Enzimele hepatice: cum sunt corelate cu bolile de inimă?

Un studiu al enzimelor hepatice, publicat în jurnalul științific Nature Communications, a arătat conexiuni cu bolile de inimă și cu obezitatea.

Bolile cardiovasculare sunt cauza numărul 1 a deceselor la nivel global: peste 17 milioane de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza acestor afecțiuni. Bolile cardiovasculare sunt un grup de  afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge și includ boli coronariene, cerebrovasculare și altele. Patru decese din cinci cauzate de bolile cardiovasculare sunt cauzate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Obezitatea are o prevalență tot mai mare din cauza dietei occidentale, care conține mult zahăr și grăsimi, inclusiv în rândul persoanelor tinere. O persoană este obeză atunci când indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 30. Numărul persoanelor obeze din lume este de peste 2 miliarde, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populația totală, iar cifrele continuă să crească. Peste 3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza obezității și a bolilor asociate cu aceasta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dar cum sunt conectate bolile cardiovasculare și obezitatea cu enzimele hepatice? Folosind un eșantion de peste 700.000 de indivizi, oamenii de știință de la Universitatea Brunel și Imperial College din Londra au descoperit că bolile de inimă sunt mult mai răspândite la persoanele care s-au născut cu un set de gene care anterior au fost asociate cu modul în care corpul controlează funcții precum metabolizarea grăsimilor și glucoza.

Unele gene pot crește probabilitatea obezității și a bolilor de inimă

Publicată în jurnalul Nature Communications, această analiză¹ genetică a participanților cu strămoși europeni identifică 517 loci asociați cu enzimele hepatice și în viitor ar putea ajuta medicii să depisteze pacienții cu cel mai mare risc de boli de inimă, deschizând potențial calea pentru intervenții timpurii.

Oamenii de știință spun că au studiat enzimele hepatice, care sunt o reflectare a funcției noastre hepatice, pentru a identifica ce gene din genomul uman controlează funcția hepatică și ce altceva ar putea fi asociat cu aceste gene. Unul dintre răspunsurile găsite a fost că aceste gene sunt asociate cu obezitatea și cu distribuția grăsimilor în organism, precum și cu procentul de grăsime din ficat. Acestea sunt implicate în metabolism și modul în care corpul procesează grăsimile și glucoza.

Pentru a afla dacă genele ar putea fi considerate o cauză a bolilor cardiovasculare, echipa de cercetare a folosit o metodă cunoscută sub numele de Randomizare Mendeliană, care reproduce un studiu controlat, randomizat, utilizând seturi de date genetice la scară largă. 

Cercetătorii au analizat genomul oamenilor pe baza numărului de gene hepatice periculoase pe care le poartă, apoi au investigat modul în care o abundență a acestor gene periculoase afectează susceptibilitatea cuiva la bolile de inimă. Potrivit autorilor studiului, atunci când au analizat boala de inimă coronariană, de exemplu, s-a observat că aceasta era mai gravă la persoanele cu gene hepatice periculoase, comparativ cu cei care nu aveau aceste gene. Prin urmare, concluzionează oamenii de știință, se poate spune că există o legătură de cauzalitate între funcția hepatică și bolile cardiovasculare.

Eșantionul de persoane incluse în studiu a fost extras din Biobank, o bază de date biomedicală la scară largă de jumătate de milion de britanici, și a validat datele din Programul veteranilor din SUA, Studiul Rotterdam din Țările de Jos, Studiul Lifeline și studiul finlandez Northern Finland Birth Cohort.

Cum îți scazi riscul de obezitate?

  • Greutatea normală și sănătatea generală trebuie să fie în centrul gândirii tale permanent, nu doar din când în când. Începe prin a te cântări și a-ți calcula IMC-ul pentru a vedea unde te situezi cu greutatea (poți folosi un calculator IMC online sau poți cere ajutorul medicului de familie).
  • Indiferent că ai un IMC care indică o greutate normală, că ești supraponderal sau obez, e necesar să faci mișcare în mod regulat. E bine ca persoanele cu obezitate să ceară sfatul medicului pentru a afla ce tip de mișcare este mai bună și se poate efectua în siguranță la persoanele cu greutate foarte mare. Poți începe cu plimbări scurte, atât cât reziști, după care să prelungești timpul de mișcare.
  • Alege mâncarea cu înțelepciune. Dacă ai mâncat haotic, la întâmplare și nu știi cum să îți creezi mese hrănitoare, întreabă medicul de familie cum îți poți face un plan alimentar adecvat. În principiu, se recomandă ca mesele să se bazeze pe legume și proteine slabe, alături de pâine integrală cu moderație sau legume cu amidon. De exemplu, o farfurie echilibrată poate conține 100 g carne la cuptor, un cartof la cuptor și salată de crudități. Sau o lipie integrală cu humus și tofu, alături de un bol mare cu salată de crudități.
  • La gustări se vor consuma fructe, nu chipsuri, biscuiți etc. Se va bea suficientă apă de-a lungul zilei (8 pahare sau mai mult dacă este foarte cald sau se face mult efort fizic), se va evita consumul mare de alcool și băuturi zaharoase. Grăsimile saturate (din carne roșie, unt, smântână etc.) vor fi înlocuite cu proteine slabe (pește, lactate cu grăsime puțină, ouă) și cu cantități moderate de grăsimi sănătoase (ulei de măline, avocado, nuci).

Cum îți scazi riscul de boli cardiovasculare?

  • La fel ca în cazul obezității, o alimentație sănătoasă și mișcarea efectuată regulat sunt utile și pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare. Poți lua în calcul și suplimente alimentare de calitate pentru sănătatea inimii, cum sunt cele cu monacolină K din drojdie de orez roșu (330 mg extract din drojdie de orez roșu fermentat conținând 10 mg monacolină K hidroxiacidă). 
  • Limitarea alcoolui la cel mult un pahar pe zi pentru femei și cel mult două pahare pentru bărbați, alături de evitarea fumatului contribuie, de asemenea, la scăderea riscului cardiovascular.
  • Străduiește-te să ai un somn suficient și odihnitor, deoarece tulburările de somn cresc tenisunea arterială și riscul de obezitate și diabet, care, la rândul lor, sporesc riscul de boli cardiovasculare.
  • În plus, e indicat să mergi la controale medicale regulate pentru a afla valorile tensiunii arteriale, precum și ale colesterolului și trigliceridelor. Dacă valorile nu se află în limitele normale, e important să urmezi recomandările medicului pentru a ajunge la acestea. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Genetic analysis in European ancestry individuals identifies 517 loci associated with liver enzymes
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22338-2
1. Studiul „Genetic analysis in European ancestry individuals identifies 517 loci associated with liver enzymes”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22338-2, autori: Raha Pazoki et al.
WHO - Cardiovascular Diseases
https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/#tab=tab_1
MedlinePlus - How to Prevent Heart Disease 
https://medlineplus.gov/howtopreventheartdisease.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0