Molnupiravir, noul tratament oral pentru pacienții cu forme ușoare și moderate de COVID-19

Medicamentul antiviral Molnupiravir a fost aprobat in Marea Britanie  pentru tratamentul pacienților cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19. Spre deosebire de remdesivir, administrat prin perfuzie, molnupiravirul este disponibil pe cale orală.

Numărul persoanelor infectate zilnic cu SARS-CoV-2 în întreaga lume este încă mare și varianta Delta a virusului, extrem de contagioasă, se răspândește rapid. Insă si opțiunile de tratament au crescut, gratie eforturilor oamenilor de stiinta de a gasi noi arme din ce in ce mai accesibile pacientilor, pe scara larga. Si bineinteles, disponiblitatea pacientilor de a participa la studii clinice, contribuind astfel la progesul stiintei si binele tuturor!

Două dintre cele mai bune tratamente disponibile în prezent, anticorpii monoclonali și medicamentul remdesivir, sunt administrate cu succes, însă prin perfuzie; pacienții beneficiază de acestea numai în cadrul unui spital, când virusul este încă prezent și se reproduce în organism. Recent, Molnupiravirul  ce poate fi administrat oral, acasa, poate scrie istorie!

 

Medicii au nevoie, în prezent, de  variante de tratament simplificate, adică medicamente orale, pe care persoanele infectate să le poată lua la domiciliu atunci când apar simptomele de COVID-19 pentru prima dată. Oamenii de știință sunt de aceeași părere: antiviralele orale, simplu de distribuit pacienților cu COVID-19 în formă ușoară sau moderată, sunt extrem de necesare în momentul de față, pentru a preveni progresia către o formă severă de boală și, de asemenea, pentru a bloca transmiterea SARS-CoV-2.

Un astfel de tratament  este Molnupiravirul, o formă biodisponibilă pe cale orală a unui puternic analog ribonucleozidic care inhibă replicarea mai multor virusuri ARN, inclusiv SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19. S-a demonstrat că Molnupiravirul este activ în mai multe modele de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii, precum și pentru alte coronavirusuri (SARS-CoV-1 și MERS).

Molnupiravir, un antiviral oral pentru tratarea bolii COVID-19

Merck Pharmaceuticals (MSD) și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că medicamentul lor oral de investigație pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat, Molnupiravir, a primit aprobarea de punere pe piata in Marea Britanie, dupa ce comisia a examinat rezultatele mai multor studii desfasurate pe pacienti. Aceste rezultate au fost prezentate și la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID). 

Partea întâi a studiului MOVe-OUT a inclus 302 participanți care au avut debutul simptomelor în termen de 7 zile înainte de randomizare și cărora li s-au atribuit fie 200 mg, 400 mg sau 800 mg de Molnupiravir, fie un placebo.

Rezultatele din partea întâi a studiului au demonstrat că procentul pacienților care au fost spitalizați și/sau au decedat a fost mai mic în grupurile combinate tratate cu Molnupiravir comparativ cu brațul placebo. În plus, la acei participanți care au primit 800 mg de Molnupiravir ca terapie s-a observat cel mai mare efect antiviral global, în comparație cu cei care au primit 200 mg sau 400 mg.

Analiza SARS-CoV-2 în tampoane nazofaringiene și orofaringiene de la pacienți, utilizând reacția de polimerizare în lanț cantitativă și calitativă a indicat faptul că Molnupiravirul inhibă replicarea virusului, după cum a demonstrat scăderea mai mare de la valoarea inițială a ARN-ului viral comparativ cu placebo în ziua 5 și ziua 10 și o proporție mai mare de participanți cu ARN viral nedetectabil în ziua 10 și ziua 15 după terminarea tratamentului. 

Cea mai mare amploare globală a efectului antiviral a fost observată, cum spuneam, la doza de 800 mg, comparativ cu dozele de 200 mg și de 400 mg. Aceste diferențe în obiectivele virologice au fost mai pronunțate la participanții înrolați la mai puțin de 5 zile după apariția simptomelor.

Partea a doua a studiului, porțiunea de fază 3, a analizat o doză de 800 mg de Molnupiravir administrată de două ori pe zi si a evaluat eficacitatea, siguranța și farmacocinetica molnupiravirului administrat oral la participanții nespitalizați, cu COVID-19 confirmat printr-un test RT-PCR. 

" Datele din partea de determinare a dozelor din aceste studii sunt în concordanță cu mecanismul de acțiune și oferă dovezi semnificative pentru potențialul antiviral al dozei de 800 mg ”, a declarat dr. Roy Baynes, vicepreședinte senior și medic șef responsabil cu dezvoltarea clinică globală. Pe baza rezultatelor acestui studiu, s-a demarat un program de fază 3 de studiu cu pacienți nespitalizați care a confirmat aceste ipoteze.

A fost încheiat un acord cu guvernul SUA pentru a oferi pacienților acces la terapia cu Molnupiravir

În concluzie, până acum, Molnupiravirul este primul antiviral oral, cu acțiune directă, dovedit a fi eficient în reducerea virusului infecțios SARS-CoV-2 nazofaringian și a ARN-ului viral și are un profil de siguranță și tolerabilitate favorabil.

Acordul companiilor dezvoltatoare cu guvernul SUA prevedea ca acesta să cumpere aproximativ 1,7 milioane de terapii cu Molnupiravir, după obținerea Autorizației de Utilizare de Urgență sau a aprobării de către Adminsitrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

MSD și Ridgeback Biotherapeutics  intenționează să inițieze un program clinic de evaluare a acestui medicament pentru profilaxia post-expunere în a doua jumătate a anului 2021.

Terapia cu Molnupiravir, speranța de întoarcere la o viață normală

Un cuplu din Seattle, Statele Unite, s-a alăturat unui studiu clinic de cercetare a tratamentului oral Molnupiravir, în cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutch, care a arătat rezultate promițătoare în stoparea infecției cu SARS-CoV-2 încă de la debutul său. 

Astfel, pacienților li s-au administrat 4 pastile, de două ori pe zi. Deși nu li s-a spus dacă au primit un medicament activ sau placebo, în termen de o săptămână, au spus ei, simptomele lor s-au îmbunătățit considerabil, iar în decurs de două săptămâni, și-au revenit complet.

Antiviralele orale au potențialul de a reduce nu numai durata sindromului Covid-19, dar au și potențialul de a limita transmiterea către persoanele din gospodăria dumneavoastră dacă sunteți bolnav”, a spus Timothy Sheahan, virolog la Universitatea din Carolina de Nord - Chapel Hill, care a ajutat în dezvoltarea acestor terapii.

Antivirale sunt deja prescrise ca tratamente esențiale pentru alte infecții virale, inclusiv hepatita C și HIV. Unul dintre cele mai cunoscute antivirale orale și administrat pe scară largă este Tamiflu, care poate scurta durata gripei și reduce riscul de spitalizare dacă este administrat rapid. Medicamentele, dezvoltate pentru a trata și preveni infecțiile virale la oameni și animale, funcționează diferit în funcție de tip. Dar pot fi proiectate pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a combate infecțiile, pentru a bloca receptorii, astfel încât virușii să nu poată pătrunde în celulele sănătoase sau să scadă cantitatea de virus activ din organism.

Cel puțin alte trei  antivirale promițătoare pentru Covid-19 sunt testate în studii clinice, cu rezultate așteptate imediat după sfârșitul  iernii, a declarat Carl Dieffenbach, director al Diviziei SIDA la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, care supraveghează dezvoltarea antivirală.

Mai exact, sunt două antivirale dezvoltate de Pfizer, cunoscut sub numele de PF-07321332 și AT-527, un antiviral produs de Roche și Atea Pharmaceuticals.

Acestea acționează prin interferarea cu capacitatea virusului de a se replica în celulele umane. În cazul Molnupiravirului, enzima care copiază materialul genetic viral este forțată să facă atât de multe greșeli încât virusul nu se mai poate reproduce. La rândul său, aceasta reduce sarcina virală a pacientului, scurtând timpul de infecție și prevenind tipul de răspuns imun periculos care poate provoca boli grave sau moartea.

Medicamentele antivirale disponibile pe scară largă se alătura terapiilor cu anticorpi monoclonali deja utilizate pentru tratarea și prevenirea bolilor grave și a spitalizărilor cauzate de covid. Anticorpii monoclonali produși în laborator, care imită răspunsul natural al organismului la infecție, au fost mai ușor de dezvoltat, dar trebuie administrați în primul rând prin perfuzii intravenoase.

O provocare în dezvoltarea rapidă a medicamentelor antivirale a fost recrutarea de suficienți participanți pentru studiile clinice, a declarat dr. Elizabeth Duke, care a supravegheat studiul cu Molnupiravir. Participanții trebuiau să fie nevaccinați și înscriși în studiu în termen de cinci zile de la un test pozitiv Covid-19. 

Dupa ce Molnupiravir si-a dovedit  eficiența, următoarea provocare va fi dezvoltarea unui sistem de distribuție eficient, pentru ca acesta să fie disponibil rapid pentru persoanele testate pozitiv cu Covid-19.

De asemenea, oamenii de știință vor să afle dacă terapiile cu medicamente antivirale ar putea preveni infectarea cu SARS-CoV-2 după expunerea la virus. 

Molnupiravir, testat și în România

Terapia antivirală cu Molnupiravir este testată în prezent și în România, în 4 centre din țară (București, Timișoara și Iași), în cadrul MOVe-AHEAD (MK-4482-013) (NCT04939428), un studiu multicentric de Fază 3, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care evaluează eficacitatea și siguranța tratamentului oral cu Molnupiravir comparativ cu placebo în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în cadrul aceleiași gospodării.

Studiul va înrola participanți care au cel puțin 18 ani și care locuiesc în mod curent în aceeași gospodărie cu o persoană care are un test pozitiv pentru SARS-CoV-2, are cel puțin un simptom al COVID-19 și nu a avut aceste semne și simptome pentru mai mult de cinci zile. Participanții nu sunt eligibili pentru studiu dacă au primit prima doză de vaccin COVID-19 cu mai mult de șapte zile înainte de înrolarea în studiu, au avut anterior COVID-19 sau prezintă semne sau simptome de COVID-19. De asemenea, în cadrul studiului clinic, participanții vor primi fie Molnupiravir, fie tratament cu placebo.

Studiul clinic se desfășoară deja la nivel global în țări precum Argentina, Brazilia, Columbia, Franța, Guatemala, Ungaria, Japonia, Mexic, Peru, Filipine, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Turcia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD - MSD and Ridgeback Biotherapeutics Provide Update on Progress of Clinical Development Program for Molnupiravir, an Investigational Oral Therapeutic for the Treatment of Mild-to-Moderate COVID-19
https://www.msd.com/news/msd-and-ridgeback-biotherapeutics-provide-update-on-progress-of-clinical-development-program-for-molnupiravir-an-investigational-oral-therapeutic-for-the-treatment-of-mild-to-moderate-covid-19/
NCBI - Molnupiravir, an Oral Antiviral Treatment for COVID-19
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219109/
C&EN - Francis Collins on the urgent need for COVID-19 antivirals
https://cen.acs.org/pharmaceuticals/drug-discovery/Francis-Collins-urgent-need-COVID-19-antivirals/99/web/2021/07
https://edition.cnn.com/2021/09/27/health/covid-treatment-pill-khn-partner/index.html
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04939428?term=molnupiravir&draw=2&rank=3#contacts

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0