Molnupiravir, a prezentat rezultate intermediare promițătoare, ca parte a studiilor efectuate până în prezent. Aceste rezultate au fost prezentate și la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID). 

Partea întâi a studiului MOVe-OUT a inclus 302 participanți care au avut debutul simptomelor în termen de 7 zile înainte de randomizare și cărora li s-au atribuit fie 200 mg, 400 mg sau 800 mg de Molnupiravir, fie un placebo.

Rezultatele din partea întâi a studiului au demonstrat că procentul pacienților care au fost spitalizați și/sau au decedat a fost mai mic în grupurile combinate tratate cu Molnupiravir comparativ cu brațul placebo. În plus, la acei participanți care au primit 800 mg de Molnupiravir ca terapie s-a observat cel mai mare efect antiviral global, în comparație cu cei care au primit 200 mg sau 400 mg.

Analiza SARS-CoV-2 în tampoane nazofaringiene și orofaringiene de la pacienți, utilizând reacția de polimerizare în lanț cantitativă și calitativă a indicat faptul că Molnupiravirul inhibă replicarea virusului, după cum a demonstrat scăderea mai mare de la valoarea inițială a ARN-ului viral comparativ cu placebo în ziua 5 și ziua 10 și o proporție mai mare de participanți cu ARN viral nedetectabil în ziua 10 și ziua 15 după terminarea tratamentului. 

Cea mai mare amploare globală a efectului antiviral a fost observată, cum spuneam, la doza de 800 mg, comparativ cu dozele de 200 mg și de 400 mg. Aceste diferențe în obiectivele virologice au fost mai pronunțate la participanții înrolați la mai puțin de 5 zile după apariția simptomelor.

Partea a doua a studiului, porțiunea de fază 3, analizează o doză de 800 mg de Molnupiravir administrată de două ori pe zi. Faza în curs de desfășurare 2/3 (studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb) evaluează eficacitatea, siguranța și farmacocinetica molnupiravirului administrat oral la participanții nespitalizați, cu COVID-19 confirmat printr-un test RT-PCR. Cele două companii au estimat că datele din partea a treia vor fi disponibile în septembrie sau octombrie 2021.

„Continuăm să facem progrese în dezvoltarea clinică a candidatului nostru antiviral Molnupiravir. Datele din partea de determinare a dozelor din aceste studii sunt în concordanță cu mecanismul de acțiune și oferă dovezi semnificative pentru potențialul antiviral al dozei de 800 mg ”, a declarat dr. Roy Baynes, vicepreședinte senior și medic șef responsabil cu dezvoltarea clinică globală. Pe baza rezultatelor acestui studiu, s-a demarat un program de fază 3 de studiu cu pacienți nespitalizați.

A fost încheiat un acord cu guvernul SUA pentru a oferi pacienților acces la terapia cu Molnupiravir

În concluzie, până acum, Molnupiravirul este primul antiviral oral, cu acțiune directă, dovedit a fi eficient în reducerea virusului infecțios SARS-CoV-2 nazofaringian și a ARN-ului viral și are un profil de siguranță și tolerabilitate favorabil.

Acordul companiilor dezvoltatoare cu guvernul SUA prevede ca acesta să cumpere aproximativ 1,7 milioane de terapii cu Molnupiravir, după obținerea Autorizației de Utilizare de Urgență sau a aprobării de către Adminsitrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). MSD anticipează în prezent că, în așteptarea rezultatelor favorabile ale studiului, cererea pentru o autorizație de utilizare de urgență pentru molnupiravir va fi făcută în a doua jumătate a anului 2021. 

MSD și Ridgeback Biotherapeutics intenționează să împărtășească descoperirile ulterioare ale programului în curs de dezvoltare a Molnupiravirului cu agențiile de reglementare pe măsură ce acestea devin disponibile. În plus, MSD intenționează să inițieze un program clinic de evaluare a acestui medicament pentru profilaxia post-expunere în a doua jumătate a anului 2021.

Terapia cu Molnupiravir, speranța de întoarcere la o viață normală

Un cuplu din Seattle, Statele Unite, s-a alăturat unui studiu clinic de cercetare a tratamentului oral Molnupiravir, în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutch, care a arătat rezultate promițătoare în stoparea infecției cu SARS-CoV-2 încă de la debutul său. 

Astfel, pacienților li s-au administrat 4 pastile, de două ori pe zi. Deși nu li s-a spus dacă au primit un medicament activ sau placebo, în termen de o săptămână, au spus ei, simptomele lor s-au îmbunătățit considerabil, iar în decurs de două săptămâni, și-au revenit complet.

Antiviralele orale au potențialul de a reduce nu numai durata sindromului Covid-19, dar au și potențialul de a limita transmiterea către persoanele din gospodăria dumneavoastră dacă sunteți bolnav”, a spus Timothy Sheahan, virolog la Universitatea din Carolina de Nord - Chapel Hill, care a ajutat în dezvoltarea acestor terapii.

Antivirale sunt deja prescrise ca tratamente esențiale pentru alte infecții virale, inclusiv hepatita C și HIV. Unul dintre cele mai cunoscute antivirale orale și administrat pe scară largă este Tamiflu, care poate scurta durata gripei și reduce riscul de spitalizare dacă este administrat rapid. Medicamentele, dezvoltate pentru a trata și preveni infecțiile virale la oameni și animale, funcționează diferit în funcție de tip. Dar pot fi proiectate pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a combate infecțiile, pentru a bloca receptorii, astfel încât virușii să nu poată pătrunde în celulele sănătoase sau să scadă cantitatea de virus activ din organism.

Cel puțin trei antivirale promițătoare pentru Covid-19 sunt testate în studii clinice, cu rezultate așteptate imediat după sfârșitul toamnei sau iernii, a declarat Carl Dieffenbach, director al Diviziei SIDA la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, care supraveghează dezvoltarea antivirală.

Mai exact, este vorba de medicamentul de la Merck Pharmaceuticals (MSD) și Ridgeback Biotherapeutics, numit Molnupiravir. Acesta este produsul testat în cadrul procesului Kellys din Seattle. Alte două antivirale sunt cele dezvoltate de Pfizer, cunoscut sub numele de PF-07321332 și AT-527, un antiviral produs de Roche și Atea Pharmaceuticals.

Acestea acționează prin interferarea cu capacitatea virusului de a se replica în celulele umane. În cazul Molnupiravirului, enzima care copiază materialul genetic viral este forțată să facă atât de multe greșeli încât virusul nu se mai poate reproduce. La rândul său, aceasta reduce sarcina virală a pacientului, scurtând timpul de infecție și prevenind tipul de răspuns imun periculos care poate provoca boli grave sau moartea.

Până în prezent, un singur medicament antiviral, Remdesivir, a fost aprobat pentru tratamentul infecției cu SARS-CoV-2. Dar este administrat intravenos pacienților suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați și nu este destinat utilizării precoce și pe scară largă. În schimb, cei mai importanți concurenți studiați pot fi administrați sub formă de pastile.

Medicamentele antivirale disponibile pe scară largă s-ar alătura terapiilor cu anticorpi monoclonali deja utilizate pentru tratarea și prevenirea bolilor grave și a spitalizărilor cauzate de covid. Anticorpii monoclonali produși în laborator, care imită răspunsul natural al organismului la infecție, au fost mai ușor de dezvoltat, dar trebuie administrați în primul rând prin perfuzii intravenoase.

O provocare în dezvoltarea rapidă a medicamentelor antivirale a fost recrutarea de suficienți participanți pentru studiile clinice, a declarat dr. Elizabeth Duke, care supraveghează studiul cu Molnupiravir. Participanții trebuie să fie nevaccinați și înscriși în studiu în termen de cinci zile de la un test pozitiv Covid-19. 

Dacă tratamentele antivirale își dovedesc eficiența, următoarea provocare va fi dezvoltarea unui sistem de distribuție eficient, pentru ca ale să fie disponibile rapid pentru persoanele testate pozitiv cu Covid-19.

De asemenea, oamenii de știință vor să afle dacă terapiile cu medicamente antivirale ar putea preveni infectarea cu SARS-CoV-2 după expunerea la virus. 

Molnupiravir, testat și în România

Terapia antivirală cu Molnupiravir este testată în prezent și în România, în 4 centre din țară (București, Timișoara și Iași), în cadrul MOVe-AHEAD (MK-4482-013) (NCT04939428), un studiu multicentric de Fază 3, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care evaluează eficacitatea și siguranța tratamentului oral cu Molnupiravir comparativ cu placebo în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în cadrul aceleiași gospodării.

Studiul va înrola participanți care au cel puțin 18 ani și care locuiesc în mod curent în aceeași gospodărie cu o persoană care are un test pozitiv pentru SARS-CoV-2, are cel puțin un simptom al COVID-19 și nu a avut aceste semne și simptome pentru mai mult de cinci zile. Participanții nu sunt eligibili pentru studiu dacă au primit prima doză de vaccin COVID-19 cu mai mult de șapte zile înainte de înrolarea în studiu, au avut anterior COVID-19 sau prezintă semne sau simptome de COVID-19. De asemenea, în cadrul studiului clinic, participanții vor primi fie Molnupiravir, fie tratament cu placebo.

Studiul clinic se desfășoară deja la nivel global în țări precum Argentina, Brazilia, Columbia, Franța, Guatemala, Ungaria, Japonia, Mexic, Peru, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Turcia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD - MSD and Ridgeback Biotherapeutics Provide Update on Progress of Clinical Development Program for Molnupiravir, an Investigational Oral Therapeutic for the Treatment of Mild-to-Moderate COVID-19
https://www.msd.com/news/msd-and-ridgeback-biotherapeutics-provide-update-on-progress-of-clinical-development-program-for-molnupiravir-an-investigational-oral-therapeutic-for-the-treatment-of-mild-to-moderate-covid-19/
NCBI - Molnupiravir, an Oral Antiviral Treatment for COVID-19
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219109/
C&EN - Francis Collins on the urgent need for COVID-19 antivirals
https://cen.acs.org/pharmaceuticals/drug-discovery/Francis-Collins-urgent-need-COVID-19-antivirals/99/web/2021/07
https://edition.cnn.com/2021/09/27/health/covid-treatment-pill-khn-partner/index.html
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04939428?term=molnupiravir&draw=2&rank=3#contacts

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0