Metale toxice, identificate in lichidul pentru tigarile electronice

Un nou studiu sugerează că lichidul pentru țigările electronice poate conține un nivel ridicat de metale toxice și potențial cancerigene. Oamenii de știință spun că micile bobine de metal care încălzesc azotul lichid din țigările electronice pot contamina vaporii rezultați cu plumb, crom, mangan și nichel. Descoperirea ridică posibilitatea ca țigările electronice să nu fie inofensive pentru sănătatea utilizatorilor.

Descoperirile din urma studiului

Nu știm dacă acest nivel este periculos, dar existența acestuia este îngrijorătoare și ar putea să însemne că metalele ajung în aerosolii pe care îi inhalează utilizatorii de țigări electronice” a declarat unul din liderii studiului Ana Maria Rule din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore. Rule este cercetător științific asistent în cadrul departamentului de sănătatea mediului și inginerie.

Aceasta și colegii săi au analizat lichidul a cinci branduri de așa-numite țigări electronice din prima generație, care se aseamănă cu țigările tradiționale. Cercetătorii au descoperit că lichidul care provine de la aceste branduri conține metale grele, precum cadmiu, crom, plumb, mangan și nichel. Cercetătorii avertizează că aceste metale sunt toxice dacă sunt inhalate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

La țigările electronice din prima generație, cartușul pentru lichid este depozitat foarte aproape de elementul de încălzire. Când se încălzește, lichidul produce aerosoli sau vapori pe care ultilizatorul îi inhalează. Cercetătorii sunt de părere că aceste elemente de încălzire reprezintă principala sursă de metale periculoase.

"Am constatat că, în general, concentrațiile de metale erau mai mari în rezervor și în aerosoli, în comparație cu dozatorul de reumplere", a declarat Pablo Olmedo. El este cercetător asistent la departamentul de sănătate și inginerie a mediului al Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins, din Baltimore.

Echipa a observat, de asemenea, că nivelurile de metale toxice păreau să fie mai ridicate în rândul fumătorilor care își schimbau mai des bobinele de încălzire, sugerând că bobinele noi pot produce mai multe toxine decât cele mai vechi.

Poate că ar fi bine ca organele de reglementare să caute un alt material pentru elementele de încălzire ale țigărilor electronice” a mai spus Rule într-un comunicat de presă al Scolii de Sănătate Publică Johns Hopkins. 

În prezent, conform cerințelor U.S. Food and Drug Administration, producătorii de țigări electronice trebuie să precizeze lista de ingrediente și informațiile privind ingredientele potențial dăunătoare, inclusiv patru din cele cinci metale detectate în cadrul studiului, respectiv nichel, plumb, crom și cadmiu.

Agenția a studiat, dar nu a propus încă norme cu privire la etichetarea țigărilor electronice. „A fost surprinzător să constatăm că aceste metale se găsesc în proporții diferite în lichid” a precizat Rule. Ceea ce sugerează că Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA ar trebui să ia în considerare reglementarea controlului calității dispozitivelor țigărilor electronice, precum și al ingredientelor lichidului acestora.

Despre țigările electronice

Țigările electronice au fost concepute, în prima fază, cu scopul de a oferi un ajutor temporar pentru renunțarea la fumat. Însă acestea au avut un succes mare în rândul populației, mulți fumători înlocuind permanent țigara clasică cu cea electronică. Un alt dezavantaj major al acestor țigări constă în faptul că au devenit extrem de populare în rândul adolescenților, care le preferă în defavoarea țigărilor clasice. Având în vedere că un sondaj recent al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri din SUA a constatat că unul din șase liceeni a fumat din vaporizator în ultima lună, descoperirea ar putea avea implicații largi asupra sănătății publice, au declarat cercetătorii.

Aspectul modern al țigării electronice, precum și aromele ce pot fi folosite într-o asemenea țigară, fac din aceasta un accesoriu la modă printre adolescenți.
Spre deosebire de fumatul tradițional, vaping-ul funcționează prin încălzirea lichidelor care conțin nicotină. Lichidul trece printr-o bobină de încălzire, producând un abur care, potrivit susținătorilor, nu conține o mare parte din substanțele cancerigene asociate cu arderea frunzelor de tutun.

La ce riscuri te expune țigara electronică:

  • Conține nicotină, ceea ce înseamnă că prezintă același risc de dependență ca și țigara obișnuită
  • Lichidul pentru țigara electronică conține o serie de substanțe dăunătoare pentru plămâni
  • Nu se elimină riscurile ce vin la pachet cu fumul la mâna a două – aburii emanați de țigara electronică sunt la fel de periculoși pentru cei din jur, cum este și fumul emanat de țigară
  • Riscul de cancer nu este eliminat, ci reprezintă în continuare un motiv de îngrijorare pentru fumator
  • Riscul de afecțiuni cardiace este, de asemenea, mare și la cei care fumează țigară electronică
  • Faptul că îți creează impresia că e mai puțin periculoasă decât o țigară obișnuită te poate determina să utilizezi mai des țigara electronică

Concluzii

Metalele care au fost găsite în dispozitive și lichidele care sunt transportate în aerosoli pot prezenta diverse riscuri pentru sănătate pentru utilizator. Inhalarea metalelor toxice la orice nivel nu este sigură pentru o persoană.

Cu toate acestea, nu este posibil să se genereze un factor unic pentru a calcula eficiența de transport a metalelor din lichide în aerosoli. Transportul este influențat de multe variabile, inclusiv de nivelurile de coroziune în continuă schimbare în cadrul dispozitivelor individuale, de diferențele de diametre și compoziții ale elementelor de încălzire, de puterea furnizată elementelor de încălzire care produc căldura pentru vaporizarea lichidului și de diferențele de design al pieselor care afectează nebulizarea. Ar trebui analizat un număr mare de replici atât ale lichidului, cât și ale aerosolului pentru fiecare produs în parte, pentru a furniza date care ar putea fi utilizate pentru a calcula intervalele de expunere potențială, menținând toți ceilalți factori constanți între produsele specifice.

Analiza altor domenii de interes, cum ar fi pH-ul, nicotina, aromele și compușii organici volatili, ar oferi o imagine mai amplă asupra consecințelor țigărilor electronice asupra sănătății. Tutunul nu este, sub nicio formă, sănătos. De aceea, recomandat este să se renunțe la fumat, fie că vorbim despre țigări obișnuite, fie că vorbim despre cele electronice. Medicul de familie te poate ajuta să combați dependența de fumat, așa că cere-i ajutorul la următorul consult!
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul "Metal Concentrations in e-Cigarette Liquid and Aerosol Samples: The Contribution of Metallic Coils”, publicat pe jhsph.edu, autori: Pablo Olmedo, Walter Goessler, Stefan Tanda, Maria Grau-Perez, Stephanie Jarmul, Angela Aherrera, Rui Chen, Markus Hilpert, Joanna E. Cohen, Ana Navas-Acien si Ana M. Rule - https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp2175 
Analysis of Toxic Metals in Liquid from Electronic Cigarettes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888324/ 
Five metals, toxic and potentially carcinogenic when inhaled, found in liquid of leading first generation e-cigarette brands - https://publichealth.jhu.edu/2017/study-toxic-metals-found-in-e-cigarette-liquids
 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0