Nicotinamida, posibil tratament pentru glaucom?

O echipă de cercetare suedeză a studiat efectele nicotinamidei, amida vitaminei B3, asupra glaucomului în modele animale și celulare, constatând că ar putea fi o viitoare terapie neuroprotectoare în glaucom la oameni.

Glaucomul afectează aproximativ 80 de milioane de pacienți la nivel global. În această boală, nervul optic, care conectează ochiul la creier, se deteriorează progresiv, adesea în asociere cu presiunea crescută în interiorul ochiului. 

Singurele strategii de tratament disponibile în prezent pentru glaucom vizează presiunea oculară, prin administrarea de picături oftalmice sau prin intervenții chirurgicale. În ciuda disponibilității acestor tratamente, riscul de orbire la cel puțin un ochi al persoanelor cu glaucom rămâne încă ridicat. Majoritatea pacienților cu glaucom au peste 50 de ani și au un risc crescut moștenit genetic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Nicotinamida ar putea fi utilă în viitor pentru gestionarea glaucomului

Nu este pe deplin cunoscut ce anume cauzează degenerescența nervului optic în glaucom, dar se pune accentul pe identificarea de noi tratamente care să împiedice moartea celulelor ganglionului retinian (nervii de ieșire ai retinei), precum și pe încercarea de a repara pierderea vederii prin regenerarea fibrelor nervoase bolnave din nervul optic.

Oamenii de știință au identificat deja că molecula NAD scade în retină într-o manieră dependentă de vârstă și face ca celulele ganglionare ale retinei să fie susceptibile la neurodegenerare. Se pare că prevenirea epuizării NAD prin administrarea de nicotinamidă (amida vitaminei B3, un precursor al NAD) previne glaucomul. Potrivit autorilor studiului, creșterea nivelurilor de NAD prin administrarea de nicotinamidă poate îmbunătăți funcția vizuală la pacienții cu glaucom existent.

Într-un amplu studiu¹ internațional, cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia, alături de echipe de savanți din Singapore și Cardiff au examinat ulterior mai multe efecte ale nicotinamidei asupra sistemului vizual atât în condiții normale, cât și în prezența glaucomului, acesta fiind un pas important pentru mutarea tratamentelor din laborator în clinici.

Cercetătorii spun că s-a confirmat neuroprotecția nicotinamidei în modele suplimentare de celule și la animale cu glaucom. De asemenea, aceștia au dezvoltat instrumente sensibile pentru a investiga metabolismul NAD și metabolismul altor metaboliți esențiali, în sistemul vizual. Astfel, s-a demonstrat ca administrarea sistemică de nicotinamidă are efecte secundare moleculare limitate, dar oferă o inversare puternică a profilului metabolic al bolii la animalele predispuse la glaucom.

Folosind platforme variate, oamenii de știință au confirmarea că nicotinamida oferă numeroase efecte neuroprotectoare. Acestea includ prevenirea stresului metabolic și creșterea dimensiunii mitocondriale și a mobilității pentru a oferi un mediu în care celulele ganglionare ale retinei sunt mai puțin sensibile la stresul legat de glaucom. Aceste date susțin efectuarea unui studiu clinic extins și cercetarea mai aprofundată a utilității tratamentului cu nicotinamidă pe termen lung, ca terapie neuroprotectoare pentru glaucom la oameni.

Cine se află la risc de a dezvolta glaucom?

Unele persoane prezintă un risc mai mare decât cel normal de a dezvolta glaucom: cele cu vârsta de peste 40 de ani, care au membri ai familiei cu glaucom, au presiune oculară ridicată, au hipermetropie sau miopie, au avut o leziune oculară, iau medicamente pe termen lung cu steroizi, au corneea subțire în centru, au nervul optic subțiat. La fel, se află la risc mai mare de a face glaucom pacienții cu diabet, hipertensiune arterială, circulație sangvină slabă, migrene sau alte probleme de sănătate care afectează întregul corp.

Cum se poate preveni glaucomul?

Pentru prevenirea glaucomului se recomandă un stil de viață sănătos, care include exerciții fizice regulate și o dietă hrănitoare pentru a îmbunătăți starea fizică și mentală generală. 

  • Păstrarea unei greutăți sănătoase
  • Menținerea tensiunii arteriale la un nivel normal și gestionarea oricăror alte afecțiuni
  • Evitarea fumatului
  • Limitarea aportului de cofeină la niveluri moderate, deoarece unele dovezi sugerează că o cantitate prea mare de cofeină poate crește presiunea oculară
  • Efectuarea de activități fizice zilnic, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau munca în grădină
  • Prevenirea supraexpunerii la lumina soarelui și purtarea unor ochelari de soare și a pălăriei vara în aer liber
  • Efectuarea de examene oftalmologice regulate și cuprinzătoare și respectarea indicațiilor medicului

Care alimente sunt bune pentru sănătatea ochilor și care nu?

Alimentele bune pentru sănătatea ochilor sunt:

Fructe și legume verde închis, galben și portocaliu

Aceste alimente conțin carotenoizi, care pot avea efect protector împotriva mai multor afecțiuni, inclusiv glaucomul. Luteina și zeaxantina sunt deosebit de importante pentru sănătatea vederii și se găsesc în verdețurile închise la culoare (spanacul, varza, bamele, broccoli-ul, varza de Bruxelles, fasolea verde) și în mango, cartofi dulci, dovlecei, ardei gras și gălbenuș de ou.

Fructe și legume bogate în vitamina C

Aceste alimente includ ardeii verzi, citricele, roșii, broccoli-ul, căpșunile, cartofi dulci și albi.

Alimente care conțin vitamina E

Aceste alimente includ ouă, fructe, germeni de grâu, legume cu frunze verzi, nuci, uleiuri de nuci, uleiuri vegetale și cereale integrale.

Alimente care conțin vitamina A

Printre acestea se numără ficatul, cartofii dulci, morcovii, mango, laptele și gălbenușurile.

Alimente cu vitamina D

Principalele surse alimentare sunt uleiul de ficat de cod, peștii grași (somon, hering, macrou, sardine), laptele, gălbenușul și ciupercile.

Alimente cu zinc

Aceste alimente includ stridii, carne roșie, carne de pasăre, fasole, nuci, cereale integrale, cereale fortificate pentru micul dejun și produse lactate.

Alimente cu acizi grași Omega 3

Somonul sălbatic, sardinele, nucile, semințele de in și semințele de chia sunt surse bune de acizi grași Omega 3.

Ce alimente nu sunt bune pentru sănătatea ochilor? 

Nu există alimente specifice de evitat în ceea ce privește glaucomul, cu toate acestea, cofeina, una dintre principalele substanțe din cafea și ceai negru sau verde, poate provoca o creștere în mai multe puncte a presiunii oculare care durează cel puțin 90 de minute.

Dacă această creștere este îngrijorătoare, este cel mai bine să se ceară sfatul medicului legat de consumul de cofeină. Este puțin probabil ca o ceașcă de cafea să provoace daune, dar persoanele care au un aport mare de cofeină din băuturi și alimente e bine să ia în considerare ca o parte din acest consum să fie înlocuit cu produse decofeinizate. O regulă bună este de a avea un aport moderat de cofeină - de exemplu, se va bea doar o cană de cafea sau de ceai verde ori negru în cursul dimineții, iar în restul zilei se va prefera cafeaua fără cofeină.

 

Sursă foto: Ahutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Nicotinamide provides neuroprotection in glaucoma by protecting against mitochondrial and metabolic dysfunction
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231721001361
1. Studiul „Nicotinamide provides neuroprotection in glaucoma by protecting against mitochondrial and metabolic dysfunction”, apărut în Redox Biology (2021). DOI: 10.1016/j.redox.2021.101988, autori: James R. Tribble et al. 
Bright Focus - Glaucoma: Prevention & Risk Factors 
https://www.brightfocus.org/glaucoma/prevention-and-risk-factors


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0