Cum se tratează psoriazisul când ai și alte boli cronice?

Dacă ai psoriazis, este posibil să ai și alte probleme de sănătate, cum ar fi diabet, boli de inimă sau de rinichi. Cum se tratează psoriazisul dacă suferi și de alte afecțiuni?

Psoriazisul este o boală cronică, recurentă, care provoacă apariția unor pete roșii în relief, care au ca un fel de crustă argintie, pe pielea capului, coate sau genunchi. Unele persoane sunt predispuse genetic la psoriazis, dar și o problemă a sistemului imunitar poate avea un rol în apariția bolii. Deși afecțiunea poate apărea oricând, psoriazisul începe cel mai adesea la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani, și la cele cu vârste între 57 și 60 de ani. 

Psoriazisul ușor sau moderat este de obicei tratat cu medicamente topice (care se aplică pe piele). În general, acestea pot să nu aibă niciun efect asupra majorității celorlalte probleme de sănătate ale persoanei afectate. În cazul formelor grave de psoriazis, este posibil să fie nevoie de medicamente care să schimbe modul în care funcționează sistemul imunitar. 

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Medicul curant ar trebui să fie la curent cu orice alte probleme de sănătate pe care le are pacientul cu psoriazis și cu orice alte medicamente pe care acesta le ia. La ce să fii atent în ceea ce privește tratamentul psoriazisului dacă ai și alte boli cronice?

Sistem imunitar slab

Dacă sistemul natural de combatere a infecțiilor este slab din cauza anumitor boli (cum ar fi HIV) sau medicamente (cum ar fi chimioterapia), poate fi periculos pentru persoana respectivă să ia medicamente care influențează sistemul imunitar. Acestea includ ciclosporina, metotrexatul, substanțele biologice (medicamente fabricate din celule vii) și medicamentele sistemice (cele care funcționează de-a lungul întregului organism).

O boală de inimă

Psoriazisul, mai ales dacă este sever, pare să crească riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Tratarea adecvată a psoriazisului poate reduce riscul, dar unele medicamente mai mult fac rău decât ajută. Atât ciclosporina, cât și acitretina pot crește nivelul colesterolului, iar ciclosporina poate crește și tensiunea arterială. Persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă nu ar trebui să ia anumite substanțe biologice, inclusiv etanercept, adalimumab, certolizumab, infliximab.

Diabet

Psoriazisul, mai ales dacă e vorba de o formă mai gravă, crește și riscul de diabet de tip 2. Există unele dovezi că utilizarea medicamentelor biologice pentru psoriazis poate ajuta organismul să răspundă la insulină. Și anumite medicamente care tratează diabetul - tiazolidinedionă și agoniști ai receptorilor GLP-1 - pot ajuta, de asemenea, în caz de psoriazis.

Însă steroizii pot crește nivelul zahărului din sânge și pot chiar să ducă la diabet de tip 2 dacă sunt luați pentru o lungă perioadă de timp. Persoanele cu artrită psoriazică fac uneori injecții cu steroizi pentru a ușura durerea din articulațiile umflate, dar pacientul trebuie să discute cu medicul despre riscuri dacă este expus riscului de diabet.

O boală de ficat

Unele medicamente care tratează psoriazisul pot fi greu de tolerat de către ficat. Metotrexatul poate provoca cicatrici, care de obicei dispar atunci când este oprită administrarea. Dacă ai o boală de ficat, cum ar fi ciroza sau hepatita sau dacă obișnuiești să consumi mult alcool, trebuie să eviți metotrexatul și să discuți cu medicul despre alt tratament pentru psoriazis. Nici acitretina nu este recomandată persoanelor cu boli hepatice grave.

O boală de rinichi

O formă severă de psoriazis crește riscul de a face boli cronice de rinichi, iar unele dintre medicamentele pentru psoriazis pot deteriora aceste organe. Dacă ai probleme renale severe, nu trebuie să iei acitretină, ciclosporină sau metotrexat și trebuie să iei o doză mai mică decât cea normală de apremilast. Discută despre toate acestea cu medicul tău curant.

Cancer

Radiațiile și chimioterapia slăbesc sistemul imunitar. Așadar, pacientul care face un astfel de tratament pentru cancer nu ar trebui să ia medicamente pentru psoriazisul sistemic. Persoanele cu cancer de piele ar trebui, de asemenea, să evite terapia cu lumină, care expune pielea la razele ultraviolete. Psoriazisul în sine crește riscul de anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul și cancerul de piele. 

O boală inflamatorie intestinală

Boala Crohn și colita ulcerativă pot avea o legătură cu psoriazisul. Un studiu a constatat că una din 10 femei cu psoriazis are și o formă de boală inflamatorie intestinală. Unele dintre medicamentele biologice utilizate pentru tratarea psoriazisului pot provoca aceste boli sau le pot agrava.

O infecţie

Când iei un medicament care încetinește sistemul imunitar, cum ar fi ciclosporina, metotrexatul sau medicamentele biologice, corpul nu poate combate infecțiile așa cum ar face în mod normal. Dacă ai o infecție activă gravă, nu ar trebui să iei aceste medicamente. Multe antibiotice care tratează infecțiile nu ar trebui luate împreună cu medicamente sistemice, deoarece le pot modifica absorbția sau pot împiedica rinichii să elimine medicamentule.

Sarcina

În timpul sarcinii, psoriazisul se poate agrava. În această perioadă, se recomandă creme hidratante cu vaselină. Însă ar trebui evitat tazarotenul, un retinoid topic fabricat din vitamina A. Retinoizii sub formă de pilule sunt extrem de periculoși în sarcină. 

Acitretina poate provoca malformații congenitale grave și, deoarece rămâne în sistem o perioadă, o femeie nu ar trebui să rămână însărcinată timp de cel puțin 3 ani după ce a făcut tratament cu acitretină pentru psoriazis. Metotrexatul poate provoca, de asemenea, avort spontan sau defecte congenitale. Bărbații ar trebui să aștepte cel puțin 3 luni, iar femeile 4 luni după oprirea terapiei cu acest medicament înainte de a încerca să aibă un copil.

Unele medicamente pot ajunge la bebeluș prin laptele matern. În timpul alăptării nu se vor lua apremilast, ciclosporină sau metotrexat și nu se vor utiliza creme cu steroizi pe sâni. Terapia cu lumină care utilizează raze UVB este sigură în timpul sarcinii, dar metoda numită PUVA poate provoca malformații congenitale. Acesta combină medicamentul numit psoralen cu expunerea la razele UVA. Femeile și bărbații nu ar trebui să facă această terapie dacă încearcă să conceapă, iar femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să înceapă o astfel de terapie.

Depresie

Persoanele cu psoriazis sunt de două ori mai susceptibile de a fi deprimate decât cele care nu au această afecțiune. Tratarea psoriazisului poate îmbunătăți starea de spirit, însă e bine de știut că unele medicamente pentru psoriazis, cum ar fi apremilast și brodalumab, pot agrava depresia.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Psoriasis
https://www.merckmanuals.com/home/skin-disorders/psoriasis-and-scaling-disorders/psoriasis?query=psoriasis
National Psoriasis Foundation - Related Conditions of Psoriasis 
https://www.psoriasis.org/related-conditions/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0