Parazitii externi la animalele de companie: riscuri pentru om

Cand vorbim de venirea primaverii sau a sezonului cald, ne gandim in primul rand la parazitii externi: purici si capuse.

Desi acesti paraziti sunt intalniti pe tot parcursul anului, odata cu venirea primaverii constatam o explozie a numarului de cazuri. Desi capusele ar hiberna iarna, in urma modificarii temperaturilor, in ultimii ani aceste infestatii au fost intalnite si in sezonul rece si, binenteles, bolile pe care acestea le transmit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Catelul sau pisica dumneavoastra poate lua acesti paraziti cel mai frecvent din paduri sau din spatiile verzi. Dar, din pacate, in ultimii ani acest risc exista si in parcurile sau spatiile verzi de langa blocuri sau case.

Capusa poate transmite multe boli, dintre care cea mai cunoscuta e babesioza, boala ce poate fi mortala daca este nediagnosticata in timp util.

Incidenta din ultimii ani este foarte mare la caine, dar au fost diagnosticate cazuri si la pisica.

Capusa mai poate transmite si alte boli ce pot evolua tacut, in decursul mai multor luni sau ani. Majoritatea sunt descoperite accidental la testarea specifica.

Preventia este cea mai buna solutie in cazul parazitilor externi. Iar aici vorbim si de protectia animalutului, dar si de protectia membrilor familiei. Capusele transmit boli grave si la om, cea mai cunoscuta fiind boala Lyme. Acest parazit este un real pericol ce ne umbreste o iesire la padure sau la iarba verde.

Este foarte important sfatul medicului veterinar in ceea ce priveste produsul cel mai eficient si/ sau cel mai potrivit animalutului nostru. Unele produse au indicatii referitoare la varsta, tipurile de paraziti si chiar alergii. De aceea, alegerea produsului este foarte importanta.

De asemena, alternarea diverselor produse asigura acoperirea unui spectru mai larg de paraziti, in functie de zona si de incidenta lor.

Puricele: un parazit extrem de suparator, care isi face simtita prezenta prin disconfortul oferit, dar si prin reactiile imediate. Acesta, la randul lui, poate transmite boli ce nu sunt usor de diagnosticat, deoarece simptomele sunt vagi: anemie, febra, inapetenta. Infestatiile cu purici sunt tratate prin folosirea produselor ce determina moartea parazitului, dar, de cele mai multe ori, tratarea alergiilor aparute in urma intepaturii este necesara.

Exista boli transmise prin intepatura, dar si boli transmise prin ingerarea parazitului, descrise mai des la caini si pisici, atunci cand se scarpina, dar literatura de specialitate mentioneaza si cazuri de ingerare accindentala la copii. Consecinta este dezvoltarea unui parazit intestinal ce are ca gazda puricele.

Tantarii: combaterea tantarilor a devenit mai importanta in ultimii ani, datorita bolilor pe care le transmit oamenilor, dar mai ales transmiterii dirofilariozei. Tantarul, in timpul intepaturii, inoculeaza larvele de Dirofilaria ce cresc si se dezvolta cu predilectie in cord si in vasele sangvine, dar si in alte organe. Adultul acestui parazit blocheaza efectiv vasele de sange, cordul sau alt organ parazitat, deoarece adultii ajung la dimensiuni mari.

Boala poate evolua tacut, pe parcursul mai multor ani. Diagnosticarea se poate face cu ajutorul testelor speciale sau cu examenul microscopic de depistare a larvelor ce coboara in sangele periferic seara, in jurul orei 19. In infestatii masive, aceste larve se gasesc si in cadrul altor investigatii ale sangelui, nespecifice acestei boli. Este o boala cu mai multe variante de tratament, dar stadiul de diagnosticare face diferenta. Bineinteles, este importanta preventia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista produse care pot combate mai multi paraziti, inclusiv tantarii. Preventia este mult mai ieftina decat tratamentul acestor boli, care in functie de stadiul depistarii lor, pot fi si mortale.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0