Mersul pe vârfuri la copii: ce semnificație patologică poate avea?

Ai observat că micuțul tău merge pe vârfuri? Este un lucru destul de întâlnit, mai ales la copiii care abia au învățat să meargă, așa că poți vedea deseori că ei nu calcă pe toată talpa, ci merg pe vârfuri.

Acest lucru este normal în special când micuții învață să își țină echilibrul și când se plimbă prin toată sufrageria, ținându-se de mobila din încăpere. Deși majoritatea copiilor depășesc această etapă, iar "problema" trece, mersul pe vârfuri poate fi, ocazional, un semn ce indică o afecțiune mai gravă.

Cum e relația ta cu somnul?
 

Ce trebuie să faci dacă micuțul tău nu trece peste această etapă 

Discută cu medicul pediatru al copilului tău, dacă cel mic își petrece cea mai mare parte a timpului mergând pe vârfuri sau dacă pare că nu poate să își pună greutatea pe toată talpa, mai exact, să aibă talpa plată pe podea. Aceste simptome, spun medicii specialiști, pot fi întâlnite la copiii care s-au născut prematur.

Medicul va verifica dacă nu cumva există unele afecțiuni fizice, cum ar fi tendonul lui Ahile care este mai scurt sau mușchii gambei care sunt încordați - factori care pot limita gama de mișcări la nivelul piciorului. De asemenea, medicul poate prescrie un plan de tratament de fizioterapie, bazat pe cauză și pe severitatea acestor probleme musculare.

Dacă mersul pe vârfuri este acompaniat de alte probleme comportamentale - în special dacă vezi că micuțul tău pare să rămână în urmă, comparativ cu alți copii de vârsta lui, când vine vorba de abilitățile de socializare și de comunicare - poate fi necesară o evaluare ulterioară a gradului de dezvoltare a copilului. Nu ezita să discuți aceste probleme și orice alte motive de îngrijorare cu medicul pediatru al fiului sau fiicei tale. În majoritatea cazurilor, mersul pe vârfuri nu este problematic. În plus, s-a estimat că această afecțiune apare la 7% până la 24% din populația copiilor.

Un studiu a arătat că într-o populație generală de copii, adolescenți și adulți tineri din Țările de Jos, prevalența afecțiunii de a merge pe vârfurile degetelor de la picioare este de 12%. Nouă la sută au avut antecedente de ale acestei afecțiui și o gamă severă de mișcare limitată a articulației gleznei. Copiii care au mers pe degetele de la picioare au avut o șansă de trei ori mai mare de o scădere severă a extensiei dorsale active a articulației gleznei în adolescență, comparativ cu copiii fără antecedente de mers idiopatic. Deoarece nu a fost găsită diferența în măsurătorile calitative ale oaselor, forța musculară și diferențele relevante clinic în gama totală de mișcare a articulației, se consideră că mersul pe vârful degetelor de la picoare și articulațiile rigide ale gleznei ar putea fi o expresie a unei probleme locale, mai degrabă decât rigiditatea generalizată sau etiologia sistemică. Deoarece etiologia de bază a acestei afecțiuni este necunoscută, trebuie luate în considerare diagnosticul diferențial cu privire la posibilii factori etiologici.

În general, nu există niciun motiv de îngrijorare în legătură cu mersul pe vârfuri înainte de vârsta de 2 ani, iar copiii care încă mai merg pe vârfuri după această vârstă, vor "renunța" în curând la acest obicei.

Stai de vorbă cu medicul pediatru dacă copilul tău întâmpină următoarele:

  • merge pe vârfuri în cea mai mare parte a timpului;
  • are mușchii rigizi, "întăriți";
  • este necoordonat;
  • merge ciudat, se împiedică sau are un mers clătinat;
  • pare să dezvolte lent anumite abilități, cum ar fi ridicarea obiectelor mici folosindu-și degetul mare și arătătorul;
  • pare că nu poate suporta greutatea corpului pe talpa plată;
  • își pierde abilitățile motorii pe care le-a avut deja.

Care este cauza mersului pe vârfuri

Recomandările experților DOC.ro

Specialiștii spun că dacă micuțul tău merge întotdeauna pe vârfuri, este posibil ca el sau ea să aibă o problemă fizică, cum ar fi un tendon al lui Ahile scurt, care îl împiedică pe copil să stea pe toată suprafața plată a tălpilor și care îi limitează gama de mișcări la nivelul gleznei. Însă dacă copilul tău merge în mod constant pe vârfurile degetelor de la picioare și nu este în stare să meargă cu talpa dreaptă pe podea, acesta ar putea fi un semn al unei tulburări motorii.

Mersul pe vârful degetelor de la picioare fără o scădere a mișcării articulației gleznei este raportat a fi prezent la copiii cu autism, la copiii cu tulburări de comunicare (de limbaj) și dizabilități de învățare, precum și la copiii cu motricitate fină și grosier, dar și întârzieri motorii.

Ce îți poate recomanda doctorul

Medicul copilului tău poate face o evaluare a funcției creierului micuțului și o evaluare a dezvoltării motorii, pentru a determina care este cel mai bun plan de tratament. Intervenția precoce este critică, deoarece fizioterapia ori intervențiile chirurgicale pot îmbunătăți abilitățile motorii și rezistența musculară, și pot preveni deteriorarea mușchilor care afectează mișcarea articulațiilor.

Dacă este vorba despre o problemă fizică pe care o are copilul tău, cum ar fi un tendon scurt, tratamentul poate începe cu ședințe de fizioterapie, care includ și mișcări de stretching.

În plus, pe lângă stretching și exerciții fizice, copilul tău poate să treacă și printr-un proces de reeducare a mersului, activități care încurajează cât mai mult timp poziția corectă a tălpilor pe podea, și să fie necesară încălțăminte de susținere, bine fixată, care poate ajuta copilul să mențină o poziție bună a piciorului și să îmbunătățească modul de mers. O altă variantă de tratament este punerea în ghips a picioarelor timp de 4 săptămâni pentru a întinde încet mușchii și a crește mișcare la nivelul articulației gleznei. Acest lucru va fi discutat mai detaliat cu medicul specialist dacă se consideră adecvat ca variantă de tratament.

În unele cazuri, medicul copilului poate recomanda intervenția chirurgicală. Dacă copilul are paralizie cerebrală sau tulburări de spectru autist, terapia va include tratamentul pentru afecțiunea de la bază. Așa că nu uita, este necesar, înainte de toate, un diagnostic neurologic corect, de precizie, pentru că doar așa medicul va putea descoperi care este de fapt originea deformației care îl determină pe copil să meargă pe vârfuri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Tip Toe Walking - Pediatric Management Advice Leaflet - https://www.elht.nhs.uk/application/files/8615/8860/8921/Tip_Toe_Walking_Leaflet_V4.pdf 
Idiopathic toe-walking in children, adolescents and young adults: a matter of local or generalised stiffness? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070692/
 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0